Mat, vin & bubbel

Med en nypa salt runt jorden – Vi grillar Vietnamesiskt

“Trädgårdstider” på TV med Pernilla, Tareq och John, har kommit ut på SVT play och jag har kommit igång med att se lite gamla avsnitt. I första programmet, vet inte vilken säsong, fastnade jag när Tareq lagade Vietnamesisk “Bun Cha”. En enkel rätt som förr var en lunchrätt, men som idag kan ätas när som. Det finns två sätt att äta den på, det södra sättet eller det norra Hanoi sättet. Vi föredrog Norra sättet, som inte var så invecklat.

Bun betyder Nudlar och Cha fläskkött.

 

Massor av godsaker till dagens Bun Cha

Vi bjöd över Lena och hennes man på lite grill mat, en riktigt solig dag på kolonin. Men istället för att köra den traditionella grillmaten, gjorde vi Bun Cha istället. I receptet använder de palmsocker, men jag använde vanligt socker, då jag inte hann till någon asiatisk butik i stan. Gris sidan jagade jag stan över, hos våra köttbutiker i Malmö. Till slut fann jag precis vad jag sökte hos Gejo  dock skulle styckaren först fråga vilken bit jag önskade beställa. Skulle det vara magert eller bräckt, med svål eller utan, rimmat eller färsk

t. När vi var klara med utfrågningen for jag iväg på fredagslunchen för att köpa hem en bit.  Gillar verkligen att handla kött över disk, men gör det alldeles för sällan.

Rätten innehåller nudlar, sallad, grillade fläskfärsbiffar, grillad grissida och en sås att doppa i.

 

Bun Cha (receptet finns inne hos TV 4:as recept)

4 Personer

1 Liter Vatten

1 Dl Fisksås

1 Dl Risvinäger

1 Puck Palmsocker eller 1 Dl strösocker)

2-3 Stark Chili

2 Klyftor Vitlök

Skala och hacka vitlök fint tillsammans med Chilin. Blanda i en kastrull med övriga ingredienser och värm upp försiktigt utan att låta det koka.

500 Gram Benfri Grissida

2 Msk Hackad färsk Ingefära

3 Msk Fisksås

2 Msk Risvinäger

Skär bort svålen och skiva sedan sidfläsket i tunna skivor. Blanda samman i en skål med övriga ingredienser och låt marinera minst 30 minuter innan du grillar det gyllene.

500 Gram Fläskfärs

2 Schalottenlökar

2 Salladslökar

1 Klyfta vitlök

3/4 Dl Hackad Koriander

2 Msk Fisksås

Skala och hacka schalottenlök och vitlök fint. Hacka även salladslök och koriander fint. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda ihop till en jämn färs. Forma till köttbullar och grilla.

Servera med

Krusig sallad

Salladslök

Böngroddar

Färsk mynta

Färsk Koriander

Risnudlar – tillaga enligt paketets instruktioner.

 

Grillas gyllene

Först lägger man köttet i sin marinad minst 30 minuter före grillningen, sedan blandar man ihop färsen och gör köttbullar. Vi grillade dem i ett grillhalster, vilket man även kan göra med köttet. Det var en ganska enkel förberedning av maten som innehåller mycket grönt till.

Det var en fräsch och god grillrätt, verkligen inte tung för magen utan bara lagom mättande. Den söta “buljongen” med sting i var super god att doppa köttet i. Detta är en rätt jag kommer att laga flera gånger framöver. När P stod och grillade, tyckte han gjort mat för ett helt kompani, men när vi väl vara klara fanns det inte mycket kvar  på faten.

 

Fräsch och god Bun Cha, en favorit på grillen

 

Jag fick en liten smula mat över som jag ska ta med till lunch imorgon, så jag kan njuta av den lite till. Det känns inte helt fel.

Kram Kajsa



2 thoughts on “Med en nypa salt runt jorden – Vi grillar Vietnamesiskt”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *