Mat, vin & bubbel

Äppel, päppel, pirum parum… det brummar i fruktorken

Har ni hört talas om en frukt och svamp tork?? Förra året hade vi aldrig hört talas om det. Så när vi var hemma hos Lena och hennes sambo, fick vi smaka på deras torkade lök och äpplen, och blev helt lyriska. Vi bara tittade på varandra och utbrast – en sådan måste vi ha. Sen var det bara för oss att köpa en egen tork. Tänk bara tanken på allt som man kan torka…äpple, päron, jordgubbar, ananas, lök, svamp…..you name it!

 

Nu är det ju härliga äpple tider ute, så det är nu, det är dags att torka äpplen för att ha till t.ex fil, musli, kvällssnacks… Tyvärr verkar det vara ett uselt äpple år, så jag köpte faktiskt hem lite Svenska äpplen från affären. Första gången vi testade att torka äpplen tyckte jag det var svårt med att få skivorna jämna. Men vid närmare eftertanke, så äger vi en äpple svarv som vi aldrig använt. Den låg längst in i skåpet och bara väntade på att vi skulle komma ihåg att vi köpt den.

Så enkelt, bara att trä på äpplet, svarva, plocka ut det lösa kärnhuset och ner i citron vattnet ( detta för de inte ska bli bruna på en gång)

Fördela på trågen i maskinen och sätta igång den i ca 24 – 26 timmar, när de är färdiga är det bara att stänga av maskinen och låta eftertorka i ca 10 timmar. Ner i en burk med tätslutande lock och börja njut.

 

Vi har testat jordgubbar, det blev supergott. Jag åt dem istället för socker på min filmjölk och som snacks på kvällen.

 

?

Och ananas…ooooh, så gott!! Väldigt sött, som godis och man har svårt för att låta det vara.

 

Vi upplever som att det får mer  smak, blir sötare och godare. Vi njuter på kvällen utan godis, knaprande på en jordgubbsskiva, äpple eller ananasbit. Dessutom känns det skönt att det är utan tillsatser och att man tar tillvara på det goda.

Ikväll står torken och brummar i köket och jag väntar på att det ska bli klart.  Den som väntar på något gott, väntar aldrig ?? för länge!

 

Kram KajsaLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *