Mat, vin & bubbel

En dold pärla i Malmö som inte är så dold – Di Penco

2009 flyttade jag tillbaks till Malmö igen och under 6 år cyklade jag förbi en markis på ett bostadshus bakom Malmö Opera. Det stod Pasta Pane – italienska delikatesser, stod stolar i staplar och såg lite öde och inget ut för världen. Inte kunde jag tro att en pärla låg dold där nere i källaren.

En regnig kväll i November

En dag när jag och sambon bestämde oss för att gå ut och äta efter jobb och jag gugglade på nätet, fick jag fram att Di Penco var en högt uppskattad pasta restaurang i Malmö. Det var en god idé att beställa bord i förväg, för här är ofta fullt, men vi tog chansen och gick dit ändå. Då var det en solig kväll och vi satt ute på uteserveringen mellan huset och nedfarten till garaget, andra gånger därefter har vi suttit nere i restaurangen. Restaurangen är belägen i ett trevåningshus bakom Malmö Opera, nere i källaren. Rummen är längst med källare gången, och mitt i lokalen ligger köket och en liten delikatessbutik. Ganska enkelt, men ändå med en enkel charm.

I delikatess disken kan du köpa skinka, salami, ost, oliver, pasta, färdiga baguetter ( oboy! vad de är goda – har köpt till en picknic en eftermiddag) och mer därtill. Det är här du kan få en bit av Italien med dig hem.

Välfylld delikatessdisk

Sista jag var där, var en regnig kväll i November. Jag bjöd ut min barndomsvän på födelsedagsmiddag, trots hon fyllde år i Februari. Lite bröd och olivolja kom in på bordet, så där lagom för att sitta och små äta och pladdra om allt mellan himmel och jord.

Pastan och vinet kom en liten stund senare och det är ren och skär kärlek som serveras på faten. Deras pasta rätter är så goda och vällagade att man aldrig vill att de ska ta slut. Denna kväll satt vi länge och åt, pratade, fnittrade och hade en skön kväll i varandras sällskap. Runt omkring oss kom det och gick gäster och till slut var det bara vi kvar i rummet där vi satt.

Pasta med Kronärtskocka sås
Pannacotta

En i personalen kom med en liten påse färsk pasta som blivit över och frågade oss om vi ville ha den med oss hem. Såklart, blev vi glada över denna generösa gest, vem kan tacka nej till ett sådant erbjudande.

Pasta on the way

Pizza har vi beställt hem en gång och ja, det här är av helt annan klass än de från den vanliga pizzerian. Väldigt god tunn botten, bra fyllning och bara så smarriga. Det är verkligen skillnad på pizza och pizza.

I födelsedagspresent önskade jag mig boken av Mr Penco själv – Pasta Nostra. Boken finns att köpa på restaurangen för 200 kr och innehåller en massa goda recept, lite filosofi till livet och maten och en hel del lärdom om det italienska matspråket. Nu ska det lagas pastarätter, sjungas arior och drömma om landet i Söder. För nu har jag fått boken i min hand.

Pasta boken nr 1

Helt enkelt sagt – här äter du pasta eller pizza med stor kärlek, blir lyrisk av varje tugga och vill aldrig sluta äta. Detta är min favoritrestaurang i Malmö!

Kram Kajsa

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *