Mat, vin & bubbel

Nåja, vad är väl en galamiddag på rådhuset?..

…den kan ju vara fruktansvärt långtråkig o dötrist o tråkig o alldeles, alldeles underbar…

Lite så gick tankarna tidigare i somras när Malmö Stad bjöd delegaterna på Vitinord 2018 på galamiddag på rådhuset i Malmö. Vitinords mission med deras egna ord:

“Promote the advancement of viticulture and oenology in northern environments that are characterized by cool or short summers and/or cold winters. Opportunities to share solutions with people from 12-15 countries”

Första konferensen var 2006 i Riga, nästa 2009 i Quebec, 2012 var både Tyskland och Polen värdar, 2015 var det i Nebraska och i år, 2018 var Malmö och Köpenhamn värdar. Det är 5 dagar med föreläsningar och studiebesök. Det kostar en del att vara med så bara mannen och våra anställda var anmälda. Men så var det ju den där galamiddagen som de skulle bjuda på, på tisdagkvällen som grämde mig lite…

Men så bara någon dag innan Vitinord skulle gå av stapeln kom en av arrangörerna förbi och tyckte att lilla jag också skulle gå på galamiddagen. Jag kände mig nästan som Askungen. Ha!

Vitinord 2018 Knutsalen på Rådhuset i Malmö
Knutsalen på Rådhuset i Malmö

När det är sådana här evenemang så är röda mattan utrullad på trappan. När man hängt av sig ytterkläderna och man fått se vid vilket bord man skall sitta leds man upp på andra våningen där man samlas i Landsstingssalen på en välkomstdrink. När alla gäster kommit så höll Anja Sonesson ett välkomsttal och hälsade alla välkomna.  Efter det fick man gå in i den vackra Knutsalen och sätta sig till bords. Våra bordsgrannar var från Spanien, Danmark, USA och England och några från Sverige. Tanken hade varit att det inte skulle finnas ett bord med bara svenskar, utan det skulle vara väldigt internationellt.

Knutsalen rymmer 300 gäster och är oerhört vacker! Magnifik! Det är så pampigt och stort och mäktigt att det är svårt att förklara, man sitter bara och tittar på allt vackert och känner sig lite som Askungen.

Pampig kristallkrona
Kristallkronan!!

Det är vansinnigt svårt att fotografera lysande lampor i kvällsljus med mobil, men bara se… Vilken magnifik kristallkrona!! Jag tror att där finns 3 eller 4 kronor i salen.

Pampiga knutsalen, Rådhuset, Malmö
Mer kristallkronor

Ni ser hur pampigt det är? Det var dukat med finaste porslinet, kristallglas med Malmös Statsvapen ingraverat och silverbestick.

Malmö Statsvapen ingraverade på glasen
Malmö Statsvapen på glasen

Till förrätt serverades Gul rödbetssallad med apelsin, vattenkrasse, rostade pumpafrön och getost. En fantastisk kombination med mjuka, milda smaker.

Gul rödbetssallad med apelsin, vattenkrasse, rostade pumpafrön och getost
Mumma för getostälskaren

När man är på tillställningar i Knutssalen och maten skall serveras då kommer alla servitörer och servitriser ut i salen samtidigt och ställer sig vid “sitt” bord. På en osynlig signal som säkert bara de ser börjar de servera exakt samtidigt. Detta gäller både drycken och maten.  Man känner sig verkligen speciell och privilegierad när man sitter där.

Jag tänker inte skriva mer om vinet som serverades till maten mer än detta; Kvällens enda och stora miss var att det serverades franskt vin på en galamiddag för Vitinord där Sverige och Danmark delade på värdskapet. Alla frågade varför det inte serverades svenskt eller danskt vin till maten. Tja… Vad säger man?…

Till huvudrätt serverades stekt rödingfilé med rotsaksmos, musselsås och grönsaker. Det var rejält med mat på tallriken, ingen “fine-dining-portion” på varmrätten inte. Det var fantastiskt gott och såsen var nog allas favorit för servitörerna fick komma och fylla på såssnippan hela tiden.

stekt rödingfilé med rotsaksmos, musselsås och grönsaker
Stekt rödingfilé

Till dessert blev det rabarber tiramisu och kaffe eller te.

rabarber tiramisu
Tiramisu på rabarber

Sedan började kvällen sakta att gå mot sitt slut, det skulle bli en tidig dag för de flesta då de skulle ut på vingårdsexkursion och vi, vi skulle hem och förbereda oss för att ta emot delegaterna. Vi åkte hem och jag med ett litet leende på läpparna och känslan av att ha varit på en bal på slottet.

Kram, Lena

 5 thoughts on “Nåja, vad är väl en galamiddag på rådhuset?..”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *