Mat, vin & bubbel

Kanelbullens dag 4 Oktober

Kanelbullen, vårt mest uppskattade bakverk, vi gärna bullar upp med.

Kanelbullen vårt älskade bakverk vi hyllar
Kanelbullen vårt älskade bakverk vi hyllar

Själv är jag inte superglad för kanelbullar, men om man får en nybakad, saftig kanelbulle, då kan inte ens jag motstå dem. Om ni har gott om tid, ska ni verkligen baka detta recept. Det är all möda värt!!

Kanelbullar med jäst

( ca 20 bullar)

625 Gram   Mjölk Rumstempererad

70 Gram     Honung

70 Gram     Strösocker

15 Gram     Salt

5-10 Gram Jäst

10 Gram    Kardemumma, grovmalen

1 Kg            Vetemjöl

75 Gram    Osaltat smör, rumstempererat

Fyllning

175 Gram Osaltat Smör

30 Gram   Vetemjöl

15 Gram   Kanel

175 Gram Muscavdo eller strösocker

Sockerlag

110 Gram Strösocker

100 Gram Vatten

5 Gram      Kanel (pulver eller stång

Råsocker till garnering

Fyllning: Smält smöret på låg värme. Dra ifrån kastrullen och låt svalna till fingervarmt. Vispa sedan ner mjöl, socker och kastrull. Täck med plastfilm och ställ svalt men inte i kylskåp ( då kommer den bli för hård)

Deg: Häll Mjölk, honung, socker, salt, jäst, kardemumma och hälften av mjölet i en stor skål och vispa ordentligt tills du har en tjock och jämn smet. Häll i resten av mjölet och knåda för hand tills du har en klumpfri deg. Täck skålen med en kökshandduk och låt den vila i en timme.

Arbeta in det krämiga smöret i degen och knåda tills du har en slät, glansig och fin deg. Täck degen med kökshanduk och låt jäsa 2-4 timmar. När degen har blivit dubbel så stor kavlar du ut den till en rektangel ca 60×40. Bred på fyllningen på degen så jämt  som möjligt. Vik över 1/3 av degen mot mitten och ta sedan resten av degen på motsatt sidaoch vik över så du får en platta med tre lager.

Mjöla ordentligt – det underlättar när du sen ska knyta ihop dina bullar. Skär ut 2-3 cm breda remsor på ca 80 gram vardera. Tänj försiktigt på längden, tvinna varje remsa två och ett halvt varv runt pek och långfinger, korsa sedan över bullen, vik in och fäst undertill. Genom att göra ett så fint och tätt litet bullknyte kommer dina bullar att hålla sig stängda när de jäser och gräddas. Lägg bullarna på plåt klädd med bakplåtspapper, ta en vattenspruta och spreja lite vatten på bullarna. Jäs i en kall ugn 3-6 timmar.

Ta ut dem ur ugnen och sätt ugnen till 220 grader. Pensal bullarna med lite vatten och strö över råsocker. Grädda i mitt av ugnen 15-20 minuter. Koka under tiden sockerlaget och pensla sedan bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

Kanelbullar på kalaset
Poppis på kalaset

Här kan ni läsa om första gången jag bakade dem, en galen kväll blev det. Men Åh! ljuden på kalaset, gjorde tok baket till glädje.

Önskar er alla ett mysigt bullbak och en riktigt god kanelbullens dag!

Kram Kajsa



2 thoughts on “Kanelbullens dag 4 Oktober”

  • Tack för härliga bullar och önskan om en bra dag och mysigt bullbak. Jag hade inte hunnit ta del att detta spännande recept när jag satte till degen här hemma. Det får bli en bra sak att ta med sig till nästa bullbakedag.
    Ha det gott!
    Kram från Mia

  • Jag bara älskar kanelbullar! Mer och mer ju längre tid jag bor utomlands och inte har dem runt mig hela tiden.
    Visste inte om att det var kanelbullens dag, men som tur var råkade jag komma till en affär som saluförde svenska kanelbullar i påse dagen innan . Och tur var det för annars hade jag lidit av ett stort abstinensbesvär den dagen.
    Dina bullar ser ännu godare ut!
    Önskar dej en skön söndag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *