Glögg & Glöggmingel

Nu är det dags för glögg och glöggmingel både med jobb och vänner. Julbaket ska bullas upp, glöggen värmas och julpyntet ska fram. Jag tycker det är en riktigt mysig tid på året. Sedan många år tillbaks brukar vi bjuda på glöggfest i slutet av November, där bjuder vi in vännerna på ett mysigt ståhej. Fastän vi själva brukar börja ett par dagar i förväg med Bubbel & julbak.

Vi dricker massor med bubbel medans köket doftar av saffran och kola. Det spelas julvisor, bakas, bubblas… ibland själv och ibland med vänner. Det är en tradition som vi dessutom gärna inte tummar på. Just nu är vi i färd med att starta årets julbak inför glöggfesten. Vissa gotter bjuds på år efter år, andra bytas ut och nya recept testas att bakas. Några gånger blir det bra andra gånger kanske inte lika bra. Två godsaker som bjuds på varje år är i alla fall Provencalska ost bröd (klickar med glöggen helt perfekt) och Snickers rutor (to die for).
Provencalska ostbröd
10st
4 Dl Grovriven Kvibille Prästost
2 Dl Lätt Creme Fraiche
1/2 Dl Hackade Valnötter
1 Msk Flytande Honung
5 Msk Grovt bröd
Blanda ihop alla ingredienser och lägg på en bit rostad eller icke rostad grov macka. Toppa med lite hackade Valnötter
Dessa görs som små snittar att mumsa på och de har en strykande åtgång varje år.

Många år har jag gjort chokladkolor med polkagrisar. På receptbilden ser de så charmigt vackra ut, men jag misslyckas totalt med dem varje år. Första året så blev det inte en kola jag kunde dela i bitar så jag serverade den på en bricka med en kniv. Eftersom tanken var att man kunde skära lite själva. Så under kvällens gång slök kolan upp kniven och det var nästan helt omöjlig att få ut den igen. Att göra Snickers rutor det är i alla fall busenkelt, ser bra ut och är sååååååå goda!

Snickers rutor
Ca 50 Minuter
350 Gram Jordnötssmör
2 Dl Ljus sirap
1 Dl Strösocker
1 Liter Cornflakes
1 Dl Cocosflingor
300 gram Mörk Choklad
Blanda Jordnötssmör, sirap och socker och låt det nästa koka på svag värme. Ta av från plattan och krossa ner cornflakes och cocosflingorna.
Ta en bakform och lägg i ett bakplåtspapper 20-25 cm, bred ut smeten till en rektangulär
Smält chokladen i vattenbad, bred ut över smeten och ställ kallt minst 30 minuter.
Skär upp och njut!

Varje år är frågan om glöggen – köpa eller göra själv? Någon gång har vi gjort själv, men oftast kommer vi på det lite för sent eller orken tryter. Då vi köper istället. I år fick jag nyss om att Edward Blom har släppt sin glögg – den maffiga och mysiga. Den gick inte att handla direkt i butiken utan vi bestämde oss för att beställa hem och utmana honom med Per Morbergs glögg. Så vilken TV profil tar hem kampen hemma hos oss?

Nu ligger vi i startfältet för julbak, bubbel, saffrans doft, julpynt (till en viss grad), vänner, skratt, dans och det självklara minglet i köket. Inköpslistan håller på att fyllas och vi ska enas om en lagom mängd att bjuda på. Det är väl bara att tuta och köra. Hur ser det ut hemma hos er – har ni något som ni alltid bjuder på?
Kram Kajsa
2 thoughts on “Glögg & Glöggmingel”