Mat, vin & bubbel

Mitt första besök i Champagne

Vet du vad som passar till bubbel??

Mer Bubbel!!

Henri Giurad, Ay, Champange, Frankrike
Henri Giurad, kultmakare I Ay, Champange, Frankrike

Första gången vi besökte Champagne gjorde vi en heldag och startade i den lilla byn Ay hos Kultmakaren Henri Giuard. Här hade vi bokat in oss för en provning där vi fick prova Champagne mellan 450-2000 kr.

Hommage 2014   70% Pinot Noir 30% Chardonnay

Code Noir 2014   100% Pinot Noir

MV07 Multi Vintage 2007   75% Pinot Noir 25% Chardonnay

Argone 2004   75% Pinot Noir 25 % Chardonnay ( Klart min favorit )

Alla fat som används tillverkas av ek träd från Argonne skogen. Olika delar av trädet används för olika kombinationer av druvor. När fatet är använt klart säljs vinfaten till privatpersoner eller till Japan där de används till att lagra Saké. Ibland försluts Champagnekorken med en speciell klammer som man behöver en kniv för att öppna korken med. Kniven var även den tillverkad med trä från Argonne skogen.

Vin kniv med träd från Argonne skogen
Med ekträd från Argone skogarna får man en sådan här vacker kniv till att öppna flaska med.
Henri Giuard, Ay
Henri Giuard, Ay

Efter provningen fortsatte vi in i byn Epernay för lunch och ett stopp hos den kultförklarade Madame Salvatori. Vi passerade Champagne Avenue med flera av de stora Champagnehusen som t.ex Pol Roger, det var mäktigt. I den lilla butiken hos Madam Salvatori så finns all den Champagne man kan tänkas behöva, men även lite mjölk och ost och vin. Butiken är liten, välfylld med all sorts Champagne. Madame själv sägs vara den mest kunniga och det hon inte vet om Champagne är inte värt att veta. Tyvärr var hon sjuk och hennes barnbarn stod i butiken för dagen. Vi la vantarna på en flaska Chateneuf de Pape från 2014 som ska öppnas 2021 när jag fyller 50 år och en flaska Ratafia (restprodukten av Champagne som är söt och har en smak av valnöt, perfekt till ostbrickan).

Madam Salvatoris butik, Epernay, Frankrike
Madame Salvatori I Epernay, det hon inte vet är inte värt att veta om Champagne

Madam Salvatoris butik, Epernay, Frankrike

Vi gjorde ett stopp i byn Reims och det stora Champagne huset Tattinger. Här betalar man ett inträde och för hur många glas man önskar prova. Sedan blev vi visade in i en biosalong, där vi fick se en film om historien bakom Champagnehuset. När filmen var klar kom guiden som tog oss ner för en spiraltrappa 12 meter ner till de 12 gradiga källargångarna. Det är 4 km med gångar för lagring av Champagnen, och som än idag är en aktiv lagringsplats.

Lagring av Tattigner Champagne
Champagne lagring nere I källargångarna hos Tattinger
Champagne Tattigner
Provsmakning hos Tattinger I Reims

Dom Perginon grav, Hauterville Tattigners vinkällare Comtes, Tattigner

Efter vi hade gått runt och fått en massa information om lagring, jäsning, flaskor så gick vi ytterligare ner under marken och där var det endast 8 grader. Här såg man kalkväggarna och de berättade hur rummen bildats efter man brutit kalk från här. Efter visningen fick vi gå upp till en stor provningssal där vi kunde hämta ut våra provglas. Det var ett väldigt kommersiellt besök, men väldigt intressant att få gjort.

Dagsresan avslutade vi i den lilla byn Hautvillers för en fika och ett besök vid Dom Pierre Pergions grav – “Dompans fader. Detta livselixir.

Macron
Rosé Macrons från Hautviller
Hautvillier, Frankrike
Hautvillier, Frankrike
Kyrkan där Dom Perginon ligger begravd
På väg in till Dom Pergions grav I Hautvillier, Frankrike
Dom Pergions grav
Dompans, grav fader till livselexiret – Dom Pergions grav

Hautvillier, Frankrike

I Champagne är det väldigt hårda restriktioner hur höga en vinstock får vara, när de ska beskäras och skördas. Men åh så gott jag tycker det är!

Champagne
Prydligt, rakt och med rätt höjd I Vinfältet

Vindruvor, vinrankor

Fler resor till Champagne hoppas jag få hinna med i framtiden.

Mer bubbel till folket!

Kram KajsaLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *