Bardomsminnen från köket – jag är kräsen, men jag jobbar på det.

Som jag sagt förr, så var inte köket min mammas plats när det gällde matlagning utan mer då bakning som hon är fantastiskt bra på. Men om jag ska se till maten, så var och är hennes Blomkålsstuvning det godast jag vet. Det var till och med så att när man fyllde år och fick välja mat, så valde jag antingen blomkålsstuvning eller bruna bönor. Idag kanske jag inte skulle välja dessa rätter som födelsedagsmiddagar, men när jag åker på lunch till mamma, så är det just för blomkålen jag kommer ( ja, och mamma förstås).

 

Blomkålsstuvning
Mammas blomkål ( skålen är ska jag få någon gång fast den är naggad i kanten)

 

Mammas Blomkål

Koka 1 Blomkålshuvud

Gör en vit redning av Mjölk och mjöl

salta & peppra

klipp rikligt med persilja över.

 

Jag läste ett reportage i senaste nummer av Coops tidning Mersmak att våra matminnen påverkar vad vi äter, enligt forskare vid SLU.

Studien handlar om hur unga matminnen påverkar dem i vuxen ålder. Studien visar att positiva matminnen kan bidra till känslomässig stabilitet i förhållande till mat och människor. Negativa eller stressframkallande minnen kan å andra sidan hämma förhållandet.

Givetvis påverkar utbud och exponering även det vi lägger i kundvagnen och ca 80 % har inte bestämt i förväg vad de ska handla till middag när de kommer till butiken ( känner jag väl till). Ohälsosamma matvanor ökar risken för att utveckla sjukdomar och för tidig död i Sverige än vad både högt blodtryck och rökning gör.

Tänker jag då tillbaks på uppväxtens mat så är det inte det som gjort att jag är intresserad av mat idag. Faktiskt var jag över 30 år innan jag började ens intressera mig för mat och efter 38 som jag började våga ( tack vare min sambo) smaka på mer smaker. Min mamma var kräsen, jag är kräsen, min dotter är kräsen. Det går som en röd linje och jag ser det som att det har med barndomens matminnen att göra. Men att man kan om man vill förändra den till något positivt. Det jobbar jag på, lite i taget. Dessutom sägs det att smaklökarna ändras vart 8:e år ( tror jag det var) så saker man tyckt om kanske man helt plötsligt inte gillar lika mycket och tvärtom. Själv åt jag lingonsylt och drack mjölk som barn, men i 12 års ålder slutade jag med båda och än idag tycker jag inte om något av det. Jg har i och för sig lärt mig äta massor av andra saker jag inte åt då.

Men tillbaks till Blomkålen igen 8 skäl att älska blomkål och ett fantastiskt gott recept jag snubblade över.

 1. Billig
 2. Fettsnål 0,2 gram/ 100 gram
 3. 100 Gram ger 99% av din dags dos av C vitamin
 4. Endast 27 kalorier/ 100 gram och 4 x lägre med kolhydrater än potatis
 5. Innehåller mycket Kostfiber, vilket ger en mättnadskänsla
 6. Innehåller Allicin som dämpar inflammationer
 7. Innehåller Hormetin som kontrollerar åldersprocessen och håller dig Ung
 8. Snabb att tillaga

 

Blomkålspure med kyckling, Spenatpesto och Picklad rödlök
Blomkålspure med kyckling, Spenatpesto och Picklad rödlök

 

Kycklingfilé med Blomkålspuré och Spenatpesto

4                    Kycklingfileer

1 Msk            Olivolja

Blomkålspuré

1 Kg              Blomkål

2 Msk            Smör

1 Dl               Grädde

1 tsk              Salt

Spenatpesto

40 Gram        Bladspenat

1                    Vitlöksklyfta

1 ½ Dl           Olivolja

1 Dl               Finriven Parmesanost

 

Koka blomkålen i lättsaltat vatten. Häll av och mixa den med stavmixer, blanda ner grädde, smör och salt.

Mixa ihop spenat, vitlök, olja. Vänd ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Stek kycklingen, salta och peppra

Servera med Picklad rödlök

 

Tror jag avslutar med en liten vits:

Fröken i skolan frågar:
– Om du har fem blomkålshuvuden i ena handen och fyra i den andra. Vad har du då?
– Stora händer , svarar Pelle

 

Kram Kajsa 

 2 thoughts on “Bardomsminnen från köket – jag är kräsen, men jag jobbar på det.”

 • Jag älskade också stuvade grönsaker när jag var liten, min favorit var stuvade bönor dock!! Gröna! Men jag älskade också bruna bönor och gör än! Blomkålen ser supergod ut!

  Kram Jenny

 • Jag älskar verkligen blomkål och äter det ofta. Blomkålsrisotto är en favorit men även blomkålsmos och rostad blomkål. Stuvade var länge sedan så det måste jag göra i veckan, tack för tipset. Ha en fin dag. Kramisar Tina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *