Mat, vin & bubbel

Sommarens soliga dagar – sill, en nubbe och ett knäckebröd till

Midsommar – du ljuva sommartid

Det är just den här veckan vi vill ha högsommar, värmebölja, grönt gräs, prunkande blommor och sommarfeeling delux. Men det var ju för en vecka sedan, denna veckan har Skåne innehållit sol, regn och blåst. Jodå, det blåser ofta här nere i söder. Fast det känns som det är tecken på att det är midsommar som lurar runt hörnan. Bär ut bordet, bär in bordet principen. Själv ska vi ha ett gäng över i midsommar på vår koloni, så vi är i farten med att sätta upp tält, fixa iordning både trädgård och stuga, förbereda de roliga lekarna och sånghäftena som det ska skrålas till.

Fördrinken är under kontroll

Planeringen är ju A och O med gästlistan, vad som ska göras och vad som ska handlas hem. Just nu har mannen i huset introducerat mig för en perfekt app. som heter Onenote. Med den kan jag göra anteckningsböcker med checklistor, som jag kan nå via min dator eller vi min telefon. Perfekt när man är i affären, stugan eller hemma , man har alltid sin checklista med sig ( jag är listoman!) som man kan bocka av på direkten.

Ikväll jobbade jag över, så det blev lite sent och lite trött i huvudet för att orka dra i kolonifix. Det fick bli en hemmakväll med knäckebrödsbak istället. Började dock inte bra när man inte har alla ingredienser. Handlar för andra gången, sätter igång och upptäcker att bakplåtspappert är slut…kom igen, testa olja på plåten…fastbrända fröknäcke! Ner i affären för tredje gången och en ny plåt i ugnen……

Sen blev det både fröknäcke  recept hittar du här och ett Dillknäcke ( recpetet fanns i sista Ica tidningen) som bakades.

Dillknäcke

20 Runda Bröd/ Över 1 Timme

4 1/2 Dl Vatten

2 Msk Honung

15 Gram Färsk Jäst

250 Gram Vetemjöl ca 4 Dl

500 Gram fint Rågmjöl ca 9 Dl

2 Tsk Salt

2 Tsk Bikarbonat

1 Dl Hackad Dill

Fint rågmjöl till utbakningen

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda till en fast deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen minst 1 Timme.

Sätt ugnen på 200 Grader. Dela i 20 lika stora bullar och kavla ut till tunna knäckebröd ca 30 cm i diameter, på en mjölad bänk. Lägg på bakplåtspapper och nagga med en gaffel.

Grädda mitt i ugnen i ca 4-6 minuter. Lägg sedan alla bröd i en hög och torka ca 15 minuter i 100 Grader varm ugn. Låt svalna på galler. Förvara i en lufttät burk.

 

 

Mina blev inte så runda och fina som på bilen, men jag är ganska nöjd med gårdagens knäckebrödsbak, så det kan jag bulla upp med på midsommar utan att skämmas.

 

Några sommar sedan såg det ut så här, då sken solen och det var varrmt

Årets dukning kommer inte alls bli hur jag hade tänkt mig. Jag hade Ene stockar som skulle sågats till och servetter som skulle sytts, men jag har inte helt enkelt inte hunnit. Nu måste jag fundera ut dukningen snabbt, så det blir bra på fredag. Men hur som helst, så är det inte dukningen som gör festen. Det är ju de goa vännerna som gör det!

Kvällen avslutar vi på vanligt vis, vid den lövade dansbanan och med chokladhjulet som snurrar hela kvällen.

Ha en toppenfin Midsommar ute i vårt avlånga land, ät gott och må gott.

Kram Kajsa

 

 

 



1 thought on “Sommarens soliga dagar – sill, en nubbe och ett knäckebröd till”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *