Mat, vin & bubbel

Över 100 årig Chokladhistoria i Malmö – Mazetti

På en grind in till Mazetti, Malmö
Mazettis ögon

 

Ni känner väl igen denna blick? De välkända ögonen från Kakao förpackningen. Jag har varit där…eller ja, på Malmö Choklad muséum i Malmö. Huset som är  fyllt med 120 års välsmakandes historia. Mazetti startades 1888 av danske Emil Nissen men under namnet Malmö Choklad & Konfektfabriks Aktiebolag. Namnet Mazetti som betyder på Italienska – det lilla knippet – kom när Emil tänkte utöka sitt sortiment.

 

Mazetti på husväggen

Mazetti huset på Bergsgatan, Malmö
Mazetti huset på Bergsgatan, Malmö
Malmö Chokladmuseum
Chokladmuseumet

 

1910 kom de välkända ögonen upp på förpackningarna med slogan ” Se med era ögon att Ni får Mazettis ögon”. Dessa ögon har sedan växt sig fram som ett kultmärke via Fazer som köpte upp fabriken 1975. Bland annat pryder de gärna vår väggar i hemmet och var länge “det” man skulle ha när det gällde inredning. Ögonen kom av att när man sålde kakaon i lösvikt så hade en handlare drygat ut kakaon med jord och kunderna klagade på att det smakade konstigt. Då blev det de barska manliga ögonen, men under 30-talet ändrades till kvinnliga ögon. På 50 talet gick en tävling av stapeln och de ögon som är mest kända korades fram.

 

Lånad bild

Gammal reklam för Mazetti

Äldre chokladask från Mazetti
Äldre chokladask från Mazetti

 

1945 utökade han sin fabrik till ett helt kvarter och 1960 startade de i bryggeridelen och blev den modernaste kakaofabrik. Idag hyser ett mikrobryggeri in sig i den delen av huset.

 

Lite olika äldre Mazetti produkter
Lite olika äldre Mazetti produkter

 

1975 såldes det till Fazer som körde produktionen här fram till 1992/93 och sedan mitten av 2004 har Malmö Chokladfabrik startat sin egen chokladtillverkning, så än doftar det ljuvligt i lokalerna. På bottenvåningen har de en lite shop för den som känner sig riktigt chokladsugen. I andra delar av huset hyser ett stort kulturcenter, restaurang, friskola med inriktning på musik, teater m.m. Själv gick jag på yoga här förr.

 

Choklad på gång

 

Efter 1 timmes guidad rundtur, med massa smakprover, känner man sig nästan mätt…konstigt när man är en gottegris. Men det var både lärorikt och roligt att få en bit av vår Malmöitiska historia så här på en kväll. man är ju ganska dålig på att turista i sin egen stad. Efteråt gick vi runt hörnan och in på Restaurang bryggeriet och åt en god bit mat, som en trevlig avslutning på en kul och väldigt intressant kväll.

Kram Kajsa

 

 1 thought on “Över 100 årig Chokladhistoria i Malmö – Mazetti”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *