Mat, vin & bubbel

Kap Verde – Salt och fisk

Kap Verde i vårt hjärta med sol, värme och salta bad
Kap Verde ett litet paradis

Vi åkte iväg en vecka till sol och värme, närmare bestämt till ön Sal i Kap Verde. Kap Verde är en ögrupp utanför Afrikas Västra kust och enligt sägnen var det när Gud hade skapat världen och torkade av händerna landade några smulor i Atlanten och ögruppen Kap Verde skapades. Ögruppen är självständig, har inga farliga djur eller sjukdomar, ett perfekt vatten för att dyka eller surfa i….fast det spanande vi bara in från stranden.

 

Perfekta vågor för kitesurfing och bad i Kap Verde
Perfekta vågor

Landet är väldigt fattigt, då det nästan aldrig regnar och nästan inget växer här. Såg endast några kor på hela ön medans vi var där. Istället är det fisket som är stort på ön och i synnerhet tonfisk.

 

Fiskeläger på ön Sal, Kap Verde
Vid de små fiskehamnarna runt om ön, rensades dagens fångst

 

Fiskebåtar i Santa Maria, Kap Verde
Fiskebåtarna ligger uppdragna längst stränderna

Varje dag i Santa Maria samlas fiskarna runt lunchtid på piren i staden för att rensa, filea  och sälja sin fisk. Det myllrar av folk på piren, ribborna fylls med fiskrens,  det pratas högljutt , diskuteras, köpslås, skrattas och det är som en liten folkfest där ute på bryggan.

 

Fiskeglädje på piren Santa Maria, Kap Verde
Livet sjuder ute på piren varje dag runt lunch

 

Fisken den sköljs, fjällas och rensas på piren varje dag Santa maria, Kap Verde
Fisken den sköljs, fjällas och rensas på piren varje dag

 

Konsttycket att file en tonfisk Santa maria, Kap Verde
Tonfisken ska fileas

 

Tonfisk till salu på piren i Santa Maria, Kap Verde
Tonfisk till salu

Hade vi  haft möjligheten, hade jag gärna köpt fisk för att göra någon god fiskrätt, men vi fick hålla till godo med det vi åt på restaurangerna. På lunchen beställde vi in Fish & Chips, som gjordes på pinfärsk fisk och som serverades med handgjorda pommes, coleslaw och ärtpuré. De kallade det för starters, men var en fullgod lunch för oss.

 

Lunch på The Dubliner i Santa Maria, Kap Verde
Fish & Chips till lunch på The Dubliner i Santa, Maria Kap Verde

Tonfisk har jag aldrig ätit innan. Har fått för mig att det skulle vara lite läskigt bara för det är fisk och konsistens som en kotlett. En kväll bara beställde mannen in det och döm om min förvåning…inte alls läskigt, bara gott och vällagat. Tro det att Kapverdierna skulle vara bra på tillaga fisk, som lever på fisket. Fisken…eller ska man säga köttet, för konsistensen var ju verkligen som att äta en kotlett fast med fiskfjällen och smaken till, var ju verkligen gott och välsmakande. En ny upplevelse i fiskvärlden för mig och nu måste jag bara hitta några goda tonfisk recept hemma med…har ni några idéer??

 

Tonfisk till middag i Santa Maria, Kap Verde
Tonfisk med pommes och ris..som om de inte kunde bestämma sig liksom vad man skulle ha till

Tyvärr smakade vi aldrig på deras nationalrätt Cachupa en gryta som ska innehålla bönor, majs, kassava, sötpotatis, fisk eller kött.

På dryckesfronten blev det mest den inhemska ölen Strela och drinken Chaprihna som blandades på den inhemska spriten Grouge. Grouge påminner lite om en blandning mellan hembränt ( vi som fortfarande kommer ihåg den smaken) och rom och är gjord på sockerrör som odlas på ön. De var inte snåla med spriten i sina drinkar och var bättre blandade på vissa ställen än andra. Perfekta stället att landa för en drink, var nere längst stranden i Santa Maria. Vid en liten grön kiosk med färgglada bord finns de godaste drinkarna. Brasilianarna kallades stället och utsikten var stranden och havet. Vid bordet fick man sällskap av en hund eller två, eller ett annat par/gäng och i en av hörnorna spelade ett gäng lokalbor på sina instrumenter medans de sjöng och klappade i takt. Här var det fantastiskt att sitta på kvällen.

 

Chaprinia på Kap Verde
Chapriniha med den inhemska spriten Grouge

 

Utsikten hos Brasilianarna i Santa Maria, Kap Verde
Utsikten hos Brasilianarna

 

Herrelösa hundar på besök Santa Maria, Kap Verde
Inte ovanligt att få sällskap vid bordet

Vin var det inte tal om på ön. De har en vinodling någon ö bort, vid berget/ vulkanen Fogo, med det sägs inte vara någon höjdare att dricka. Vi testade aldrig vinet medans vi var där, då det inte kändes speciellt lockande. Ön som vi bodde på hette Sal, som betyder salt på Portugisiska och är deras största naturtillgångar. Det finns flera saltanläggningar att utforska på ön och man kan både får välgörande saltmassage eller flyta tyngdlöst i 26% saltvatten. Själv fick jag ont i halsen ett par dagar och fick nöja mig med att gurgla mig i saltvatten för att bli bra igen.

 

Souvenirer som görs på plats i Kap Verde

 

Vi passade på att sola, njuta, fira mannens 50 års dag, hyra bil och ta oss runt ön. Fascineras av havets vågor och lokalbornas lugna inställning…no stress ( förutom säljarna längst promenadstråket) var deras motto och vi föll in i det lugna tempot direkt. Hit vill vi återvända igen!

 

Santa Maria, Kap Verde

Morgon på Kap Verde

Santa maria, Kap Verde

Kram Kajsa

 



3 thoughts on “Kap Verde – Salt och fisk”

  • Mycket intressant reportage från Kap Verde.
    Vilken brygga med fiskförsäljning.
    Jag älskar färsk tonfisk. När jag bodde i Göteborg köpt jag det då och då i Feskekörka. I Spanien köper vi det minst en gång i veckan. Steker i stekpanna på hög värme, bara några få minuter på varje sida, så den blir brun utanpå, men fortfarande lite rå inuti. Så gott!

    • Tack för tipset om tonfisk. Visst var det häftigt med fiskebryggan. Som tur är har vi några guldkorn att köpa fisk hos här i Malmö med.
      Kram Kajsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *