Mat, vin & bubbel

Med en nypa salt runt Jorden – vi landar i grannlandet Danmark

När jag tänker på Danmark är det röda pölser (varmkorv), öl, Wienerbröd med choklad och danska smörrebröd i första hand.

Vad tänker ni på?

Jag fick tillsänt mig två recept som jag ska prova på och det första jag läste väckte kära barnminne till liv. Jag var tvungen och ringa mamma och fråga om det var rätt jag tänkte och om det specifika järnet fanns kvar man ska använda. Det fanns, men till slut lånade jag Lenas ”Aebleskivsjärn”.

Det magiska järnet

Jag kan fortfarande känna känslan och doften när jag var liten och låg nedbäddad i min säng på andra våningen, sjuk av vattenkoppor, när de lagade en av dagens recept nere i köket. Doften spred sig upp till mitt rum och känslan av att missa godsakerna, värmen och mötet med moster Hilda och morbror Nils nere vid köksbordet var ledsamt. I köket hade de tagit fram järnet för att göra Aebleskiver och kanske fick jag upp burit några eller inte, det kommer jag faktiskt inte ihåg.

Men inte gå händelserna i förväg, ut i köket och försöka hitta den bortsprungna haren!! För det är just det som jag ska testa på idag….

Till den borttappade haren…

Forloren Hare

500 Gram          Nötfärs

2                           Ägg

1-2                       Schalottenlök

En skvätt           Dijonsenap (typ 1-2 tsk)

1 ½ Dl                 Skorpmjöl

1 Dl                      Crème Fraiche

2 ½ Dl                 Mjölk

1-2 Pkt               Bacon (eller 1,5)

2 Dl                      Buljong (kraftig, inte mesig!!)

1-2 Dl                  Grädde

En skvätt           Gelé

Soya

Salt & peppar

Blanda skorpmjöl, Crème Fraiche och ½ dl Mjölk, låt stå tills det är tjockt.

Blanda ner ca 500 gram nötfärs tillsammans med 2 ägg, salt och peppar efter tycke och smak, fin-fin hackad schalottenlök och en skvätt dijonsenap. Låt stå kallt en stund.

Forma sedan en limpa, eller en liten hopkrupen hare och klä limpan/kroppen med baconskivor. Se till att ändarna på baconen är under limpan och hela limpan ska vara täckt.

In i ugn 200-225 grader i cirka 20 minuter.

Ut med limpan och häll på buljong och 2 dl mjölk.

In i ugnen igen, sänk värmen till 175 grader och låt den stå där inne i 40 minuter.

Häll ner skyn i en gryta och tillsätt grädde, gelé, soya och salt och peppar, vispa ihop.

Servera med goda grönsaker och kokt eller ugnsstekt potatis.

Först en god middag sedan dags för desserten. Som sagt, det var när jag var barn jag åt det sist och har aldrig lagat det förr, så förvirringen rådde vid stekningen hur jag skulle få dem runda och fina. Det var lite “meckigt”, och några blev såklart brända och åkte rakt ner i soporna. Men de jag lyckades få till, tyckte jag nästan fick ihop dem godkänt iallafall. Jag tycker mig komma ihåg att vi åt dem med äpplemos, men det äter jag så sällan så det finns inte hemma i vårt skafferi. Istället åt jag dem med lite socker på en tallrik och smaken, den var där. Mina barndomsminnen kom tillbaks och jag fick sitta en stund i min egen lilla lyriska värld.

Äbleskiver

500 Gram          Mjöl

1 Sked                Socker (sådär ungefär)

1 Tsk                   Salt

1 Pkt                   Jäst

8 Dl                      Mjölk (gärna 5 dl Kärnmjölk och 3 dl Gräddfil)

4                           Ägg

Blanda ihop mjöl med lite socker, salt.

Lös upp jästen med lite mjölk, häll sedan på resten av mjölken.

Dela 4 ägg i gula/vita. Vispa ner gulorna i mjölken och vispa sedan ner mjölet.

Vispa vitorna till ett hårt skum och rör ner det i smeten.

Låt stå i sisådär 20 minuter och jäs lite.

Stek i Äbleskivsjärnet.

Undrar vart jag styr kosan nästa gång?? Hoppas ni hänger med på min matresa i världen.

Kram Kajsa



2 thoughts on “Med en nypa salt runt Jorden – vi landar i grannlandet Danmark”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *