Mat, vin & bubbel

5 rätter avsmakningsmeny i Gdansk – med smaker som förför

Min sambo fick en weekend resa i födelsedagspresent och jag passade på att ta den på helgen jag själv fyllde år, slå två flugor i en smäll tyckte jag och bokade in oss på en 5 rätter avsmakningsmeny hos Restaurang Ritz i Gdansk, Polen. Kökschefen i restaurangen var Barbara “Basia” Ritz som vann den första omgången av Masterchef i Polen, vilket gjorde det ännu mer spännande för kvällen. Klockan 19 på lördagen steg vi in genom dörren och blev varmt välkomnade och fick hjälp med våra jackor och sen visade till vårt bord. Det var ganska lite gäster just när vi kom, men under kvällens gång så tätnade det på till en full restaurang.

Barbara Basia Ritz – Lånad bild

På plats vid bordet var det fint uppdukat, med menyn vid sidan av. Lite bröd med en krämig färskost serverades innan den första rätten kom in. De körde på snabbt när vi kom,man kan säga att de inte låg på latsidan här inte. Första rätten som serverades var Rödbets “flakes” med krämig getostcréme , grön fikonsenap och valnötter, Rosévinsreduktion och Porcinisalt. Viktigt enligt kocken att äta den lager för lager….och här blev vi helt sålda av smakerna, så gott ( trots att jag inte är speciellt förtjust i getost). Vinet var Riviani, Pinot rosé ett Spumante från Vidor, Italien. Dessutom tyckte jag den var så snygg att titta på.

Nästa rätt för kvällen var Pilgrimsmussla på Jordärtskockspuré med solrosfrö och Porcinisås. Vinet till Chiantari IGP, Chardonnay, Vigneti Zabu från Sicilien, Italien. Lena, mjuka smaker som smälte i munnen.

Tredje rätten var Havsabborre på en bädd av potatis, Hokkaido pumpa och lök ragu, rostade pumpafrön, krispig kål och en svart kumminsås. Vinet var Rimapere, Sauvignon Blanc, Baron Edmond de Rothschild, Marlbourough, New Zealand. Jag kan säga att medans vi åt alla de goda rätterna, var vi hänförda över smakerna som sammansatts till perfektionism och med ett väl passade vin därtill. Det var många åååh och uuuhhhmmm under kvällen från vårt bord.

Mellan tredje och fjärde rätten var det ett lite längre break, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. In kom Irländskt lamm filé på solrosfrörisotto, med snabbfriterad Ostronskivling och en mörk chokladsås med chilin ( Piement déspelette). Vinet var det allra bästa för kvällen, Zolla DOP, Primativa di Manduria, Vigneti del Salento, Puglia, Italien. Risotton på solrosfrön, var riktigt gott och lammet så mört.

Inför desserten hade vi förvarnat att sambon är diabetiker, så om de kunde ordna något mer sockerfritt. Min dessert var en Crème Bruleè med en kaffeglass och en liten kaffelikör till, Cema Alpina, inte speciellt sockerfritt. Mannen fick varm Brieost och Camembert, mörka kex och lite vindruvor istället, vilket kändes som ett bra val. Vi tyckte det tog väldigt länge innan vi fick sista rätten, men när de kom ut med raketer och sång till födelsedagsbarnen i ära, så blev man ju så exalterad och rörd. De var lite konfunderade över att det var bådas födelsedag, men vi förklarade och sen njöt vi av sista rätten för kvällen.

Vilken avslutning! Pompa och ståt

Både menyn och vinet var i perfekt harmoni och vi fick en fantastisk kväll. Rekommenderar varmt att gå dit om ni är i Gdansk, för ni lär inte bli besvikna. Supertrevlig personal och god service. Vi släntrade ut i Decembernatten lite luriga av vinet men så nöjda med kvällen. Smakerna dröjer sig fortfarande kvar och vi fick oss en riktigt fint födelsedagsfirande jag och mannen.

Kram Kajsa

Ps. Om ni vill läsa lite mer om Gdansk, så hittar ni om julmarknaden och den goda polska maten här Ds.

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *