Mat, vin & bubbel

Biff Rydberg på mitt sätt

Att man med så få ingredienser kan skapa något som är så vansinnigt gott!! Original rätten kommer från Hotell Rydberg som var hotell, restaurang och bar och låg på Gustav Adolfs Torg i Stockholm. (1857-1914) Ingredienserna är oxfilé, potatis och lök som serveras med en rå äggula. En lite lyxigare form av pyttipanna kan man säga. Nu kan jag ju inte låta bli att modifiera rätten lite… Men jag vill ändå kalla det för Biff Rydberg, fast på mitt sätt.

 

Rå tärnad potatis
Rå, tärnad potatis

Stek gyllenbrun i smör, salta, peppra och en uns socker för färgens skull. Den behöver inte stekas färdigt i pannan, bara ge den en mjuk, fin färg.

Tärnad gul lök
Tärnad, gul lök

Stek löken glansig och blanda med potatisen. Lägg upp på ett ugnssäkert fat och in i ugnen med fatet så får potatisen stå och bli mjuk där inne. Max 150 grader.

Tärnad älgfilé
Tärnat kött. Här är det älgfilé

Egentligen skall man ha oxfilé, men har man en underbar älgfilé hemma så funkar det alldeles utmärkt! Här hemma äter vi mycket vilt som vi köper direkt från vår hemliga jägare… Superfint kött! Hur som helst, låt köttet bli rumstempererat, tärna det i lagom stora bitar, salta och peppra. Här häller jag faktiskt på 1-2 msk Hickory Brown sugar BBQ sås… Med så lite så behåller du ändå det vilda i smaken men den blir lite sådär gottigt rökig. I like!

Stek snabbt i smör, det behövs bara någon minut när det gäller älgfilé för det är så mört.

3 ingredienser och så gott…. Jag tror inte att jag gillar rå äggula… Har aldrig provat men känner inget sug efter det så det tillbehöret väljer jag bort. Istället är det färskriven pepparrot och senapscreme som gäller här hemma.

Biff Rydberg på älgfilé
Biff Rydberg på mitt sätt med älg, färsk pepparrot och senapscreme

 

Nu kommer hösten med stora steg och då är det dags att köpa viltkött! Det finns massor, massor man kan göra med vilt.

Kram, Lena



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *