Mat, vin & bubbel

Vad blir det för efterrätt?

Lime Key paj
Kanske en Lime key paj?

Där sitter ni, har precis avslutat en god middag och ska ha en efterrätt till…vad ska ni bjuda på som är gott för själen? Ibland velar man så mycket att man kör på i de vanliga gamla hjulspåren. Själv var mitt säkra kort alltid Pannacottan. Så gott och så enkelt att bjuda på och absolut inget fel som dessert, men tjatigt i längden . Snart ska vi fira nyår, sista dagen för detta året och givetvis så ska vi ha dessert efter maten. Lena, jag och min sambo (det är ofta vi som sätter menyn….Lenas man står för disken och vinvalet) har inte kommit fram vad menyn ska innehålla än. Tänker vi inte till snart, blir det panik. Oavsett vet jag att det kommer sluta med något gott och lenande för själen till efterrätt.

Som hjälp på traven bjuder vi på tre desserter, värdiga en nyår, ett kalas eller en helt vanlig dag.

Äpple flarn med Ingefära Créme
Äppleflarn med Ingefära Créme en enkel men god dessert

Äpple flarn med Ingefära Crème

4 Personer Ugn 200 Grader

2 Ark        Smördeg

2               Äpplen av fast sort

1               Citrongräs

50 Gram  Smör

50 Gram  Råsocker

Ingefära Crème

2 ½ Dl       Mjölk

½ Dl          Syltad Ingefära

3               Äggulor

1 Dl          Strösocker

1 Msk      Majsstärkelse

1 Msk     Smör

Sätt ugnen på 200 Grader. Kavla ut smördegen något och lägg dem på en klädd plåt. Kärna och skiva äpplena och lägg dem omlott på smördegen. Riv citrongräset i en skål och vispa ihop med råsocker och smör till en fluffig smet. Bred ut på äppleskivorna och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.

Ingefära Créme

Koka upp mjölken med ingefäran och mixa slät. Vispa ihop ägg, socker och majsstärkelse och rör ner i den varma mjölken. Koka upp under konstant vispning i cirka 2 minuter. Tillsätt smöret och låt kallna.

Citronbavorise med Choklad och laritssås till dessert
Citronbavorise med Choklad och lakritssås

Citronbavorise med Choklad och Lakritssås

6 personer 20 minuter + minst 2 timmar att stelna

2 Dl     Vispgrädde

1 Dl     Strösocker

3         Gelantinblad

1         Vaniljstång

2 ½ Dl  Mjölk

4         Äggulor

           Finrivet Citronskal av 1 Ciron

Choklad och Lakritssås

3 Msk     Krossad Turkisk peppar

1 Dl         Vispgrädde

1 Dl         Mörk Sirap

1 ½ Msk  Kakao

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter. Dela vaniljstången och skarpa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt mjölken och hälften av sockret. Låt koka upp. Ta av kastrullen medans du vispar äggulor och resten av sockret pösigt. Ta upp vaniljstången ut kastrullen och häll ner äggblandningen. Värm försiktigt under omrörning till 85 grader och såsen börja tjockna. Krama ur gelatinbladen och lägg i så de smälter. Sila blandningen och häll i citronskal och kyl smeten i vattenbad till 20 grader. Vispa grädden lätt och blanda ner i blandningen. Skölj 6 portionsskålar i kallt vatten och fördela krämen i dem. Ställ i kylen i minst 2 timmar.

Mortla turkisk peppar. Koka upp grädde och sirap, dra kastrullen åt sidan och häll i kakao och den krossade turkiska pepparn. Rör tills den har smält och såsen är slät.

För servering:

Doppa formarna snabbt i varmt vatten och lossa försiktigt kanterna. Ta hjälp med en tunn kniv om det behövs. Stjälp upp på tallrikar och servera med såsen.

Mintchokladtårta med After eight
Vansinnigt god Mintchokladtårta med After Eight

Jag gjorde denna tårta till mitt kalas nu i December och den blev verkligen en succé på alla plan. Superenkel att göra och förföriskt god att äta.

Mintchokladtårta med After Eight

200 Gram Mörk Choklad

200 Gram Margarin/ Smör

3 Ägg

2 1/2 Dl Strösocker

3 Dl Vetemjöl

Chokladglasyr

25 Gram Smör/ Magarin

1 Dl Vispgrädde

20 Plattor After Eight

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant ca 25 cm.

Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme. Rör om då och då.

Vispa ägg och strösocker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten, tillsätt den smälta chokladen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen, grädde i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad. Låt svalna något innan formen lossas. Låt kakan bli kall.

Blanda smör, grädde och after eight i en kastrull. Smält på låg värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande. Bred över kakan och låt stelna i kylen. Garnera tårtan efter tycke och smak. Själv garnera jag med torkade Rosblad.

Ha en fantastisk bjudning med en god avslutning.

Kram Kajsa



3 thoughts on “Vad blir det för efterrätt?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *