Mat, vin & bubbel

De blev våra försökskaniner


可口的飯菜
Kěkǒu de fàncài

Påskafton skulle inte bli som en vanlig traditionell påsk hemma hos oss, istället bjöd vi in min co – bloggerska Lena och hennes man.  Vi hade tänkt ut en kväll i asiatisk stil med dumplings på menyn, matig sallad, dippsåser, vit vin och Sake. Vi hade provat dumplings bara någon vecka före när vi var på födelsedagsmiddag, så vi skulle ge oss ut på okänd mark i köket. Dags för en försöksmiddag med våra försökskaniner för kvällen.

Men först ut och köpa in lite ingredienser. Massor av grönsaker – Pak soy, broccoli, gröna ärter, Ingefära, Salladslök, morötter, chili, purjolök, vitlök, rädisor, jordnötssmör, inlagd ingefära, grillad kyckling och lite rökt skinka ( går bra med rostbiff med) till salladen. Wontonpasta arken, soja och Sweet chili införskaffades på Kina center vid Möllevångstorget.

Multikulturella Malmö har affärer från alla världens hörn

Mannen hade kollat in när Alexandra Zazzi gjorde dumplings på nyhetsmorgon, så den filmsnutten studerade vi någon dag innan. Själv hade jag plockat ner massor av recept för att få en hum om det. Mannen hittade även ett inlägg hos Allt om mat och vin, vilka viner som passade bäst till asiatisk mat. Riesling vinet med en lägre alkoholhalt som dessutom inte är för söt och har en hög syra är att föredra. Bra riktlinje när vi gick in på systemet, där vi även köpte flaska Sake.

Sake måste man ju testa

Vi mixade ner de grönsaker vi valde med soja, sweet chili och grillade kycklingen till en grynig textur och ställde undan den i kylen under tiden. Sen gjorde vi iordning de dippsåser vi ville ha till. Mannen gjorde en jordnötsdippa, sojamajonäs, sojadippa och så hade vi sweet chili dippa till. Wontonpastan är fryst när man köper dem, så när de hade tinat fick vi lägga dem i en våt handduk, så de inte torkade ut när vi skulle arbeta med dem. Dessutom är det ett måste att ha en vattensprayflaska när man ska få ihop knytet.  Vi hade sett när de gjorde dumpligen så fina på TV, våra vann inga priser på snygghet i alla fall.

Vi startade med lite Champagne innan vi satte igång med dumplingstrixet. Lena fick testa att få ihop några knyten och under tiden fixade jag ihop salladen. Mannen hade snabb syrat morötterna innan på dagen och de flesta grönsakerna körde vi med Julienneskalaren i strimlor och även skinkan skar vi på längden. Ganska avslappnat hängde vi i köket tills det var dags att sätta oss ner.

Dukningen är något jag tycker är så roligt. Ibland får man till det, ibland inte, men denna kväll blev jag väldigt nöjd. Några dagar innan fick jag syn i en tidning att Åhléns sålde riktigt snygga tallrikar och skålar, perfekt till både vår dukning och asiatiskt. Ica sålde Ecalyptus blad, Laugerhaus uppläggningsfat av palmblad  och trott eller ej, de små aporna i bakgrunden som passade perfekt in, vann jag i en tävling. Pinnar att äta med ( vilket jag absolut inte kan) och lite trä skärbrädor att ställa fram maten på och vi hade en perfekt dukning.

 

Vi åt, gjorde fler dumplings och drack vitt vin, skrattade och hade en riktigt trevlig kväll. Testade Sake för första gången och sen fick det vara bra med den. Champagnen vi hade startat på som ställdes på balkongen, glömdes bort. Lyckokakorna jag köpt till efter maten glömdes också bort. Istället dukade vi fram en ostbricka, testade gammal vin vi fick slå ut och kvällen rullade på.

 

Lite av vårt vinval – tre tyska Riesling viner och ett svenskt Klagshamns Vingård vin testades till

 

Köket var i ett hav av kaos men vad gör väl det när kvällen är lyckad och sinnet är glatt.

 

Kram Kajsa

 

 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *