Mat, vin & bubbel

Lite om champagne….

Vad är väl godare än ett glas kall, bubblande champagne? Då känner man sig ledig och lycklig. Många är fortfarande fast i att man dricker champagne en gång om året och detta på nyårsafton. Ååh vad de missar mycket… Champagne kan drickas när som helst och vad kan kännas lyxigare än en trerätters middag med genomgående champagne till de olika rätterna? Eller bara när man vill sjunka ner i soffan en onsdagkväll, titta på en bra film och ha ett glas bubbel i handel. Oslagbart!

Vi försöker åka ner till Champagne en gång om året, om så bara för en kort tur. Det finns vissa ”must-visit” när man är där nere och en av dessa är Egly Ouriet som ligger i den lilla byn Ambonnay. Deras champagner är makalöst goda och blir bara bättre med lagring. Ibland släpps de här på systembolaget i Sverige och har man ingen möjlighet att ta sig ner till Ambonnay så bör man passa på att köpa dem när de finns tillgängliga här hemma. Först gången vi var där och försökte handla kom vi inte ens förbi ”Mama”. En mycket bestämd dam som inte pratade ett ord engelska. Där stod vi och viftade med vårt VISA kort för att visa att vi ville handla men fick kalla handen och då menar jag verkligen KALLA handen! Nästa gång vi försökte var nog inte ”Mama” hemma för då kunde vi ta oss in på gården och där hittade vi självaste Michel Egly som var ute och lullade i vingården. Han var mycket mycket trevlig och pratade länge och väl. På franska. Tredje gången gillt! Då träffade vi på Fru Annick Egly och hon visade oss runt och vi fick äntligen handla! Nu vet vi att man skall gå via henne. Och hon pratar dessutom engelska!

Deras billigaste champagne börjar på 30 euro (nere på gården vill säga) och det är en alldeles underbar champagne gjort på 100% Pinot Meunier från byn Vrigny. Den är vad vi brukar säga, en bra vardags champagne.

Egly Ouriet Les Vignes de Vrigny

Egly Ouriet har uppnått kultstatus runt om i världen och deras viner är stora och nästintill svulstiga. Deras viner är Pinot-Noir baserade och deras Blanc de Noir tillhör också deras dyraste vin. På gården kostar vinet 82 euro men hemma i Sverige kostar den nog närmare 1200 när den väl finns. Men jag måste säga att 1200 kronor är det värt sju dagar i veckan, även om det är mycket pengar. Köp, köp köp!

I samma by, Ambonnay, finns en annan av våra favoriter, nämligen Domaine Paul Dethune som drivs av sonen Pierre och hans hustru Sophie. Både Egly Ouriet och Paul Dethune odlar druvorna i så kallat samspel med naturen och bara det är värt lite extra pengar tycker jag.  Paul Dethune har också en fantastisk range av viner, allt från Extra Brut till prestigevinet Cuvée Á Láncienne. De säljer slut fort, de bästa vinerna så det gäller att vara på hugget och lägga sin beställning så fort nya prislistan kommer ut. Deras viner är också stora och mäktiga, även om de inte är i samma stil som Egly Ouriet. Prismässigt är det ungefär samma.

Första gången vi besökte dem satt vi i provningsrummet tillsammans med Sophie och hade en provning. Allt gick lugnt och fint till, tills en amerikansk familj dundrar in efter lunch och vill ha en provning. Då fick vi se en skymt att Fru Sophie Dethunes humör! Hon gick igång direkt; ”Här kommer ni in efter ni haft en trevlig lunch och jag slår vad om att ni både haft dessert och druckit kaffe efteråt och då kan man INTE prova champagne efteråt!!” Behöver jag ens nämna att de endast fick prova deras enklaste vin?….

Paul Dethune Millesime 2004

Pinot Noir är även här den dominanta druvan och deras Blanc de Noir är fantastisk!  Ambonnay är en intressant liten by som vi skall utforska närmare nästa gång vi åker ner. Vad som är spännande är att så många odlare har börjat tänka på miljön och naturen och undviker gifter. Fler och fler odlare gör även sina egna viner istället för att sälja alla druvor till de stora husen.

En annan odlare som man skall passa på att besöka när man är här nere är Jessica och Thierry Perrion i Verzenay. Jessica är från Sverige och träffade sin man Thierry när hon åkte till Frankrike för att lära sig mera franska och resten är historia! Jessica är den absolut gulligaste och vänligaste människa du kan tänka dig! Deras viner säljer alltid slut i ett nafs och tyvärr så dricker folk dem alldeles för unga. Detta är viner som tål lagring och som bara blir bättre med åren. Den absolut godaste champagnen jag druckit är från 1952 och det är den champagnen som Thierry Perrions föräldrar hade på sitt bröllop. En chardonnay från Trepail. Det vinet var magiskt och slår alla champagner jag testat med hästlängder (och jag har provat en del bra champagner om man säger så).

Jessica och Thierry (bilden lånad från Franska vinkompaniet)

Deras odling är inte så stor och som sagt, de säljer slut på vinerna väldigt snabbt så du måste alltid ringa och boka tid. Är de hemma så tar Jessica alltid emot med öppna armar.

Jag ser fram emot vår nästa resa ner till Champagne och det är snart….

Kram, Lena



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *