Mat, vin & bubbel

Risotto om jag får be

Om jag ska välja från vilken del av världen jag gillar maten bäst, så tror jag att jag skulle svara Italien. Jag är förtjust i dess enkla, men ack så goda mat. Just nu är det Risotton som jag fallit för, pladask. Jag tror det är variationsmöjligheten som är oändliga och att det är super krämigt som gör det till av en favorit. Det går hyfsat fort att göra, behöver bara röras i lite då och då och man hinner göra lite mer i köket under tiden utan att känna sig fast framför spisen. I like!

Denna helg har jag känt mig ganska trött, lat och oinspirerad i köket, mest hängt framför Tv:n i soffan. Vi åt gott på fredagen (mannen stod vid spisen), köpte hem pizza  på lördagen, så en risotto på söndagen passade bra i denna lata helgbubbla vi befunnit oss i. Lena har gett mig ett recept på en risotto som blivit lite av en favorit att göra, dessutom är den gjord utan vin och blir ljuvligt krämig.

Risotto med parmesan

För 2 personer

1/2 dl Olivolja i en gryta, fräs 1 st. hackad gul lök. Häll i 2 dl Risottoris ( Abori eller Carnaroli) och fräs ihop tills det är torrt. I med 0,5 gram saffran, späd med grönsaksbuljong lite i taget

( ca 5-7 dl Buljong) 

Cirka 20 minuter, sedan är det klart. Det ska vara ganska löst. I med en klick smör och 2 dl parmesanost, lite svartpeppar och salt efter tycke och smak.

Vi steker gärna lite sallad till och serverar den med Prosciutto.

 

Risotto med saffran, stekt sallad och procciuto

 

För något år sedan när vi kände att vi behövde slimma till våra kroppar , bestämde vi oss för att dra ner på potatis, ris och pasta. Dels var det att få in mer grönt och dels för att vi behövde lite viktnedgång. Vi kan då istället göra en god sallad, kokta grönsaker, stekta grönsaker eller blomkålsrisy.ex.

Häromdagen hittade jag ett spännande recept i Buffé tidningen som vi verkligen skulle prova:

 

Broccolirisotto med citron

Riv kronan fint på en broccoli och skiva stjälken tunnt.

 

Fram med rivjärnet
Broccolistjälkar

 

Tillaga risotton som ovan, men låt bli saffran och lägg till 1 riven vitlöksklyfta. Vill man ha vin i så ta 1 dl vin med.

Tillsätt den rivna broccolin och låd sjuda med de sista minuterna. Riv ner 1 dl parmesan och skalet av en halv citron.

Fräs stjälken mjuk i smör, salta och peppra och servera till.

Vi hade stekt kycklingfilé till vår risotto. Det blev en uppskattad rätt med en annorlunda smak.

 

Broccolirisotto med Citron och kyckling

 

Vilken är er favorit risotto?

Just nu har jag middagsproblematik delux…köpte Ytterlår av nöt, två förpackningar trodde jag…en ytterlår en bog…ner i frysen. Idag handlade jag ytterligare ett paket ytterlår så det kunde bli en middag…näe, nu kom jag hem med innanlår….ner i frysen. Idag kör vi istället spättarulader i vitvinsås, det blir nog bra ändå.

 

Kram Kajsa

 



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *