Mat, vin & bubbel

Att göra de godaste äpplebaguetterna

De här baguetterna gör jag emellanåt, de är himmelskt goda, egentligen väldigt lätta att göra men de kräver sin tid, så har du tid över, ge dig i kast med dessa supergoda baguetter!

Det som tar tid är jäsningen, men den sköter sig ju själv så under tiden kan man pyssla med annat om man så vill.

Börja med att göra en fördeg. Jag bakar mycket med fördeg, som sagt, det tar lite tid, men resultatet blir enastående!

  • 1 rivet grönt, skalat äpple, gärna ekologiskt
  • 3 dl kallt vatten
  • 3 dl proteinrikt mjöl
  • 5 gram jäst

Detta skall bara röras samman till en klibbig smet/deg och jäsa under plastmössa i minst 4 timmar.

Rör samman alla ingredienser

När detta sedan jäst till dubbel storlek eller mer häller man ner det i matberedaren tillsammans med de andra ingredienserna.

Såhär ser degen ut efter 4 timmar

 

  • 20 gram jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk råsocker
  • 1 rivet, grönt, skalat äpple
  • Fördegen
  • 11-12 dl vetemjöl

Blanda ihop detta, degen är ganska klibbig. Lägg över i en lätt oljad plastbytta med lock och jäs i ytterligare 1,5 timme.

Nu skall degen jäsa igen

Efter jäsningen, lägg över degen på ett mjölat bakbord, dela i exempelvis 7 delar, snurra dem som en baguette och lägg på en baguetteform. (Jag hade 2 baguetteformar, en med plats för 3 och en med plats för 4) Jäs i ytterligare 1,5 timme.

Satsa på bra baguetteformar och glöm inte att mjöla plåten ordentligt! Annars lär du få hacka loss bröden med spett och hammare och formarna är förstörda.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in dem i ugnen och spruta in lite vatten i ugnen med en blomspruta, eller kasta in ½ dl vatten längt ner i ugnen och var snabb med att stänga luckan! Grädda i cirka 20 minuter, tills de fått fin färg. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Voila! Världens godaste baguetter!

Färdiga att avnjutas

Detta recept kommer från den finaste äppelbok jag vet. “Min äppelbok” av Elisabeth Johansson.

Så… har du lite tid över, sätt igång och baka!

Kram, Lena

 



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *