En skånsk Gästgivaregård ”Gästis i Staffanstorp”

Gästgiveri eller Gästgivaregård var en inrättning för resande på vägarna, där förtäring och inkvartering skulle bjudas, samt möjligheter att byta häst för skjutsar. Detta var reglerat i Gästgiveristadgan som avskaffades 1933. Idag används ordet om äldre krogar eller hotellinrättningar i byar och samhällen. Maten var förr i tiden väldigt dålig och bestod mest av brännvin, gammalt bröd och dåligt fläsk. Annat är det nu. Nu får man väldigt god och vällagad mat på gästgiverierna.

Bara 25 km från oss ligger Staffanstorps Gästgivaregård. Det byggdes 1880 av Nils Nilsson och har varit verksamt sedan dess. Idag är det Adam Thorstensson som är krögare på Gästis.

Gästis i Staffanstorp

I en av salarna finns det gamla ”gåramålningar” i form av matstilleben. Dessa är från 1905, då en kringvandrande vagabond tröttnade på att driva omkring och måla storböndernas gårdar istället fick ersättning i form av mat och logi, försåg de grundmålade väggarna med stora guldmedaljonger som pryddes av vinglas, en nedlagd fasan, en hare bara för att nämna något.

Väggmålning
En annan av de fantastiska väggmålningarna

Det är ett fantastiskt ställe med knarrande trägolv, fotogenlampor och mycket av det gamla bevarat samtidigt som stället i sig är modernt. De anordnar väldigt välbesökta quiz-kvällar, de har after-work. de har stand-up & burgarkvällar och de har winemakers dinners. De satsar mycket på lokalproducerat, både mat och dryck.

Vackra lokaler

Just denna kväll var vi på Winemakers Dinner och det var vackert uppdukat i en av salarna.

Det finns även en ”vanlig” restaurangdel, en bar och en nyrenoverad ovanvåning med fler festsalar. Stället är så vackert så man måste se det själv med egna ögon. Maten är fantastisk och personalen likaså. Alltid med ett vänligt leende på läpparna.

Fotogenlampa!!

Det serverades 4 rätter under kvällen med tillhörande viner. Rätterna hade blivit komponerade efter vinet, inte tvärtom som många brukar göra. De hade verkligen lyckats med att sätta alla smakerna….

Max var kvällens kock.

Inför varje rätt kom personalen och hällde upp vin i glasen.

Kvällens första rätt var Krabbvårrulle med svartrot, rostad blomkål och polkabeta. Lite lagom sting i denna.

Andra rätten var halstrad gravlax med sesamfrön, råkost, gurka och mango.

Tredje rätten var smörstekt marulk med gulbeta, beurre blanc, forellrom och sidfläsk.

Sista rätten, en dessert, var smörstekt sockerkaka, päron, flädersorbet, mynta och oxalis.

En lyckad kväll med fantastisk mat och tillhörande viner. Staffanstorps Gästis är väl värt en liten utflykt.

Kram, Lena3 thoughts on “En skånsk Gästgivaregård ”Gästis i Staffanstorp””

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *