Mat, vin & bubbel

Att treva sig fram ibland vinerna

I begynnelsens tid, när jag var en 16-17 år och började dricka vin, så var det Aurora jag tyckte var det godaste att dricka. Detta söta finska dessertvin med svartvinbärs smak. För inte så länge sedan, på en vinprovning köpte vi en flaska att prova ( efter de riktiga vinerna) och det var inte så hemskt som jag föreställt mig. Det är ju inget jag kommer köpa igen, men det var ju en riktigt kul grej att göra, dessutom en Flashback till ungdomsåren.

När jag i vuxen ålder började att dricka viner på fest, så var det sött vitt vin som jag dessutom spädde med sockerdricka. Det tog ett tag innan jag fann ett vin som bara gick att dricka som det var, dock fortfarande halvtorrt och med hög sötma.

För några år sedan, gick jag och min sambo med i en mat och vinklubb med vännerna, där vi har middagar och vinprovning ett par gånger om året. Här provas det ofta rött vin och när vi gick med drack jag inte rött vin – fy katten!!

Men jag provade, dog inte på kuppen men var inte helt övertygad om det där med rött i glaset. Första röda vinet som jag verkligen föll för, var ett rött Italienskt vin som våra vänner bjöd på. Kommer inte ihåg namnet (synd och skam), men kommer ihåg att det kostade cirka 800 kronor på systembolaget och skulle sedan ligga 15 år i lagring. Hmmm…skulle jag bli så dyr i drift?

Jag började testa rött från Italien, mest från Venedig området och blev fast…oh, så gott det var, slutade nästan att dricka vitt helt. Sen fastnade jag för Amerikanska Zinfandel, med sin rökiga karaktär för att sedan fortsätta till Spanien och dess Rioja viner. Att prova sig fram är ju halva nöjet och sist vi höll i en vinprovning här hemma, så var det viner från Sydafrika som prövades. Sydafrika var tyvärr inget för mig och jag testar mig vidare i detta fantastiska hav av viner, vinländer, smaker och karaktärer.

I helgen hade vi middagsbjudning hemma, med lite höstlig mat på menyn. Då bjöds det på kalvstek med ångkokta rotfrukter, stekt sallad, rårörda lingon, rödvinssky och ingefärsgelé.

Till detta bjöd vi på ett vin, som jag fick som tips av i det nya numret av SMAKA – Mas Louise 2015 ( art.nr 6470 för 99,-) från Södra Frankrike, Cotes du Rhone. Vinet var fylligt och kryddigt med en perfekt balans och smakupplevelse. Vi dekanterade det en timme i förväg på karaff, så det fick lufta sig rejält. Jag tyckte det var som pricken över i:et till maten och ett bra fynd till en skön peng.

Vinvärlden är ju unik för dess variation av smaker och dofter och man kan fortsätta att prova sig fram för att hitta nya fynd och aha upplevelser till att fylla glaset med. Och jag, jag har långt att gå för att bli en sann vin nörd med all dess kunskap. Jag har just börjat skrapa på ytan.

Vad har ni för favoriter på vinhyllan?

Kram Kajsa

 



3 thoughts on “Att treva sig fram ibland vinerna”

  • Vilket roligt inlägg. Kul att följa din ”vinhistoria”, den påminner om mina egna erfarenheter i vintets värld. Italienskt vin blir jag sällan besviken på. Hade gärna utforskat mer av de Portugisiska vinerna.

    • Tack,Portugal är än ganska oprövat. Har endast testat Cigarra som jag verkligen gillade. Ganska rökig smak.
      Kram Kajsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *