Mat, vin & bubbel

115 hermeliner och 5 katter – Eller hur vi hamnade på en glocal dinner med bara kvinnliga gastronomer

Ibland hamnar man på hur roliga grejor som helst och denna Glocal Dinner hamnade vi på för att vi har vår vingård helt enkelt. Det var den 4 och 5 mars som Malmö var värd för Parabere Forum, ett forum som anordnades för fjärde gången och som bjuder på föreläsningar, debatter med mataktivister, matproducenter och internationella toppkockar. Ett forum för och med kvinnor som alla har en sak gemensamt och det är gastronomi. På söndagen skulle det anordnas en middag på Gro’up – Home of Edible Ideas i Malmö där dels kvinnor som vunnit pris på Stellagalan ( en gala för, med och av kvinnor inom gastronomin, som hölls i Stockholm i januari) och dels för deltagarna på Parabere forum. Menyn var skapad av kocken Sonyia Sjöberg, hela arrangemanget var anordnat av Anna Lind Lewin i samarbete med Edith Salers och Nina Christensson.

Ordet Glocal är en kombination av Global och local. Kvinnor från 5 kontinenter möts och äter och dricker där alla råvaror är lokala. Så mycket Sverige och Skåne har att erbjuda! Hur som helst så var jag och sambon där och jag tror jag räknade till 5 män och de var alla producenter av dryck eller mat, resten var glada, driftiga kvinnor av alla de slag. Först bjöds det på lokalproducerad Gin och Tonic från Skånska Spritfabriken. Där fanns en liten touch av kardemumma och pomerans. Ganska robust i mitt tycke men helt ok.

Drinkbordet med välkomstdrinken G&T. Fanns både med och utan alkohol.

När det är en tillställning med så många folk man inte känner blir jag lite blyg och bortkommen, men när Titti Qvarnström kommer fram, lägger en hand på min axel och sedan kramar om mig känner man sig mer som hemma. Hon presenterade mig och sambon för några av sina gäster. När sedan Edith Salers (medgrundare till Gro’up tillsammans med Nina Christensson) säger till alla att vi inte är på en restaurang utan vi är hemma hos dem på Gro’up och att vi skulle känna oss som hemma, då kände man sig verkligen som hemma. Det var så avslappnat och trevligt.

Det var dukat fint till 120 personer denna kväll.

Alla drycker var lokala! Vinet kom från oss på Vingården i Klagshamn, Ginen kom som sagt från Skånska Spritfabriken, de hade även sin Pommeau som serverades till ostarna, ölen kom från Hönsinge hantverksbryggeri, snapsen kom från Purity Vodka och det alkoholfria alternativet kom från Apolinaire Drycker som gör fruktdrycker av ekologiska råvaror. Deras äpple, citron och ingefära var riktigt god!

Det serverades skånskt till maten!

Själv dricker jag inte öl, men jag frågade mannen om ölen var god och det tyckte han absolut. Han provade båda och tyckte om bägge.

Det var lite “sharing is caring” koncept över serveringen, fast på ett bra sätt. Man fick en egen tallrik, sedan kom de ut med ett litet fat där 6 personer skulle dela på det som fanns på fatet. Mycket smidigt. Ni ser på bilden ovan, de där små paketen? Det låg ett litet paket framför varje plats.

Ett litet inslaget paket

Kan ni gissa vad det fanns i paketet?

I paketet fanns….

Brynt, stelnat smör! Det smakade himmelskt! Det kom från Vitaby Kyrkby Mejeri. För er som har vägarna förbi så kan jag varmt rekommendera deras produkter. Deras creme fraiche…. To die for!!

Smöret använde man till knäckebröd och surdegsbröd från Talldungen Gårdshotell.

Surdegsbröd från Talldungen

Till detta kom nykokt potatis (som serverades ur en glasburk med lock, supercoolt!), löksill alternativt löksvill och örter. Jag är definitivt ingen sillätare, men  åt en sillbit, sedan gick jag på svillen som jag gillar mycket bättre.

Potatis i glasburk och svillen som är gjord på svamp från Hällestad svamp

Sillen var väldigt snyggt upplagd, detta var den rätt som var upplagd ute i köket.

Löksill

Det serverades även en liten nässelshot till detta som var otroligt fräsch och god med en liten touch av pernod. Dessvärre glömde jag ta bild på den…

Sedan var det dags för en liten mellanrätt. Torskkind med vad jag tror, en skiva lardo runt, strimlad fänkål och lingon. Mört, gott och vackert.

Torskkind

Serverades om 6 stycken på de här vackra keramik faten. Torsken var mjäll och fin i smaken, lingonen gav lite sötma och syra och fänkålen lite krispighet.

Utanför Kristianstad ligger Friskens Vilt som är inriktade på viltfåglar. Därifrån kom nästa rätt och denna rätt tillsammans med Vingården i Klagshamns Ego var magic made in heaven! Rökt vildand med rökt majonäs, svamp, brysselkål och rostade rapsfrön. Oooh la la…

Rökt vildand

Det var precis lagom rökt och så mört så mört…. Majonäsen hade de själva gjort tidigare på dagen med alspånsrökt olja och den passade perfekt till anden och grönsakerna. Jag blev lite hooked på den rökta majonäsen och måste testa att göra en själv.

Vackert så det förslår

Efter detta var det dags för griskind, grissida och ett litet blad med kål.  Griskinden var min favorit av dessa två, grissidan hade en krydda som jag inte riktigt gillade.

Hängmörad gris på två olika sätt.

Det var dags för ostarna! Åååh dessa ostar… Jag älskar ost och dessa tog mitt hjärta i besittning med en gång. Ostarna kom från Ådala Gård i Billinge, ett mikromejeri där de gör KRAV-ekologiska ostar och smör. Alla ostarna var jättegoda, men den som gjorde mest intryck på mig var Sort Sol, den med lite sotad yta. Till dessa ostar fick man lite sirap från Concoct, tror jag.

Ostarna blev serverade på underbara, underbara brickor från Jytte Olsson Design.

Ostar från Ådala gård serverade på brickor från Jytte Olsson Design

Det var en kväll med mycket glada skratt tillsammans med ett stort gäng underbara kvinnor, god mat och god dryck och tänk vad vi kan här i Skåne?!!?? Allting var lokalproducerat. Alldeles alldeles underbart. Såklart serverades det dessert med, struvor med äppelkompott, men vi lämnade kvinnorna för denna gången för att ta oss hem till vingården på landet igen. Nöjda, tacksamma och belåtna.

Kram, Lena

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *