Mat, vin & bubbel

Att laga en perfekt paj

Att göra en perfekt paj krävs lite träning och att man har små knep. När detta sedan sitter så kan man variera de där pajerna i det oändliga. Och visst är det så enkelt och fräscht att bjuda på en hemlagad paj med en god grönsallad till? Har man sedan ett gott vin till så blir ju måltiden komplett, eller hur?

Jag har gjort pajer i väldigt många år… och har därför hunnit träna en hel del. En paj får inte ha mjuk, saggig botten utan pajskalet skall vara krispigt rakt igenom. En paj skall inte kännas stabbig och tung utan man skall bli sådär alldeles lagom mätt så man nästan går och sneglar på den där pajen och undrar om man inte skall ta sig en bit till.

Först behöver man såklart…

…en pajform

Det finns såklart en massa olika varianter på pajdeg, men en klassisk bra deg som funkar till alla matpajer är:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 g smör (riktigt smör, inte margarin)
  • 2 msk iskallt vatten
  • En gnutta salt

. Sätt in vatten i frysen. När det bildats en isskorpa på toppen som du måste knacka dig igenom för att komma år vattnet är det klart. Blanda mjölerna, smöret och saltet i en matberedare och när det är mixat, häll i det iskalla vattnet.

Blanda allt i en matberedare

Mixa ihop till en degklump. Tryck ut degen i formen och nagga den rejält. Sätt in formen i frysen i minst 30 minuter.

 

Nagga med en gaffel

Förgrädda skalet i 200 grader i 12 minuter. Ta sedan ur formen från ugnen och låt svalna lite. Voila! Ett perfekt pajskal som nu skall fyllas med olika gottigheter!

Till just denna pajen hackade jag en bananschalottenlök, stekte mjuk i smör och lade sedan på botten av pajen.

 

Stek löken mjuk på medelvärme

Rosta valnötter i en torr stekpanna. Var försiktig så att de inte bränns vid! De skall rostas, inte brännas.

 

Rostade, hackade valnötter

När jag lagt den stekta löken i pajen så smulade jag ner 200 gram Chevré ost av god kvalitet. Ovanpå detta lade jag skivat, färskt päron. Lägg på valnötterna. Ta en ekologisk citron och riv ner skalet ovanpå. Använd gärna ett zestjärn.

 

Lök, Chevré, valnötter, päron och citron

Gör en äggstanning på 3 ägg, 1 dl grädde och  1 dl mjölk, vispa samman detta och krydda med salt och peppar. Häll försiktigt över osten och päronen och grädda i 200 grader i cirka 35-40 minuter.

Färdiggräddad!

Medan pajen fortfarande är varm, ringla över honung och strö över lite svart flingsalt.

Jag tror till och med att de som säger att de inte gillar getost, kan gilla denna pajen för varm getost smakar inte get. Dessutom så blandar det sig så fint med päronet och citronen. Mmmmmm…  Servera med en grönsallad och ett kallt, gott glas vitt vin. Enjoy!

Kram, Lena



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *