Mat, vin & bubbel

Att laga mat till tolv en lördagkväll

Ibland får man slå två flugor i en smäll när livet kommer emellan. Jag har legat back med en middagsbjudning och samvetet har legat och gnagt en längre tid nu. När diskbråck nummer 2 och 3 kom besök i tät följd var det bara att inse att man måste planera om livet lite. Min väninna Irene kom då med den geniala idén att vi skulle slå ihop två evenemang, dels för att spara tid och dels för att spara kroppen. Sagt och gjort; middagsbjudningen slogs ihop med en vinprovning och jag fick lov att husera i Irenes stora kök och ha “min” middag där och samtidigt hade Irene “sin” vinprovning.

Vi skulle bli 12 stycken till bordet och första tanken var att det skulle bli en 9-rätters avsmakningsmeny. Sambon fick dock mig att skära ner rätterna till 4 st. Först till min stora förtret, men med facit i hand så hade jag inte orkat med 9 rätter hur roligt man än tycker att det är. Men 4 rätter skulle jag bjuda på. En för-förrätt, en förrätt, en huvudrätt och en dessert.

Desserten gjorde jag på fredagen, så den skulle bara läggas upp, resten packades ner i kassar och stuvades in i bilen tillsammans med sambo, vin och två hundar. Kvällen skulle bli lång.

Jag hade ovärderlig hjälp av Irene och hennes döttrar i köket! Irene hade dessutom förvarnat gästerna om hur jag gör när jag bjuder på middag. Jag lagar rätt efter rätt så det kan bli lite väntan mellan rätterna men då får man passa på att prata, umgås och dricka vin.

Att lagat mat till så många som 12 stycken kanske låter avskräckande, men har man bara planeringen klar så funkar det alldeles utmärkt. Finns det dessutom gott om plats så underlättat det med. Det som kan förberedas, förbereds. Sätt ut tallrikar så det bli lätt att lägga upp. Ha listor framme så inget glöms bort!

Först rätten var en äggcocotte med spenat och stenbitsrom.

Äggcocotte
Äggcocotte

Man hackar en rödlök och steker den lite mjuk och glansig. Ner med färsk bladspenat och stek till spenaten mjuknar. På med grädde och låta detta puttra samman till en härlig, underbar kräm. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner spenaten i ugnsformar. Knäck ett ägg ovanpå spenaten och sätt in i ugnen, 180 grader och låt stå där tills vitan stelnat. Tiden är helt beroende på ugnen. När vitan stelnat, ta ut formarna och lägg en klick stenbitsrom på. Stek en bit dansk rågbröd tills det blir krispigt och stick ner den i spenaten. Det var ljuvligt gott!

Rätt nummer två, förrätten, var halstrade pilgrimsmusslor med ostcrème och apelsin-brysselkålssallad.

Halstrade pilgrimsmusslor
Halstrade pilgrimsmusslor

Detta var en spännande rätt med massor av smaker som gifte sig perfekt med varann. Föst gjorde man salladen. I detta fallet skulle man koka brysselkålen i några minuter, kyla ner och sedan plocka av bladen ett och ett. Nästa gång jag gör detta kommer jag att plocka bladen på okokt kål för det är mycket lättare. Mycket jobb, ja, men lättare. Skär apelsin i bitar. Stek snabbt brysselkålsbladen i lite smör. Gör en vinägrett på apelsinsaft, honung, äppelcidervinäger, olja och krydda med salt och peppar. Vänd ner kål och apelsin i vinägretten.

Ostcrèmen är nästa sak att göra. Värm creme fraiche och vänd ner ost. Jag tog prästost och parmesan. Rör tills osten smälter och krämen är alldeles slät. Lägg krämen i  botten på tallriken. Halstra pilgrimsmusslorna i smör, salta och peppra. Lägg ovanpå ostcrèmen. Skeda över apelsin och brysselkål och toppa med lite svart flingsalt.

Så var det dags för huvudrätten! Just denna rätt hade vi på nyårsafton som vi firade med Kajsa och hennes man, så rätten var beprövad och himla god!

Ugnsbakad hälleflundra med blomkålspuré, äppelfläsk, stekt rödbeta och brynt smör.

Hälleflundra-recept av Pernilla Elmqvist
Hälleflundra-recept av Pernilla Elmqvist

Här går man först och köper hälleflundrafilé av god kvalitet. Jag bad min fiskhandlare att dela upp fisken i 12 bitar á 150 gram. Har man inga rätter innan, eller om man bara har en lätt förrätt så är rekommendationen 200 gram per person.  Salta fisken och låt stå i 30-35 minuter. Sätt ugnen på 180 grader, kläm saften ur en citron över filéerna och klicka över smör. In i ugnen tills fisken är 48 grader. Ta ut fisken och låt stå tills den är 52 grader.

Koka rödbetor med skal tills de blivit mjuka. Skär i mindre bitar och stek snabbt i lite smör. Koka blomkål tillsammans med lite potatis i gräddmjölk, tills det har blivit mjukt. Kör med en stavmixer tills det blivit en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Tärna ett grönt äpple och stek tillsammans med hackad bacon. Bryn smör.

Lägg blomkålspurén i botten, lägg på fisk, toppa med äpplefläsk och de stekta rödbetorna. Skeda över brynt smör. Dekorera med en dillvippa. Magi på en tallrik.

Desserten var i princip klar. Det skulle bara vispas grädde och tinas lite hallon. En mycket chokladig dessert.

Chokladkladdkaka med chokladganache, vit chokladtryffel med citron, grädde och hallon.
Den mest chokladiga chokladdessert du kan tänka dig

Chokladkladdkaka med chokladganache, vit chokladtryffel med citron, grädde och hallon. Mmmmm. Älskar man choklad så älskar man detta. Inte för söt utan en ganska “vuxen” smak.

Kladdkakan var bara att rör ihop och in i ugnen i 15 minuter. Låt kallna. Rör ihop ganachen (använd 70% mörk choklad) och bred över kladdkakan. Låt kallna. Pudra över kakao.

Den vita chokladtryffeln var lite meckigare att göra. Jag har inte hittat en bra, vit choklad som går att jobba med utan att den smular och krånglar. Själva tryffeln gick helt ok att göra. Det blev en slät och fin smet. Häll i en låg form och ställ svalt i en timme eller så innan man gör små kulor av det. Sedan skall dessa kulor doppas i smält, vit choklad och det är här mina problem börjar eftersom chokladen snabbt blir grynig och svårjobbad. Men jag fick ihop lite fula, men väldigt goda citrontryfflar i alla fall.

Så när det var dags för desserten var det bara att lägga upp. Först pudrade jag tallrikarna med kakao och florsocker, la upp en bit chokladkaka, 2 citrontryfflar, spritsade på grädde och garnerade med hallon.

Det blev en perfekt lördagkväll med 12 underbara människor, 9 hundar och x antal mindre glada katter. Hjälps man åt och det får ta den tid det tar att laga mat så är ingenting omöjligt utan det blir bara glatt och supertrevligt!

Kram, Lena



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *