Mat, vin & bubbel

Sylta, pickla och rosta med härliga recept – hösten är här

Hösten gör intåg, dags för sylta – safta, – pickla – syra – rosta – torka – fylla förråden säsongen är här. Här hemma brummar fruktorken med äpplena från trädgården, ugnen rostar chilisalt och Sambal Oelek och burkarna fylls med färgglada grönsaker och rotfrukter.

 

Höstens härliga rotfrukter som ska syras, picklas och läggas in
Höstens härliga rotfrukter

Lördag kväll och jag varvar köket med att kolla på en av mina favoritfilmer, när det gäller mat – Julie & Julia i soffan. Egentligen skulle jag sitta med ett gäng tjejer idag, dricka vin, bubbla och babbla och fnittra högljutt, men tjejmiddagen blev inställd och jag landade i köket istället. Vilket gyllene tillfälle att fylla burkarna och testa några nya recept på tillbehör till framtida middagar.

Först ut var att testa var att rosta Sambal Oelek som sägs fungera perfekt med fisk eller pastarätter. Torkad sting på burk.

Rostad Sambal Oelek

Sätt ugnen på 50 grader

Bred ut sambal Oelek tunt på ett bakplåtspapper

Rosta i ca 3 timmar

Skrapa av pappert och smula ner i en burk.

Perfekt sting! Supergott!!

 

Rostad Sambal Oelek och Chili salt
Rostad Sambal Oelek och Chili salt till framtida middagar

 

Medans jag ändå var igång, var jag sugen på testa att göra eget chilisalt. Bara lite grann och det var lite meck med att mortla itu chilin, men smaken var toppen när det blev klart. Även om det bara blev ett par matskedar.

 

Mortla ihop Chili och flingsalt
Mortla ihop Chili och flingsalt

 

Chilisalt

Sätt ugnen på ca 60 grader

Mortla flingsalt med röd chili

Bred ut tunt på bakplåtspapper

Rosta ca 1 timme

Mitt i allt kaos jag ordnat för mig i köket, tog ättikan slut…typiskt mig! Stod senast igår och tittade på ättika i butiken, men tänkte, jag har nog så jag klarar mig och tog istället en vitvinsvinäger. Stor miss! Vitvinsvinäger hade jag ju massor hemma och väldigt lite ättika. Tur man bor i stan och har mindre än 5 minuter till en affär.

 

Sterilisera burkarna på 125 grader i ugnen
Sterilisera burkarna på 125 grader i ugnen

 

Började med att sterilisera mina burkar 10 minuter i ugnen i 125 grader.

 

Snabbsyrad Rödkål med Ingefära och chili

Om man har lite mer brådis än pickla, kan man snabbsyra och använda samma dag. Dessutom klarar det sig i kylen i alla fall en vecka.

Strimla ett litet rödkålshuvud

Häll på en matsked salt och massera in, så det drar ur vätska. Vänta en stund, häll av vätskan.

Blanda ihop en matsked vitvinsvinäger med en matsked socker. Häll på.

Lägg i en burk.

 

Rödkål
Rödkål med sin vackra lila färg och marmorering

Köket totalt upp och ner, en skvätt rosé i glaset och fram med rivjärnet….i köksmaskinen. Nu skulle det rivas morötter, kålrot och purjolök. Det sistnämnda var en total katastrof och allt fastnade. Försökte få det att lossna med potatisskalaren, då fastnade den med……vilken miss! En stund av kaos, slutade med att jag tog lite mindre purjolök i denna gången.

Picklade rotfrukter med vackra färger
Picklade rotfrukter med vackra färger

Picklade rotfrukter, bönor och chili i 1-1-1 lag

Picklad Morot, Kålrot och Purjolök…eller andra grönsaker/ rotfrukter

Riv rotfrukterna

Lägg i en burk, häll över en 1-1-1 lag

Vill man pickla andra grönsaker är det klokt att förvälla dem i lättsaltat vatten några minuter och låt svalna av innan man häller på lagen

1-1-1 lag

1 Del Ättika – 1 Del Vatten  – 1 del Socker – koka ihop, låt svalna, häll över.

 

Picklade senapsfrön ett gott tillbehör
Picklade senapsfrön ett gott tillbehör

I somras fick vi picklade senapsfrö på potatisen hos restaurang Lyran.  Har testat att göra det förut, men då endast använt den i sallad.  Det är ett enkelt och gott tillbehör, så en burk i kylen är ju bra att ha.

 

Picklade senapsfrön

2 1/2 Msk   Gula Senapsfrön

1/2Msk       Bruna Senapsfrön

Koka sakta i 40 minuer i lättsaltat vatten. Sila och lägg i en burk.

Häll över 1-1-1 lag.

 

Picklade senapsfrön
Picklade senapsfrön till salladen, potatisen

Här fick jag sätta stopp för ikväll och slängde mig i soffan framför lite mer film och några avsnitt Chefs Table. Bara mat hela kvällen, förutom att äta. För så här i min ensamhet har jag totalt glömt bort att äta middag. Mannen var iväg och jag har ju haft helt fullt upp att fylla burkar med läckerheter. Får se om jag orkar göra något nytt i köket imorgon, jag har några nya roliga recept att testa. Och mat till mig själv, det tar vi en annan dag.

 

Ett glas vin till picklandet, syrandet och rostandet
Ett glas vin till picklandet, syrandet och rostandet

Kram Kajsa

Ps. Picklad fänkål till torsken, är fantastisk gott, här hittar i receptet. Ds.



2 thoughts on “Sylta, pickla och rosta med härliga recept – hösten är här”

  • Oj, så mycket som jag måste prova, så gott det ser ut. .. sambal oelek, kryddor, inlagd rödkål allt vill jag prova.
    Nej nu måste jag fortsätta läsa bloggen, misstänker att jag hittar mycket mera gott.
    Ha det bra!
    Kram Birgitta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *