Mat, vin & bubbel

Födelsedagsfirande på Que

 

Mannen frågade mig vad jag önskade mig när jag fyllde år och allt jag kunde komma på var ett restaurangbesök på en restaurang där vi inte tidigare varit. Mina första alternativ var Kiin Kiin i Köpenhamn eller Embassy of Sagrantinia här i Malmö. Sedan började jag fundera på SAV ute vid Klagstorp, men när jag vände och vred på det så kändes inget av det helt rätt att gå på, sådär en tisdag kväll och dessutom hade SAV inte öppet på tisdagen så det föll bort. Istället föll valet på en liten restaurang i hörnet av Sallerupsvägen/Nobelvägen, Restaurang Que.

Det är Quan Pham som har en vietnamesisk fine dining restaurang i den här lite bortglömda delen av Malmö. Quan Pham har tidigare jobbat på Gastro i Helsingborg så kunde detta bli annat än bra?

Ni får ursäkta bildkvaliteten i detta inlägget, det var ganska mörkt i lokalen och bilderna är tagna med mobilen.

Quan Pham som har en vietnamesisk fine dining restaurang Que i den här lite bortglömda delen av Malmö
Restaurang Que

Servitrisen var superduktig och hann med att ge alla utomordentlig service. Där var ganska många folk för att vara en tisdagkväll, men ändå hann hon med alla utan att verka minsta stressad.

Vi valde att testa Ha Noi, en 5 rätters avsmakningsmeny men istället för vinmenyn så tog vi annat vin. Mer om detta längre ner.

Kvällens meny på restaurang Que Malmö
Kvällens meny

Man äter med pinnar och om man inte tänker för mycket så går det hur bra som helst. Fördelen med att äta med pinnar är att man inte stressar i sig maten.

Man äter med pinnar på Que Malmö
Man äter med pinnar
Vackert proslin på Que
Vackert porslin

Eftersom det var min födelsedag så valde vi att dricka champagne till de första rätterna. Deras vinlista är ganska liten men med väl avvägda viner och till riktigt bra priser! Det blev en Louis Roederer Brut.

Louis Roederer Brut
Louis Roederer Brut

En fantastisk champagne som tillhör en av de bästa NV cuveerna utan tvekan.

Louis Roederer Brut
Louis Roederer Brut

Som en liten appetizer fick man en sked med friterad potatis toppat med något rött. Man skulle ta allt i en munsbit. Det smakade mera och det verkade lovande inför kvällen.

liten appetizer på Que Malmö
Appetizer

Kvällens första rätt var Variation på jordärtskocka, mynta, Bahn cuon, shiitakesvamp och krispig lök. Fantastiskt läckert och gott! Restaurangen använder sig av svenska råvaror och lagar vietnamesiskt på det. Lite fusion, spännande och jag gillar verkligen att de använder sig av våra svenska råvaror.

Variation på jordärtskocka, mynta, Bahn cuon, shiitakesvamp och krispig lök på Quie Malmö
Kvällens första rätt var Variation på jordärtskocka, mynta, Bahn cuon, shiitakesvamp och krispig lök

Det gröna är någon form av friterad mossa. Löjligt gott. Det hade jag kunnat äta som godis. Det snurrade sidan om mossan är friterat jordärtskocksskal. Underst ligger jordärtskockspuré med lite svamp.

Kvällens andra rätt var gravad hjortfilé med salsa och citrongräs. Tillagat till perfektion.

Gravad hjortfilé med salsa och citrongräs på Que
Gravad hjortfilé med salsa och citrongräs

Här var mossan igen! Tunna, tunna skivor av hjortfilé att avnjutas tillsammans med champagne. Mmmmm…

Kvällens tredje rätt var deras variant på Yum Yum nudlar. Istället för de köpta nudlarna i påse, så hade de gjort små vackra nystan själva och detta serverades med en räkbuljong. Lite lagom hetta i buljongen.  Bahn-Mi bulle, som i själva verket var som en liten avlång brioche, fylld med röding, gurka,shiso och någon form av majonäs? Detta har jag ingen aning om men det kändes som om där var något som smakade lite majonäs.

Kvällens tredje rätt var deras variant på Yum Yum nudlar på Que Malmö
Kvällens tredje rätt var deras variant på Yum Yum nudlar
Små Briocher på Que
Små Briocher

Nudelsoppan var perfekt kryddad med lite hetta och de små briocherna slank lätt ner. Nudlarna fick man äta med pinnarna och buljongen drack man upp genom att helt sonika föra skålen till munnen och dricka.

Nästa rätt skulle vara vaktel så då tog vi in ett rött vin. En Pinot Noir från Sydafrika. Newton Johnson. Ett ganska lätt vin som passade utmärkt till den lilla fågeln.

Pinot Noir från Sydafrika. Newton Johnson
Sydafrikansk pinot noir

Smörstekt vaktelbröst och lår, vitlökssauterade svampar, puffad riskaka med rotsellericreme och picklade rotfrukter.

Smörstekt vaktelbröst och lår, vitlökssauterade svampar, puffad riskaka med rotsellericreme och picklade rotfrukter
Smörstekt vaktelbröst och lår, vitlökssauterade svampar, puffad riskaka med rotsellericreme och picklade rotfrukter

…och där ligger lilla pippins huvud och ryggrad och allt. Vaktel är en mycket liten, mycket god hönsfågel, som gör att den passar bra till avsmakningsmeny. Två små, små bröst och två pyttesmå lår.

Puffad riskaka med rotselleri på Que
Puffad riskaka med rotselleri

Egentligen är jag inte sådär jätteförtjust i rotselleri men denna var så mild och len att den var riktigt god.

Till dessert kom 4 små desserter. Den första skålen var en rostad rissorbet som smakade exakt som en sorbet gjort på rostat ris. Den andra lilla skålen vågar jag inte säga vad det var, men det var fräscht och gott i alla fall och det var inte någon bikaka. Tredje skålen var vit choklad med havtorn (hallelulja!) och sista desserten var en liten maräng gjort på kikärtsspad och därmed helt vegansk och i marängen fanns en liten fyllning med hallon och thaibasilika.

4 små desserter på Que
4 små desserter

Det var alldeles lagom med dessa desserten och de var inte speciellt söta heller utan en perfekt avslutning på en fantastisk kväll.

Vill man inte ha denna 5 rätters avsmakningsmeny så hade de en lite mindre avsmakningsmeny som var helt vegetarisk. Jag är övertygad om att den är minst lika god. Jag tycker absolut att ni skall testa denna underbara lilla restaurang! Vi hade ingenting alls att klaga över.

Kram, Lena

 



2 thoughts on “Födelsedagsfirande på Que”

  • Allt såg väldigt smarrigt ut (förutom kanske den delade lilla fågeln som låg utspridd på tallriken).
    Har jag inte sagt det tidigare så Grattis i efterskott!!
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

    • Tack! 🙂 Ja, den där lilla fågeln var lite bisarr… Ibland kan det går till överdrift att man inte skall slänga någonting och jag fattar egentligen varför den var där. Hu.
      Kram, Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *