Mat, vin & bubbel

Man måste ha goda bröd på brunchen – två härliga brödrecept och en höstlig dukning

Mannen fyllde 50 nu i november och november har varit ganska höstlig hela månaden. Så när vi bullade upp för en smarrig födelsedagsbrunch för mannen höll jag dukningen i höstens färger. På själva brunchdagen tassade jag upp tidigt på morgonen med en papperskasse, sax, guldpenna, pumpor och ljus. Längre ner för gatan fanns massor av nerfallna löv i vackra färger, på gården vackert röda kärleksörtblommor och en bit bort lite mindre löv att använda till konfettin. Tyckte att folk tittade lite underligt på en….Ha,ha,ha.

DIY Vacker höstdukning med kopparfärgade pumpor, höstlöv och ljus
Vacker höstdukning med kopparfärgade pumpor, höstlöv och ljus
DIY Löv konfetti med 50 skrivet med guldpenna
Löv konfetti med 50 skrivet med guldpenna
Duka i höstens färger
Höstbukett i miniformat

DIY dukning i höstens färger

Längst borden varvade jag löven i olika färger och storlekar, på de mindre löven skrev jag 50 med guldpennan. Jag hade sprejat några pumpor med kopparfärg som jag placerade ut tillsammans med ljusen. Kärleksblommorna med lite vackra löv fick bli små blomsterarrangemang. Enkel dukning, med hjälp av naturen vi har runt omkring oss och lite ljus och pumpor fick bli blickfånget för gästerna.

 

Brödbak i köket
Brödbak i köket med bubbel i glaset

För att få till en riktigt lyckad brunch, så är brödet en viktigt ingrediens. Man kan köpa goda bröd på konditoriet, men få slår de man bakar själva. Vi skulle hålla brunchen på lördagen så vi ställde oss både torsdag och fredagskvällen för att baka brödet och lite kakor själva. Med lite bubbel i glaset, så blev baket mycket roligare och lättare, för efter jobb då är jag ganska trött och vill mest hänga i soffan, speciellt på en fredag.

 

Nybakad kavring
Kavring

Torsdagsbrödet blev en Kavring ( receptet kommer från Olivieras medelhav ) 4 läckra limpor som går att frysa in

Kavring

4 limpor ( 25 minuter förberedelser 2,5 timme för jäsning och gräddning )

16 Dl  Rågsikt

16 Dl  Vetemjöl

500 gram  Rågkross

5 Dl  Sirap

2 Msk  Salt

6 Tsk  Bakpulver

10 Tsk  Sodabikarbonat

24 Dl  Filmjölk

Blanda alla ingredienser till en slät massa. Häll upp i smorda brödformar och låt dem vila i cirka 20 minuter i rumstemperatur. Grädda i 2 timmar i 150 grader.

 

För några år sedan introducerade Lena ett supergott bröd i vårt liv, som är så enkelt att baka och dessutom blir jäkligt snygg. Jag kallar det för Lenas goda bröd, vad det heter egentligen vet jag inte…men det spelar ju inte så stor roll. Gott är det i alla fall. Mer bubbel och en fredag vid bakbordet.

 

Ljust bröd på gång
Ännu mera bröd och bubbel i glaset såklart

Lenas goda bröd

2 limpor  – Ugn 200 grader  

50 Gram  Jäst

1 Msk  Salt

1 1/2 Tsk  Socker

7 Dl Vatten ( kallt )

2  Ägg

1 Dl Olivolja

Ca 2 Liter Vetemjöl Special

Pensling: Uppvispat ägg + vallmofrö eller sesamfrö

Läs upp jästen med socker, salt och vatten. Tillsätt äggen och oljan och nästan allt mjöl. Bearbeta med maskin 10 minuter eller för hand 15-20 minuter. Degen ska släppa bunken men inte vara för fast eller för kladdig. Den ska vara sådär svenskt lagom. Jäs 60 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och dela i två delar. Ta den ena delen och dela i ytterligare tre delar som rullas ut i längder. Fläta ihop en fläta och lägg på en plåt. Gör likadant med den andra delen. Jäs under bakduk 20-30 minuter.

Pensla med ägg och strö över frön. Grädda mitt i ugn ca 35-40 minuter.

Njut med ett gott pålägg!

Två ljuvlig bröd till brunchbordet
Två ljuvlig bröd till brunchbordet

 

Vi startade brunchen med välkomstdrink med bubbel och ananasjuice vid 11,00 och bjöd på ett brunchbord fyllt med bröd, pålägg, grönsaker, yoghurt, kvarg, frukt och kakor.

 

Välkomstdrink
Välkomstdrink att starta med
Brunch bord
Upp bullat brunch bord för 50 års firande

Vid halvtio på kvällen gick vi och beställde pizza till oss fyra som var kvar och slutade lagom vid midnatt. Jodå, det blev ett långt födelsedagsfirande för mannen som inte skulle sluta förrän ett par veckor senare. Vi gav oss iväg på en födelsedagsresa till Kap Verde veckan efter. Mer om Kap Verde kommer längre fram.

Kram Kajsa



4 thoughts on “Man måste ha goda bröd på brunchen – två härliga brödrecept och en höstlig dukning”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *