Mat, vin & bubbel

5 rätter avsmakningsmeny i Gdansk – med smaker som förför

Min sambo fick en weekend resa i födelsedagspresent och jag passade på att boka in den på helgen jag själv fyllde år på. Slå två flugor i en smäll tyckte jag och bokade även in oss på en 5 rätter avsmakningsmeny hos Restaurang Ritz i Gdansk, Polen. Kökschefen i restaurangen är Barbara “Basia” Ritz som vann den första omgången av Masterchef i Polen, vilket gjorde det lite mer spännande inför kvällen. Klockan 19 på lördagen steg vi in genom dörren och blev varmt välkomnade, fick hjälp med våra jackor och sen visade de oss till vårt bord. Det var ganska lite gäster just när vi kom, men under kvällens gång så tätnade det på till en full restaurang.

Restaurang Ritz i Gdansk, Polen
Restaurang Ritz i Gdansk, Polen
Barbara Basia Ritz - Lånad bild
Barbara Basia Ritz – Lånad bild
Bordet var dukat fint med menyn vid sidan om med siden snöre runt
Bordet var dukat fint med menyn vid sidan om med siden snöre runt

På plats vid bordet var det fint uppdukat, med menyn i en rulle med rött sidenband vid sidan av. Lite bröd med en krämig färskost serverades innan den första rätten kom in.

De körde på snabbt när vi kom, man kan säga att de inte låg på latsidan här inte. Första rätten som serverades var Rödbets “flakes” med krämig getostcréme , grön fikonsenap och valnötter, Rosévinsreduktion och Porcinisalt. Viktigt enligt kocken att äta den lager för lager….och här blev vi helt sålda av smakerna, så gott ( trots att jag inte är speciellt förtjust i getost)! Vinet var Riviani, Pinot rosé ett Spumante från Vidor, Italien. Tyckte den var en super snygg maträtt att titta på, kul upplagd.

Rödbets "flakes" med krämig getostcréme , grön fikonsenap och valnötter, Rosévinsreduktion och Porcinisalt
Rödbets “flakes” med krämig getostcréme , grön fikonsenap och valnötter, Rosévinsreduktion och Porcinisalt

Nästa rätt för kvällen var Pilgrimsmussla på Jordärtskockspuré med solrosfrö och Porcinisås. Vinet till Chiantari IGP, Chardonnay, Vigneti Zabu från Sicilien, Italien. Lena, mjuka smaker som smälte i munnen.

Chiantari IGP, Chardonnay, Vigneti Zabu från Sicilien, Italien
Chiantari IGP, Chardonnay, Vigneti Zabu från Sicilien, Italien
Pilgrimsmussla på Jordärtskockspuré med solrosfrö och Porcinisås
Pilgrimsmussla på Jordärtskockspuré med solrosfrö och Porcinisås

Tredje rätten var Havsabborre på en bädd av potatis, Hokkaido pumpa, lök ragu, rostade pumpafrön, krispig kål och en svart kumminsås. Vinet var Rimapere, Sauvignon Blanc, Baron Edmond de Rothschild, Marlbourough, New Zealand. Jag kan säga att medans vi åt alla de goda rätterna, var vi hänförda över smakerna som sammansatts till perfektionism och med ett väl passade vin därtill. Det var många åååh och uuuhhhmmm under kvällen från vårt bord.

Rimapere, Sauvignon Blanc, Baron Edmond de Rothschild, Marlbourough, New Zealand
Rimapere, Sauvignon Blanc, Baron Edmond de Rothschild, Marlbourough, New Zealand
Havsabborre på en bädd av potatis, Hokkaido pumpa, lök ragu, rostade pumpafrön, krispig kål och en svart kumminsås
Havsabborre på en bädd av potatis, Hokkaido pumpa, lök ragu, rostade pumpafrön, krispig kål och en svart kumminsås
Stämningsfullt och fantastiskt gott på Restaurang Ritz, Gdansk
Stämningsfullt och fantastiskt gott

Mellan tredje och fjärde rätten var det ett lite längre break, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. In kom den Irländska lammfilén på en bädd av solrosfrörisotto, med snabbfriterad Ostronskivling och en mörk chokladsås med chilin ( Piement déspelette). Vinet var det allra bästa för kvällen, Zolla DOP, Primativa di Manduria, Vigneti del Salento, Puglia, Italien. Risotton på solrosfrön, var riktigt gott och lammet så mört. Som en liten bit av himmelriket.

Zolla DOP, Primativa di Manduria, Vigneti del Salento, Puglia, Italien
Zolla DOP, Primativa di Manduria, Vigneti del Salento, Puglia, Italien
Irländska lammfilén på en bädd av solrosfrörisotto, med snabbfriterad Ostronskivling och en mörk chokladsås med chilin ( Piement déspelette)
Irländska lammfilén på en bädd av solrosfrörisotto, med snabbfriterad Ostronskivling och en mörk chokladsås med chilin ( Piement déspelette)

Inför desserten hade vi förvarnat att sambon är diabetiker, så om de kunde ordna något mer sockerfritt. Min dessert var en Crème Bruleè med en kaffeglass och en liten kaffelikör till, Cema Alpina, inte speciellt sockerfritt. Mannen fick varm Brieost och Camembert, mörka kex och lite vindruvor istället, vilket kändes som ett bra alternativ. Vi tyckte det tog väldigt länge innan vi fick in sista rätten, lite så vi satt och skruvade på oss. Vinet var slut i glaset och man började undra.

In kom de, alla från servisen med raketer och sång till födelsedagsbarnen i ära, så blev man ju helt exalterad och rörd. De var dock lite konfunderade över att det var bådas födelsedag, men vi förklarade hur vi fyllde år och sen njöt vi av den sista rätten för kvällen.

Vi blir firade med pompa och ståt på Restaurang Ritz, Gdansk
Vilken avslutning! Pompa och ståt

Både menyn och vinet var i perfekt harmoni och vi fick en fantastisk kväll. Rekommenderar er varmt att gå dit om ni är i Gdansk, för ni lär inte bli besvikna. Supertrevlig personal, god service och en meny “to die for”. Vi släntrade ut i Decembernatten lite luriga av vinet men så nöjda med kvällen. Smakerna dröjer sig fortfarande kvar och vi fick oss en riktigt fint födelsedagsfirande både jag och mannen.

Kram Kajsa

Ps. Om ni vill läsa lite mer om Gdansk, så hittar ni om julmarknaden och den goda polska maten här Ds.

 

 



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *