Mat, vin & bubbel

Champange i Skymningen

 

 

Vem kan motstå en fredag efter jobb att träffa en massa bubbliga tjejer för en rolig tjejkväll där man lagar mat tillsammans och provar och dricker champagne? Dessutom under namnet Champagne i skymningen. Bara namnet lockade mig till att träffa ett gäng tjejer där jag bara kände två sedan innan.

Jag skyndade skyndade jag mig iväg efter jobb till Lena och hennes granne som hade satt ihop ett gäng tjejer för en kväll där vi lagade mat ihop och hade en Champagneprovning. Sen var jag, men var “tvungen” att stanna till vid en liten butik på vägen hem för att köpa en liten tack gåva. Väl hemma lite lätt stressad ställde jag in cykeln, fixade till mig och blev körd ut till Lena. Flåsade  in till de andra tjejerna i köket som en ångvält, kändes det som. Lena och Catarina hade valt ut sina favorittjejer för en härlig kväll. Sex helt olika tjejer men som väldigt lätt fann varandra under kvällen. Kvällen skulle bestå av  en 5 rätters meny som vi skulle laga tillsammans, en Champagne provning som Lena skulle lotsa oss igenom och en massa babbel, skratt och dråpliga historier. Men först skulle vi dra en lapp ur en hatt, så vi visste vilken rätt vi skulle ansvara för under kvällen.

Lena förklarar upplägget och vi får dra en lapp ur hatten
Fem supergoda rätter

Jag drog rätt nummer 1 – Ugnstekta primör morötter med färsk ramslök, flingsalt, honung, timjan, olivolja och ramslöksdressing. Men först skulle vi få testa fyra, som blev fem olika Champagner.

 

Prova i svarta glas är lite knepigt

Fyra glas varav ett svart glas, lite nybakad bröd, ost och salt var framdukat. Lena förklarade de olika områdena i Champagne, de olika karaktärs dragen, om det var gjort på grön druva, blå druva och när det är en blandning med tre olika druvor. Vi fick en bredare förståelse över Champagnes restriktioner, passion och gränslösa smaker.

 

Lena förklarar områdena i Champagne

Dofta först, sen snurra lite dofta igen och sen smaka på de ljuvliga bubblorna. Livlig diskussion om vad det dofta …. tycker det doftar gröna äpplen, gödsel, svavel…eller vad doftar detta? Sen smaken ….smakar det gröna äpplen eller? nötter…men tycker ni det inte smakar….Det är inte lätt! Kan ni ta ut den Champagne som är gjord på blå druvor? Ska lukta som en skogspromenad…eller viken är ett årgångs champagne? Mycket av både osäkerhet, vilda gissningar, fnitter och aha upplevelser.

 

Salt tar ner det sura

Fantastiskt roligt, lärorikt och svårt. Att i det svarta glaset fanns en rosé skulle jag aldrig förstå, det var svårare när man inte ser färgen på det man dricker! Om man får en Champagne ( går även med vin) och det är för surt, kan man ta en lite salt på tungan och smaka igen och få ner syrligheten. Hur är skillnaden med eller utan ost… det var en stor skillnad på smak och smak.

 

Lånad bild -Fantastisk vacker dukning av Catarina på Kreativt bord & blomster

 

Fantastisk vacker dukning av Catarina på Kreativt bord & blomster

 

 

Nu var det dags för rätt nummer ett – först ut i trädgårdslandet och hämta lite ramslök sen sätt igång med morötterna. Köket fylldes av massa prat, skratt och flitiga tjejer. Efterrätten skulle förberedas, dressing skulle mixas, morötterna sköljas och in i ugnen. Vinglaset fylldes på vid sidan om och flitens lykta tändes.

 

Morötter, honung, timjan, ramslök, flingsalt och lite olivolja – in i ugnen ca 20-30 minuter på 200 grader och njut med en Ramslöksdressing – Ramslök mixas med Rysk Yoghurt, majonnäs, honung, salt och peppar. Klart att avnjutas med ett glas André Clouet – Grand Reserve 100% Pinot Noir.  En väldigt simpel men fantastisk god förrätt och oh! suckarna ljöd runt bordet.

Dags förr rätt  nummer två – Risotto med färska räkor och grön sparris – som ska kokas på låg värme med massor av kärlek. Vem kan motstå en krämigt god risotto? Rätten avnjöt vi med ett glas Charles Heidsieck Brut 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Noir, 1/3 Pinot Meunier. Rätt nummer två var helt underbar med sin krämighet, men ytterligare tre rätter var kvar på menyn.

 

Krämig risotto med färska räkor och sparris

Mellan tuggorna och rätterna var det mycket fnitter, livsglädje och dråpliga historier. Tänk att vi sex hamnade runt detta bord och fann varandra så fort. Det är roligt när man hittar ett gäng härliga tjejer, som dessutom är helt nya för ens bekantskap.

Rätt nummer tre, tror jag att jag skulle kunna äta sju dagar i veckan  – Ugnsbakad torksrygg med blomkålspuré, brynt smör och picklad fänkål.

 

Torskrygg med blomkålspure, brynt smör och picklad fänkål

Ugn 125 grader, salta och peppra torsken och baka tills innertemperaturen uppnår 52 grader

Koka blomkålen mjuk och fin, mixa slät med grädde, lite smör och kryddor

Picklad fänkål – Koka upp 1/2 dl Vitvinsvinäger, 1 Dl socker och 2 Dl Vatten. Häll i hela Anisfrön och koka i 10 minuter. Skiva fänkålen tunt och lägg i en skål. Häll den varma lagen över och låt stå till nästa dag.

 

Fänkål

 

Servera med picklad fänkål, brynt smör och dekorera med lite ängsyra – Voila, en perfekt enkel fiskrätt på tallriken. Till detta njöt vi av ett glas Pol Roger Vintage 2009 Blanc  de Blanc 100% Chardonnay

 

Njutbart både i glaset och på faten

Kvällen rullade på och vi var framme vid rätt nummer fyra – Kyckling Ballotine fylld med Mozzarella, Italienska skinka och basilika med en Burre Blanc smaksatt med basilika och pesto. Serveras med Ugnsrostade grönsaker. Maten lagades, stämningen var hög ute i köket och vi hjälptes åt så gott vi kunde och maten landade på tallriken.

 

Kyckling Ballotine fylld med Italienska läckerheter med ugnsrostade grönsaker

Vi satte oss till bords och njöt av kycklingen som både hade kokats med sina läckerheter i en plastrulle, sen stekt för sin gyllene yta till ett glas av Gosset – Grand Rose Brut 56% Chardonnay 44 % Pinot Noir samt ett glas Champagne Anthime ( Rene Collet) – Cuvee Sensation 15% Chardonnay, 85 % Pinot Noir 100 % ekfatslagrat.

Helt plötsligt ropade en av tjejerna ut, vi glömde ju peston!! Men med eller utan pesto blev rätten ändå en succé på bordet.

Nu hade klockan tickat på rätt bra och det var dags för “de grand finale” – rätt nummer fem. Choklad fondant med bär. Rätten förberedes tidigt då den skulle stå en stund i kylen och bären skulle röras ihop. En rätt som med fördel kan förberedas dagen före.

Ugn 200 grader.

Smörj och mjöla 4 st skålar

Smält 200 gram mörk choklad med 125 gram smör i ett vattenbad. Vispa ihop 2 ägg, 2 äggulor med 1 3/4 dl Florsocker tills det blir vitt skum. Vänd ner chokladblandningen i smeten och skikta ner 3 Msk vetemjöl. Häll smeten ner i skålarna och ställ dem kallt.

Grädda 15 minuter. Kanten ska vara stelnad så den går att hälla ut på en tallrik utan att flyta ut. 

Servera med bär

 

Lånad bild från Ica då nattsuddet gjorde inga bilder på efterrätten

Klockan var 00,45 när vi satte oss till bords för att njuta av den sista rätten och i glaset fanns vinet Domini Veneti Recioto della Valpolicella Classico 70% Corvina, 15% carovinone 15% Rondinella. Vi blev helt paffa hur fort tiden hade sprungit iväg och här satt vi in på småtimmarna och åt vår sista rätt. Krämig choklad med färska bär och ett gott vin, vem kan klaga på det?

Kvällen blev till natt och det blev dags att runda av för kvällen. Leendet dröjde sig kvar och när jag kom hem somnade jag ganska fort, nästan innan huvudet landade på kudden.

Tack Lena och Catarina för en helkväll!

Kram Kajsa

 

 



1 thought on “Champange i Skymningen”

  • Wow! Vilken kväll vi hade! Mmm, känner doften av champagne och de underbara smakerna från varje rätt när jag läser din härliga beskrivning av kvällen Kajsa. 🙂 Tack för att du dokumenterade allt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *