Mat, vin & bubbel

Med en nypa salt runt Jorden/with a pinch of salt around the World – Indulge you sins in Greece

Aunt Voula: What do you mean he don’t eat no meat?

(the entire room stops, in shock)

Aunt Voula: Oh, that’s okay. I make lamb.” 

Lyder ett av de otaliga härliga kommentarerna ur filmen mitt Stora feta Grekiska bröllop. En film som jag tror jag aldrig tröttnar på. Har du inte sett den, tveka inte – se den!

 

Lånad bild

 

Ευτυχία eller Effie som hon kallas, en gammal arbetskamrat från mannens förra jobb är just från Grekland och hon gav mig sitt typiska Grekland recept med orden: Go ahead, Indulge yourself to this little sin.

 

Moussaka

 

Moussaka är rätten som serveras på varje Taverna och i varje hem och gärna med ett glas vin till och vem kan motstå denna krämiga smakfulla rätt så här mitt i veckan. Det bästa med den är att den kan förberedas en, två dagar i förväg, så man lätt slänger in en i ugnen när man kommer hem från jobbet.

Moussaka ( för en form ca 30 x 20 cm)

3                           Auberginer

2                           Zucchinis

4                           Potatis

750 Gram            Lamm – Kalv – Nötfärs

2                          Hackad Rödlök

2                          Hackade klyftor Vitlök

1Burk                  Krossade tomater

2 Msk                  Tomatpuré

1 Tsk                    Socker

1 Glas                  Rödvin

1 St                       Lagerblad

                             Flingsalt & svartpeppar

                             En nypa kanel eller en kanelstång

½ Dl                     Olivolja

8,75 Dl                Varm Mjölk

100 Gram           Smör

100 gram            Vetemjöl

2                          Äggulor

                            En nypa Muskotnöt

100 Gram          Parmigiano-Reggiano eller Kefalotyri.

Börja med att förbereda Auberginerna, potatisen och Zucchinin. Skölj Auberginerna och Zucchinin väl, skär i 1 cm skivor och lägg i ett durkslag, salta och låt dra i ca 30 minuter. Koka potatisen. När grönsakerna har dragit färdigt, skölj noga och krama ut vattnet. Torka den torra och fräs dem sedan i rikligt med olja, tills de fått en gyllene färg. Ta av och låt rinna av på ett papper.

 

 

Dags att förbereda köttfärsen. Värm ett stekjärn till medium hög värme och häll i olivoljan. Fräs den hackade löken tills den mjuknat och fått fin färg. Häll i tomatpuré och köttfärsen och bryn. Häll på rödvinet och låt koka ihop tills det kokat in. Häll därefter på de krossade tomaterna, socker, kanel, lagerblad och salt och peppar. Sänk värmen och låt sjuda under locka ca 30 minuter tills nästan all saft kokat in.

Så är det Béchamelsåsens tur. Använd en stor kastrull och smält smöret över låg medium värme. Tillsätt mjölet så det blir en pasta, rör konstant! Tillsätt den varma mjölken i stadig stril och vispa konstant så det inte bildar klumpar. När den tjocknat, ta bort pannan och rör i äggulorna, salt, peppar, muskot och riven ost. Visp fort så inte ägget blir till omelett.

Smörj ugnsformen och börja lägga ett lager med Aubergin, zucchini och potatis. Sedan på med köttfärsen sedan ett nytt lager grönsaker och på toppen Béchamelsåsen.

 

 

In i ugn 180-200 grader i ca 60 minuter. Efter halva tiden riv över ost på Moussakan. Låt sedan svalna innan du äter, då den är super het när den kommer ut.

Servera med tomat och fetaost till!

νόστιμο ναύλο – Smaklig spis!

Moussaka the Greek way – a small Little sin

 

Jag har ätit Moussaka förr, men det här receptet var så krämigt och gott, en ren synd. Jag personligen hade nog minskat ner på grönsakerna och höjt upp med potatisen…men det är ju en smaksak. Avslutar med ännu ett citat från filmen…

”  Maria: Ian, are you hungry?

    Ian: Uh no, I already ate.

    Maria: Okay, I make you something”

Kram Kajsa



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *