Mat, vin & bubbel

En liten pärla i Staffanstorp

I vintras när vi satt nere i Frankrike fick vi ett mail från Gästis i Staffanstorp,där de undrade om vi skulle vilja ha en winemakers dinner hos dem. Det krävdes inte mycket betänketid för att tacka ja och efter lite mailande hit och dit med krögaren Adam så kom vi fram till att fredagen den 23 mars skulle passa oss bra. När väl datumet var satt så skulle vi diskuterade menyn tillsammans, vilka smaker som passade med de olika vinerna.

Köksmästaren Marcus Hester och hans gäng i köket hade skapat en fantastisk meny! Jag sa det till Adam på kvällen och jag säger det igen, hur kan Michelinguiden missat detta???

Kvällens första rätt var halstrad pilgrimsmussla med brysselkål, syltad citron och jordärtskockspuré.

halstrad pilgrimsmussla med brysselkål, syltad citron och jordärtskockspuré
Till detta serverades Klagshamns Rosé Barrique 2017

Andra rätten var Jordärtskockssoppa med tartar på hemmarökt vildandsbröst och friterad silverlök. Anden hade någon av kockarna skjutit och rökt.

 

Jordärtskockssoppa med tartar på hemmarökt vildandsbröst och friterad silverlök
Tartar på rökt vildand och lite äpple

Sedan hälldes soppan på och ni ser hur krämig den är??

 

Den krämiga jordärtssoppan hälls upp runt tartaren
Krämig jordärtskockssoppa

Till denna rätten serverades Klagshamns Inkognito 2016. Staffanstorps Gästis är den enda restaurang som har detta vinet och det var en klockren kombination!

Tredje rätten var Tuppballoutine från Tockafarmen i Genarp med vedrökt karré, selleri-palsternackspuré, friterad svartrot, beurre blanc och enokisvamp.

 

Tuppballoutine från Tockafarmen i Genarp med vedrökt karré, selleri-palsternackspuré, friterad svartrot, beurre blanc och enokisvamp
Tuppballoutine

Vinet som serverades här var Klagshamns Ego 4. Våra vita, torra viner passar utmärkt till mat som är lite rökt, så kockarna hade verkligen satt ihop menyn perfekt. Svampen var en helt ny upplevesle för mig, Enokisvamp. Ser hur rolig ut som helst och smakade riktigt gott.

Vi valde att inte ha en söt dessert utan istället avsluta med lite ostar och då ville jag ha ostar från Malin Kumberg på Ådala Gård. Vi hade ju testat dem på Glocal Cooking middagen och jag blev handlöst förälskad i dem. Sort Sol….

 

Ostar från Ådala Gård och blåbärsmarmelad.
Ostar från Ådala Gård och blåbärsmarmelad.

Klagshamns Öresund 2017 serverades till ostarna.

Vilken lyckad underbar kväll och all eloge till kockarna som gjorde ett fantastiskt jobb. Har ni vägarna förbi Staffanstorp så hoppa in på lite lunch, eller lite brunch på söndagarna eller varför inte middag på kvällen? Och har ni inte vägarna förbi så tycker jag att ni skall köra dit ändå för det är väl värt en liten omväg, den här lilla pärlan i Staffanstorp.

Kram, LenaLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *