Mat, vin & bubbel

Trädgårdslycka – att göra sin egen vinbärsgele

När jag var barn och njöt av sommardagarna i Bohuslän, hade vi en buske som sträckte sig 1,5 x 2 meter fylld med röda vinbär. Mamma lät oss ofta gå ut med tallriken för att plocka ihop vår efterrätt som vi sedan åt med mjölk och socker. Det är ett kärt barndomsminne som jag bär med mig.

 

Röda vinbär, innebär barndomsminnen för mig

Min önskan att ta hand om allt i min trädgården är en önskan som jag jobbar på. Jag har fortfarande en lång väg att gå känns det som, men nu har jag i alla fall börjat att ta hand om årets vinbär. Vi har tre röda vinbärsbuskar, varav en kommer ifrån mitt barndoms sommarställe och två gamla svartvinbärsbuskar.

 

Nu ska det bli gelé

Av de röda buskarna, som inte är så stora än fick jag nästan ihop en liter. Fick gå in till grannen mitt emot som har en gigantisk buske med mängder av röda bär. Sen var det dags att ta fram det gamla maskinskrivna receptet från en “Tant Hilma”. Inte är det min tant heller, utan gamla grannen på kolonins tant, jag har fått ärva.

 

Maskinskrivet recept, gör mig glad ända in i själen

Tant Hilmas gelé

8 liter vinbär ger ca 30 glas gelé (1-1 1/2 dl). Lätt mogna bär (Ljus röda)

Skölj bären väl, men utan att repa dem. Låt rinna av. Mät upp 1 dl vatten till varje liter vinbär. I det här fallet 7 1/2 dl vatten (vet inte hur den matematiken går ihop). Koka bären tills de avgett sin saft. Sila genom silduk. Mät upp den sura saften. Beräkna 1 Kg socker till varje liter runnen saft.

Koka sakta uppsaften i en vid kastrull. Hetta samtidigt upp sockret på en braspanna i en 100 grader varm ugn, ca 10 minuter. Socket ska bli riktigt hett.

Lyft saftgrytan av värmen. Häll under omrörning i det heta sockret i den heta saften. Se till så att sockret smälter helt, medan du rör med en stor slev.

Häll sedan genast över saften i små ny diskade geléglas. Det ska gå kvickt för den brukar geléa sig nästan genast. Häll smält paraffin över det stelnade gelén. Bind över.

Ett gott råd om du inte är så van: Koka inte upp mer än allra högst två liter saft år gången med socker. Då hinner du fylla glasen innan den geléar sig.

 

Årets sats av röd vinbärsgelé..väntar bara på söndagssteken

Jag tyckte den geléa sig lite sakta, så jag höll min i kylen över natten innan jag smälte paraffin över. Jag gjorde ju bara på en liter bär, så jag fick räkna om receptet. Fick ut 4 små burkar, vilket är gott och väl för oss….eller egentligen alldeles för mycket. Men trots det ska jag testa en omgång av de svarta med, för vi äter varken marmelad eller dricker saft hemma hos oss. Vinbärsgelé är ju gott att äta till söndagssteken, eller ha i brunsåsen. Då känns det extra roligt att et är min egna gelé vi dukar fram med.

 

Svarta vinbären bara väntar på bli plockade

Nu väntar jag på Krusbären ska bli klara, då ska jag göra kryddiga krusbär som sägs vara gott till grillat. Jag är inte helt säker, men har vi krusbär så har vi och då får man göra något med dem.

Kram Kajsa



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *