Mat, vin & bubbel

Att få frossa i choklad när man fyller år

Jag fick ett kort av en väninna och på kortet stod; “A Life without cake is like cake without chocolate”

Det är ju så sant! Jag älskar choklad i alla dess former, men har man lätt för att lägga på sig så kan man inte äta det för ofta. Fyller man år så kan man ju slå på riktigt stort, eller hur?

En dubbel kladdkaka med nougattäcke. Det ni!

Dubbel kladdkaka
Dubbel kladdkaka. Mums!

Den är så mäktig och chokladig så man behöver bara en liten liten bit sedan håller man sig mätt i flera timmar.

Vad består du denna underbara kladdkaka av? En botten av vanlig mörk choklad-kladdkaka. Ett lager av hallon, sedan ett lager med vit choklad-kladdkaka och detta toppar man med ett lager nougat/nutella täcke. Visst låter det gott??  Med lite blåbär och lättvispad grädde…

Sån´t får man faktiskt äta när man fyller år!!!

Receptet är från en gammal Allers tidning och i vanlig ordning så har jag ändrat lite, men denna gången bara pytte pytte lite.

Mörk kladdkaka

125 g smör

125 g mörk choklad av god kvalitet

2 ½ dl florsocker

drygt 1 dl vetemjöl

1½ ägg

en nypa himalayasalt

Vit kladdkaka

125 g smör

125 g vit choklad av god kvalitet

2½ dl florsocker

1½ ägg

drygt 1 dl vetemjöl

saft och skal av en-två lime

Nougattäcke

250 g nougat

1 dl nutella

Gör så här;

Ta fram alla ingredienser och två kastruller. Smält smöret på låg värme i varsin kastrull. Hacka chokladen. Sätt ugnen på 175 grader.

När smöret är smält, rör ner den hackade chokladen tillsammans med florsockret och rör smeten slät. I den mörka smeten tillsätter man ägg, mjöl och en nypa himalayasalt och rör ihop detta till en klar smet utan klumpar.

I den vita smeten rör du ner ägg, mjöl och saft och skal av 1-2 limefrukter, beroende på hur mycket limesmak du vill ha. I originalreceptet skall det vara citronskal, men jag gillar lime bättre. Rör smeten slät och klumpfri.

Klä botten på en springform med bakpapper och smörj kanterna med smör. Häll i den mörka chokladsmeten i botten, se till att den täcker. Häll på frysta hallon i valfri mängd.  Häll därefter på den vita chokladsmeten.

Swisch in i ugnen! Jag hade min inne i 33 minuter men allt är beroende på hur din ugn är. Mellan 25-35 minuter skall den stå inne.

Ta ut kakan och låt svalna, gärna över natten för den som kan det ( Ha ha ha). Lossa kanten från formen. Smält nougaten och nutellan i vattenbad. När det är smält så stryk på längs kanterna och lägg ett rejält lager på toppen. In i kylen så det stelnar. Servera med lättvispad grädde och frukt så som hallon, blåbär, banan….

Sedan är det bara att njuta av denna extremt chokladiga kladdkaka!

Kram, LenaLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *