Mat, vin & bubbel

Today´s special – Guiness Dublins guld

Kockens Val!

För något år sedan var jag och min sambo iväg på en weekend i Dublin. En trevlig stad att besöka, med mysiga pubar och vänligt folk. Men det som fastnat mest i minnet var besöket på Guiness museumet med sina 7 våningar. Jag är definitivt ingen öldrickare, men är man i Guinessens hemstad måste man ju prova, så är det ju bara.

På väg…

 

1759 köpte Arthur Guiness ett kloster för att brygga sitt öl. Ölet är en så kallad Stout och kallas i folkmun “Black Stuff” och “Pint of Plain”. Det ska ha forskats fram av  Winsconsins University USA att en pint Guiness om dagen är bra för hälsan pga. sina antioxidanter. Men jag tror jag hoppar den pinten om dagen.

Huvudsaken för en bra Stout

Aromer
Provsmakning

Skummt är viktigt…

Vi valde att promenera dit och det var en bra bit att gå, men vi gillar att gå och se oss omkring på våra resor. Tycker man kan få se så mycket mer då. Museet ligger i utkanten av centrum på St James Gate och är 7 våningar fyllt museum med bryggeri historia, transport och export, reklam över tiden, kurs i att dricka en Guiness på rätt sätt eller hälla upp den rätt från ölpumpen. Souvenir shop, café, restauranger, pubar och längst upp Guinessbaren ned 360 graders by över Dublin. Det var en riktigt övermäktig utsikt över hela Dublin.

Stor Guiness i trä
A Woman needs a man like a fish needs a bicycle

Om ni tar er hit så räkna med ett långt besök med massor av intressanta saker. Vi spenderade tre timmar på musseumet och avslutade längst upp med en Guiness och en storslagen utsikt. Man får räkna med mycket folk, men ändå, det var det värt.

God mat i restaurangen, Guinessgryta

Fantastisk utsikt över Dublin

Om ni vill testa något annorlunda och Irländskt, ska ni prova: Black Velvet som är Guiness och Champagne. Mannens arbetskamrat från Irland gav oss Guiness och Champagne för att testa efter vår Irlands resa. En annorlunda upplevelse, men bubblande god. För att göra upplevelsen total av Irland bjuder jag här på ett mustig, matig paj med Guiness såklart. Pajen tar lite tid att göra men är väl värd att kämpa för. Kanske inte den snyggaste pajen, då degen inte riktigt räckte till, till locket. Men smaken, den var det inget fel på.

Maffigt god Guinesspaj

Matig köttpaj med Guiness

Recept från Lantlif Mat & Vin Nr. 5 2015

6-8 portioner

FYLLNING:

1 Kg Högrev

4 Morötter

Ca 150 Gram Champinjoner

2 Msk Olivolja

1 Msk Smör

4 Msk Vetemjöl

3 Dl Guiness

4 Dl Köttbuljong

1 Bouquet Garni( 1 Lagerblad, 1 kvist timjan )

Ca 140 Gram Bacn

Salt & peppar

PAJDEG:

250 Gram Kylskåpskallt smör

650 gram Vetemjöl

1/2-1 DL Iskallt vatten

1 Äggula, lätt vispad

 Ta fram köttet så det hinner bli rums tempererat. Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Skala och hacka löken, skala och skär morötterna i bitar och klyfta svampen.

Värm oljan och smöret i en stor stekgryta och bryn köttet i omgångar. Ställ köttet åt sidan. Sank värmen och stek, utan att rengöra grytan, lök, morötter i ca 5 minuter. Strö över mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt köttet, Guiness, buljong och örterna.

Koka upp och låt grytan sjuda utan lock över svag värme ca 1 1/2 timme tills köttet är mört.

Gör iordning degen medan grytan sjuder. Skär smöret i mindre bitar. Nyp ihop smör mjöl för hand eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite åt gången och blanda ihop snabbt till en smidig deg. Plasta in och ställ i kylen minst 1 timme.

Stek bacon knaprigt och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. Stek champinjonerna i fettet som är kvar, tills de är gyllenbruna. Värm ugnen till 200 grader.

Smörj och mjöla en djup pajform. Kavla ut degen och klä pajformen. Spar lite deg till pajlocket. När grytan har sjudit klart, plocka ut örterna och tillsätt bacon och svampen. Smaka av med salt och peppar. Fyll pajformen med grytan, se dock till att få med kött och grönsaker, det får inte bli för mycket sås i pajen. Såsen som blir över kan man servera vid sidan om pajen.

Pensla lite äg på pajkanten och lägg på pajlocket. Skär bort överflödig deg. Nyp försiktigt ihop kanterna. Pensla lite ägg på locket och skär försiktigt några snitt i locket med en vass kniv. Grädda i ugnen ca 40 minuter eller tills pajen är gyllen brun. Låt vila ca 10 minuter före servering.

Kolla gärna inlägget om att göra den perfekta pajen.

Smaka på en bit av Irland eller ta och åk dit. Tar ni er ett besök på Guiness museet råder jag er att köpa biljetten för inträdet i förväg innan ni går dit, då kommer ni in fort och slipper stå i kö. Ha en fantastisk tripp, Que´ Aproveite & skål på er!

Kram Kajsa

 

 

 



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *