Mat, vin & bubbel

En hållbar vänskap

I Torsdags var vi iväg jag och Lena. Först var vi på Aktuell hållbarhet med korandet av vinnaren i Skånska Matverk 2017. På Aktuellt hållbarhet var vi med på en föreläsning om “konsten att sälja hållbar mat” en studie om foodies= De är unga, hungriga och besatta av mat. De får mer inflytande av vår krog och matvanor och gör det fula till fint. Hållbart, matsvinn och flexitarian är ju väldigt på ropet just nu. En ökad vetskap om vad vi stoppar i oss, hur vi ska minska att slänga mat som fortfarande är bra att äta och hur vi kan kombinera livet med mer grönt på våra tallrikar och mindre kött. I sista numret av Buffé, tidningen man får som Icakund hem i brevlådan, är där flera olika bra inlägg om matsvinn.

Efter det tog de upp en panel bestående av Tareq Taylor, Annica Sohlström, Anna Richter och Sofia Ulver där de diskuterade: Så produceras och smakas framtidens måltider. Fyra punkter:

 1. Grova rotfrukter – Rotfrukten är nyttig, god och bör ätas mycket mer än vad den gör idag. T.ex kål är en underskattad växt med massor av fördelar och användningsområden
 2. Baljväxter och bönor – visste ni att man kan mala ner 40% i köttfärsen utan at den tar smak, dessutom får man en massa nyttigheter i sig när man äter.
 3. Lupinlins ( ej blomman) är fullmatad av bra vegetabiliska proteiner.
 4. Odla fisk på land – Clarias är en varmvattenslevande art optimal att odla i recirkulerande odlingssystem. Det här kände inte vi oss bekväma med, en ful fisk från kloakerna?

Sen var det vinnarna i Matverk 2017, Skånes tur. Innovativt var ordet för alla som fick pris. Det var ett druvöl som var en kombination mellan vin och öl som knep två priser, ölknäckebröd och Svill som knep de andra. Svill – svamp som läggs in som sill, så vi som inte gillar sill kan vara med på sillbordet. Lena och jag tittade på varandra och bara utbrast av glädje -nu kan vi få vara med. Svill görs på Shitakesvampen och läggs in som sill. Det finns just nu två smaker ( och båda vara super goda) Senap och Lök och örter. De finns just nu i få butiker i Skåne och kommer ifrån Hällestads svamp.

Sen blev det mingel, där man kunde provsmaka lite av deltagarnas produkter som svill, granknoppspesto, ölknäckebröd…man kunde även mingla runt och prata med SLU, Lantmännen, Matilda m.fl. Dricka ett glas vin, få en lyckokaka och en massa nyttig information om mat, hållbarhet, matsvinn osv.

När eftermiddagen led mot sitt slut, gick vi ifrån Quality hotel i Malmö och bestämde oss för att gå in och äta på Vapiano – stället som förenar gemenskap med god snabblagad mat. Servicen är bra, maten vällagad och god, dessutom har de ett skönt koncept. Vi valde båda Svamprisotto och till det delade vi på en flaska Italiensk Masi, ett gott val till maten. Jag gillar att all deras pasta är gjord i deras pastafabrik länge ner i lokalen och om man hittar sin favorit pasta går det att köpa den med sig hem, liksom påsen att odla sin egen basilika.

Nu fick vi en chans att diskutera dagen, vänskapen, maten, vinet, resor och allt det där vi gillar båda två. Egentligen skulle vi prata om bloggen, men den pratade vi inte alls om, så det får nog bli en dejt snart igen. Men så där snabbt och lätt, var det ett perfekt ställe att hänga på över en god måltid och ett par glas rödtjut från Italien.

Kram Kajsa

 

 

 4 thoughts on “En hållbar vänskap”

  • När jag började laga mat var det inga avancerade maträtter som gjordes. Mycket beroende på bristande intresse. Med åren har man både hittat intresset och inspirationen att laga och förstå mat.
   Kram Kajsa

 • Vilket intressant inlägg! Jag vill verkligen ändra mitt sätt att leva. Jag och familjen är lite fast i köttbullar/pasta och falukorv-träsket.

  • Jag strävar också för att bli bättre och än har man en bit kvar. Det är ju så lätt att stanna i gamla spår.
   Kram Kajsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *