Mat, vin & bubbel

Vinslattarna -vad ska vi göra med dem?

Ibland är det gott med ett glas eller två till maten, men sedan blir en skvätt kvar i flaskan hälla ut? spara? eller göra vadå? Har hittat en massa bra tips på vad man kan använda de där slattarna till. Nu ska vi stärka grannsämjan, ta bort fläckar, mjuka till oss och få fart på komposten.

 

Korka och kyl så kan du få ett gott glas vin igen
Korka och kyl så kan du få ett gott glas vin igen

 

Ja man kan ju alltid korka igen flaskan och spara den i kylen, håller i cirka en vecka. Det kan ju alltid vara gott med ett glas vin dagen efter eller så. Eller så kan man istället göra vinäger av det. Låt stå på ljummen plats under några veckor och den förvandlas till vinäger. Glöm inte att lufta den cirka en halvtimme om dagen.

Eller varför inte poppa in till grannen med en flaska vin och förstärk grannsämjan…tänk så glada de skulle bli (och kanske förvånade på köpet)….eller bara bjud över en vän på ett glas.

 

Vinglas i naturen
Bygga på grannsämjan

 

Har du en kompost i trädgården? Ett par droppar i komposten hjälper till att aktivera de goda bakterierna och sätter fräs på förmultningen.

 

Häll lite rödvin i komposten och sätt fart på förmultningen
Häll lite rödvin i komposten och sätt fart på förmultningen

 

Sol och sommar och kroppen behöver mer fukt. Nu kan du göra ditt eget hemmaspa med lite vin! Häll i ett par glas rödvin i badet och låt den exfolierande syran göra jobbet åt dig. Resveratolsyran i det röda vinet fungerar  fuktighetsgivande på huden. Vilken kombo rött vin och ett härligt bad, dessutom en mjuk kropp på köpet. Varför inte ta en skvätt i glaset med och njuta av det invärtes på samma gång.

 

Rött vin i glaset och ett mjukgörande bad
Hemmaspa och rödvin vilken kombo

 

Ta bort fettfläckar och rödvinsfläckar är ett gissel, men det finns ju alltid klassiska husmorstips att tillgå – ta vitt vin och bikarbonat. Gnid in på det drabbade området, låt dra några minuter och skölj sedan bort och fettfläcken är borta. Är det rödvin, glöm saltet häll istället på vitt vin, låt dra i 10-15 minuter och skölj sedan i ljummet vatten och fläcken är borta.

Ett annat litet husmorsknep är att frysa in iskuber med vin. Perfekt när du behöver just den skvätten vin till risotton, såsen och köttfärssåsen. Funkar både i isbitshållare samt isbitspåse. Plasten förhindrar oxidation av vinet, då alkohol inte fryser helt.

 

Frysa in vin till små isbitar till kommade såser och grytor
Vin isbitar perfekt till risotton eller såsen

 

Så ta vara på dina slattar och njut en smula till av vinet!!

Kram Kajsa

 



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *