Mat, vin & bubbel

Julmarknad i Gdansk med smak av Polen

I helgen var jag och min sambo över för en weekend i Gdansk. En skön helg i att bara vara, gå på julmarknad och äta en 5 rätters avsmakningsmeny hos första vinnaren till Masterchef i Polen (mer om det lite senare här på bloggen).

Julmarknaden var fylld med små julbodar som sålde allt från varma pälsmössor, smycken, chokladverktyg, polska rätter, kanderade nötter, honung, frukt i choklad och mer därtill. Barnen kunde åka kälke på en konstgjord backe, sitta i tomtens stol och vi kunde få pussas under misteln i “Miseltoe Haven”. I varje hörn doftade det underbart av maten och man kunde ju inte låta bli och äta ett par av deras rätter. Dessutom glittrade hela staden av allt julpynt och julkänslan var omhuldande mysig.

Vi testade deras Pierogi -pirogerna som finns som förrätt, huvudrätt, efterrätt – ja alla sorter man kan tänka sig. Vi testade den köttfyllda med stekt lök till och pirog fylld med vit ost, som var lite söt.

Zurek – deras traditionella råg soppa med vit korv, skinka, svamp och kål som serverades i ett bröd. Doftade förföriskt, såg lite beige ut men smakade himmelskt gott.

Lite här och var stod de och grillade ett litet knyte – Serek – grillad ost, med en skarp och tydlig rökt skinksmak som serverades med Tranbärssylt. Jag blev inte speciellt förtjust i dem, men mannen tyckte de var toppen goda.

Tyvärr missade jag smaka Bigos, som sägs vara otroligt gott. Men det kan ju hända att man styr kosan över till Polen fler gånger, för det var en charmig stad, den där Gdansk.

Har ni någon Polsk favorit?

Kram Kajsa

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *