Mat, vin & bubbel

Vi smakar oss fram i Brösarp – Matfestival i Skåne

Dags för det årliga besöket

 

Ta två blonda, fnittriga tjejer i en bil och låt dem korsa Skåne för att landa på Österlen och Brösarp. Närmare bestämt på den årliga matfestivalen “Smaka på Skåne”, där jag och en tjejkompis var den här helgen som gick. Själv var det 5:e året i rad som jag besökte festivalen för de Skånska smakernas skull, min sidokick har bara hunnit med fyra år. Solen gassade och det var varmt och skönt. Vi gav oss iväg så pass tidigt att vi kom strax efter öppning. Så det var ganska lugnt att gå runt bland matstånden, utställarna och de testosteronstinna grillmästarna. I år var det Grill SM på plats, med många stora maffiga  grillar som spred härliga matoser längst festivalområdet. Det tävlades i bästa fisk, barbecuesås, kött, vegetariskt och mycket mer och det var grill mat i alla former.

 

Grill SM 2018
Tjej-grillarnas fiskebidrag till SM tävlingen, vet inte hur det gick för dem

 

Under dagen provsmakade vi massor av godsaker som helstekt lamm och gris, goda saftiga köttbitar, ekologisk kyckling, citron och lakrits korv ( lite som godis). Det var grillade grönsaker, kex med olika färskostar, ost, marsipan, lax, juice, must, kryddblandningar, heta såser….gud jag känner att jag kan rabbla i oändlighet av alla godsaker.

Två grill mästare stod och marinerade och grillade sin gris och lamm under dagen, sedan fick man smaka av den krispiga svålen och det goda köttet när det blev klart. Folk stod som hungriga vargar runt omkring.

 

Helgrillad gris

 

På scenen stod Martin Hansen, kock från Grand i Lund och berättade om en riktigt trevlig dessert med filmjölksglass, karamelliserad fänkål, vild körvel…jag har glömt allt gott som fanns på den. Det handla mycket om att ta vara på naturen, som att gå ut och plocka vild körvel nästan runt husknuten. I slutet fick 100 åskådare chans att få komma fram och smaka. Tro vi satt beredda för att ta ett språng för vara snabbt framme. Lätt, fräsch dessert tyckte jag som nyligen har blivit förälskad i fänkål.

Lunda kocken Mattas Hansen med sin dessert med smak av fänkål och vild Körvel

 

Vi gick på mustvandring från frukost, picknick, mingel, middag och avslutande dessertmust hos Kiviks musteris stånd. Vi testade många olika grillsåser, kryddblandningar och rubs att jag missade att det stod  “The End” på en – jodå, det brann på tungan så jag fick snabbt ner med gräddfilssås och chips i från samma stånd( phu! tur de hade det att bjuda på när kunder som jag inte läser bra). Det fanns grekisk fetaost, oliver, olivolja, skånsk honung, havtornssås och mängder av goda tillbehör. Många goda smaker tog vi med oss hem och vissa recept som man snappade upp kommer testas hemma i sommar.

 

Dagen var smarrigt god, varm och fnittrig i allra bästaste sällskap. Flera timmar senare körde vi hem igen och upptäcker att det nog hade dammat bra under dagen, för vi hade nog de allraste smutsigaste fötter man kunde hitta i Skåne. Vi smög oss igenom ICA när vi stoppade för att handla, men vad gör väl det när hela dagen har varit på topp!

 

Man försöker styla lite

Kram Kajsa

 

 

 

 



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *