Mat, vin & bubbel

Tre veckor i Frankrike – Del 1 Jura

Hej kära vänner!

Det känns som om jag varit försvunnen ett tag och det har jag väl i och för sig varit med, men det blev lite ofrivillig bortavaro här på bloggen. Jag, min kära sambo och våra två hundar åkte till Frankrike i december månad för att dels fira sambon som fyllde 50 och dels för att plocka upp lite champagner som jag beställt, varva detta med lite ledighet och massor av studiebesök. Jag hade ju tänkt uppdatera efterhand, men…. ödet ville annorlunda! Min dropbox bestämde sig för att inte vilja samarbeta alls medan vi var utomlands, så jag kunde inte ladda upp några bilder och väl hemma i Sverige igen så bestämde sig telefonen för att bara dö. Sedan gick jag och fick ett diskbråck så julen har varit lite sisådär… Men mitt i allt så hittade jag i alla fall mina bilder från resan på Google foto så då tänkte jag att nu kan jag sätta igång med mina inlägg! Bättre sent än aldrig.

Chateau Chalon – en gammal by

Vi börjar väl bakifrån tänkte jag. Sista etappen på vår resa var Chateau Chalon i Jura. Just Chateau Chalon är en liten by som ligger högst uppe på ett litet berg. Det är även en appellation i distriktet Jura som ligger i västra Frankrike. Vinerna där är väldigt speciella. Antingen så gillar man dem eller så gör man det inte. De är gjorda i en oxidativ stil, lite som sherry. Speciellt för Jura är Vin Jaune – det gula vinet som alltid är gjort på druvan Savagnin. Står det dessutom Chateau Chalon på flaskan så kommer druvorna enbart från denna by. Vinet jäser på gamla fat och lite kort och förenklat så bildas en speciell jäst som kallas flor. Detta blir som en hinna som ligger över vinet. Chateau Chalon vinerna måste lagras minimum 6 år på fat och de fylls inte på som man gör i andra distrikt. Flaskorna innehåller inte 75 cl utan 62 cl. Det sägs att det är den mängd som finns kvar av en liter vin efter 6 års lagring på ekfat.

De gör även ett vitt dessertvin som heter Vin de Paille. Där skördar man druvorna (chardonnay, savagnin, poulsard) och låter dessa torka på halmmattor för att sedan pressas på vintern. Magiskt gott!  Men även viner i “vanlig” stil har blivit populärt. Dessutom så finns det otroligt många biodynamiska vingårdar där. Tyvärr har de under senare år haft otrolig otur med vädret. Det har varit frost i maj månad, det har kommit hagelskurar och förstört skördarna så vissa odlare har kanske gått miste om 80-90% av skörden!

Det är grymt brant och allt arbete sker manuellt

Är man i Jura så måste man äta ostfondue. Så en dag tog vi oss till Arbois, en lite större “stad” än vad Chateau Chalon är. Vintertid såg staden ganska nergången ut, men jag hoppas att det bara för att vi var där off-season. Vi hade svårt att hitta en restaurang som var öppen men efter att ha vandrat runt ganska länge så hittade vi en som var öppen. La finette. Ett rejält hak med obekväma stolar och massor av folk. Såklart skulle vi ha Fondue au comte och till detta Salade verte och assiette franc-Comteoise. Till detta tog jag ett glas vanlig Savagnin medan mannen tog ett Vin Jaune.

Man får in en skål med surdegsbröd.

Detta brödet skall man bryta i lagom små munsbitar, trä på ett spett för att sedan doppas ner i grytan med kokande comté ost.

Comtéost i fonduegryta. Inget för den känsliga magen!

Vi fick även en tallrik med lokala charkuterier och en skål med sallad. Det är så vansinnigt gott att man bara äter och äter…. Nästan ingenting var kvar av osten i grytan när vi gick och då fick man ta på lilla skämsmössan för att man ätit så mycket kalorier. Men men… det händer ju inte så ofta.

Lokala charkuterier.

Jag är ingen kaffedrickare egentligen, men då jag valt fel vin till denna rätten. (skulle lyssnat på mannen som sa att osten krävde nog sin Vin Jaune, det finns en anledning till att man kombinerat dessa två) så kände jag att jag behövde något som dämpade all ost. Café au lait verkar ju lite mesigt och bra. Kaffe med mycket mjölk och jag kan hälla i så mycket socker jag vill.

Fransk café au lait…

Det var ju inte riktigt som hemma i Sverige… Här fick man in en espresso och en liten kanna med varm mjölk. Café au lait. Kaffe med mjölk. Simple as that.

På vägen till bilen råkade vi gå förbi en chokladaffär. Inte vilken chokladaffär som helst utan Hirsinger. Édouard Hirsinger är 4 generationens “chocolatier & pastry maker” och en av de få i Frankrike som tilldelats MOF. (Meilleur Ouvrier de France). Jag var bara tvungen att gå in!!

Det var ett himmelrike för en chokladälskare!! Såklart hade min telefon laddat ur så jag kunde inte ta några bilder i butiken, men väl hemma i stugan kunde jag ta lite bilder.

I påsen fanns…
…en liten kartong och i kartongen fanns…
…denna ljuvliga, ljuvliga bakelse…
med crunchy botten, karamell, chokladmousse, choklad och jordgubbspulver…

Det var inte billigt, tro inte det, men en sådan fantastisk smakupplevelse att det var värt varenda krona! Jag köpte 2 av dessa bakelser och en mörk chokladkaka…

Mörk choklad av bästa sorten

…och detta kostade 200 kronor. Men gott var det!

Jura är fantastiskt på alla sätt och jag tror att på sommaren är där riktigt vackert. Maten och vinerna är spännande, människorna trevliga och vi kommer att åka dit igen. Från Malmö är det ungefär 140 mil. En god idé är att dela upp resan i två etapper.

Det var lite om Jura detta, nästa gång skall jag berätta m Beaujolais, lite Bourgogne och en fantastisk liten restaurang i Corcelles-en-Beaujolais!

Kram, Lena

 

 

 



1 thought on “Tre veckor i Frankrike – Del 1 Jura”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *