Mat, vin & bubbel

När man piffar upp favoriträtten från barndomen

När jag var liten så gjorde min mamma några rätter till kvällsmat som etsat sig fast. Förutom pannkakor så var det “äggamjölk”, fattiga riddare och  brödpudding. “Äggamjölken” var nog i princip vad det låter som. Uppvispade ägg i mjölk som värmdes i en kastrull. Jag förmodar att hon även tillsatte lite socker och vaniljsocker, men jag är inte säker.

Ner med den varma mjölken i en djup tallrik och ner med några veteskorpor som fick simmar runt där lite och mjukas upp. Jag älskade det! Jag tror dock inte att jag skulle vara lika förtjust idag men man vet ju aldrig. Man kanske skall testa?

Fattiga riddare är löjligt gott och det gjorde jag för några år sedan. Problemet idag är att hitta en helt vanlig slät vetelängd utan kardemumma eller annat.

Brödpudding gjorde man på bröd som blivit gammalt och torrt, det var ett sätt att ta till vara på maten förr. Det finns flera olika varianter på brödpudding idag men den jag gjorde sist var av lite “vuxnare” smak och väldigt god.

Ingredienser till Brödpudding
Ingredienserna

Socker fattas på bilden ser jag nu!

  • 4 ekologiska ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 10 skivor rostat bröd
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 0,5 msk kanel
  • 0,5 tsk muskot

Jag gjorde det enkelt för mig och tog formfranska som jag rostade och bredde på smör. Men man kan ju ta vilket ljust bröd som helst som blivit torrt och tråkigt.

Brödet ska suga åt sig ordentligt

När man smörat brödet brer man på den kondenserade mjölken och skär brödet i 6 bitar per brödskiva. Lägg dem i en hög form. Om du använder en springform så klä den med bakpapper!

Vispa ihop äggen med mjölken, socker och kryddor och häll över brödbitarna. Låt detta stå och gojsa till sig i 10-15 minuter. Strö över ytterligare kanel och muskot. Svish in i ugnens nedersta del, 200 grader i mellan 40-60 minuter. Känn med en sticka så den är torr inuti.

Brödpudding
Färdiggräddad!

För att lyxa till det hela så serveras den med “vaniljsås special”

  • 6 dl vaniljsås – antingen pulversås eller så gör du din egen från scratch. Välj det som du tycker bäst om.
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl whisky

Vänd ner den vispade grädden i vaniljsåsen och tillsätt whiskyn. Perfekt för tråkiga höstkvällar.

Brödpudding med Whiskey grädde
Voila!

Ät och njut ordentligt!

Kram, Lena



4 thoughts on “När man piffar upp favoriträtten från barndomen”

  • Det ser väldigt gott ut.
    Jag tycker det är lite synd att människor inte gör som det gjordes förr i världen, när man tog vara på maten mycket mer än vad som görs idag. Det slängs på tok för mycket mat idag. Experimentera lite mer säger jag. Våga!
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    • Jag håller med, det slängs väldigt mycket idag. Så fort ett utgångsdatum närmar sig så slängs det bort. Lukta och smaka! Jag lyssnade på Paul Svensson (sommarpratarna) och han gav en himla massa tips!
      Kram, Lena

  • Bread and butter pudding är en vanlig efterrätt i UK och finns med på flera menyer. Kan även serveras som kaka på caféer. Så gott!
    Hos oss ingår också sultaner.
    Önskar dej en skön helg!

    • Mer brödpudding åt folket, säger jag! Jag har sett att många använder russin/sultaner i sina puddingar men jag har inte kommit längre i mitt russin-ätande än att det kan få finnas ett russin i varje snurr på en lussebulle. That´s it.
      Kram, Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *