Mat, vin & bubbel

Kanske inte nyttigt men ack så gott – vi bakar amerikanskt

Ni vet i den där vevan ni får för er att ni ska hålla en godisfri månad, då får man för sig att baka ihop med en amerikansk väninna de mest kalorifyllda kakorna. Den här tjejen älskar att baka och jag fick äran att baka lite amerikanskt med henne.

 

Att räkna om amerikanska recept till svenska
Att räkna om amerikanska recept till svenska

 

Först var vi tvungna att räkna om hennes recepten till svenska mått, då hon alltid bakar efter amerikanska. Mäta, väga och kolla i hennes tabeller…sen var det att börja baka. Först ut var Smores Cupcake en maffig kaka med crunchig botten, muffins, marshmallows och choklad. ( Smores är typiskt att äta när man campar i USA – digestive med choklad och marshmallows man lagar över elden).

Smores Cupcake

12-14 st


Botten


13 st          Digistivekex (mixade)

75 Gram    Smält smör

50 Gam     Strösocker

Blanda, och tryck ner ca 1,5 Msk i varje kakform. Packa tätt. Grädda ca 10 minuter i 165 grader.

 

Krunch i botten
Krunch

 

125 Gram  Vetemjöl

200 Gram   Strösocker

30 Gram     Kakao

1 Tsk          Bakpulver

1/2 Tsk       Salt

3/4 Tsk      Vaniljpulver


Blanda de torra ingredienserna och sedan i med resten för att blanda ihop smeten.


2 Dl           Filmjölk/ Gräddfil

2 Dl           Vegetabilisk olja

1 Dl           Kokande vatten


Fyll dina kakformar lite mer än hälften med smeten och baka i ca 165 grader i 25 minuter. Ta bort och låt de svalna ( i frysen går det snabbare) 

 

Muffin formarna blir fyllda
Muffin formarna blir fyllda

 

Nu kommer den tuffa delen – Marshmallows

Att göra egna marshmallow var lätt men jobbigt!! För det ska vispas konstant och länge. Trodde nästan att armen skulle trilla av, så det var skönt att vi var två som kunde turas om att vispa. När vi sen vispade med en elvisp så blev det betydligt lättare. Att marshmallows var marängsmet hade jag ingen aning om och om man stoppar ” Cream of tarter” i smeten från början sjunker inte kakan ihop. Finns att handla i vintillbehörsaffärer.


4                Äggvitor

200 Gram  Strösocker

1/2 Tsk       Creme of Tarter


Lägg i skål som tål vattenbad och väl på vattenbadet är det att vispa konstant, tills smeten blir riktigt varm och lagom. Föst tjocknar den, blir lite styvare, sen känner man hur den lossnar, då tar man av den och vispar med elvisp, tills man får små toppar. Häll i smeten i en smet sprutan och ta fram kakorna för att göra toppen.

Creme of tartar gör marängsmeten fluffigare

Att vispa marshmallow är tufft Spritsa på marshmallow på muffisen

 

300 Gram     Mörk Choklad

30-50 Gram Kokosfett

Smält sedan choklad i ett vattenbad för att doppa kakan i om man vill ha lite mer crunch så är det bara att smula lite Digestive ovanpå.

I och med att det är olja i kakan, gör att de håller sig fräscha längre.

 

Smore cupcakes
Smore cupcakes

 

Nästa kaka vi gjorde var Peanut Butter cups en farligt syndig god kaka om man gilla jordnötter. Jag kommer rulla fram med så här goda recept!!!!

 

Peanut Butter Cups

18 små cupcakes eller en plåt där man delar till önskad storlek.

225 Gram    Smält smör

170 Gram    Finmixade Digestive kex 

240 Gram    Florsocker

260 Gram    Jordnötssmör


Blanda och tryck ner i en panna, ställ undan. Vi ställde vår i frysen så den stelnade snabbare.


250 Gram    Mörk Choklad

65 Gram      Jordnötssmör

50 Gram      Kokosfett


Smält i vattenbad, häll över kakan ( ta ut den en lien stund innan så den inte är jättekall) och smeta ut över hela. Låt svalna. En perfekt kaka att förvara i frysen och ta fram när det passar.

 

Jordnötskaka
Peanut Butter Cups

 

Visste ni att all överbliven smält choklad kan man spara i frysen och använda vid nästa bak. Jag har nog aldrig tänkt så långt, fast jag bakar ju inte överdrivet mycket här hemma.

Jag kan bara säga frestande smarriga och totalt onyttiga.

Kramar i mängder till er alla och ha en fantastisk dag vid bakbordet!!

Kram Kajsa



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *