Mat, vin & bubbel

Nu går vi in i Glöggens tid

Glöggmuggar
Duka upp till Glögg

 

Nu börjar det bli dags för glöggmingel både med jobb och vänner. Julbaket ska bullas upp, glöggen värmas, julpyntet ska fram. Jag tycker det är en sådan mysig tid på året. Sedan många år tillbaks brukar vi bjuda på glöggfest i slutet av November, där vi bjuder in vännerna på ett mysigt ståhej….fast vi själva brukar börja en, två dagar i förväg med Bubbel & julbak.

 

Bubbel och julbak en slående kombination
Bubbel och julbak en slående kombination

Det är då vi dricker massa bubbel medans köket doftar saffran och kola. Det spelas julvisor, bakas, bubblas… ibland själv, ibland med vänner. Det är en tradition som vi inte gärna tummar på. Just nu är vi i färd med att starta årets julbak inför glöggfesten. Vissa gotter bjuder vi på år efter år, andra bytas ut och nytt testas att bakas  och smakas. Ibland blir det bra andra gånger kanske inte lika bra. Två godsaker som bjuds på varje år är Provencalska ostbröd ( klickar med glöggen helt perfekt) och Snickers rutor ( to die for)

Provencalska ostbröd

10st

4 Dl Grovriven Kvibille Prästost 

2 Dl Lätt Creme Fraiche

1/2 Dl Hackade Valnötter

1 Msk Flytande Honung

5 Msk Grovt bröd

Blanda ihop alla ingredienser och lägg på en bit rostad eller icke rostad grov macka. Toppa med lite hackade Valnötter

Dessa brukar vi göra som små snittar att mumsa på och de brukar ha en strykande åtgång.

 

Polkagris kola
Kola som smakar mer men som inte ser så mycket ut för världen

 

Många år har jag gjort chokladkolor med polkagrisar, som på receptbilden ser charmigt vacker ut, men som jag misslyckas med totalt varje år. Första året så blev det inte en kola jag kunde dela i bitar så jag serverade den på en bricka med en kniv. Tanken var att man kunde skära lite själva, men under kvällens gång slök kolan upp kniven och var nästan helt omöjlig att få ut igen. Att göra Snickers rutor det är busenkelt, ser bra ut och är sååååååå gott!

 

Snickersrutor
Snickers rutor to die for

Snickers rutor

Ca 50 Minuter

350 Gram Jordnötssmör

2 Dl Ljus sirap

1 Dl Strösocker

1 Liter Cornflakes

1 Dl Cocosflingor

300 gram Mörk Choklad

Blanda Jordnötssmör, sirap och socker och låt det nästa koka på svag värme. Ta av från plattan och krossa ner cornflakes och cocosflingorna.

Ta en bakform och lägg i ett bakplåtspapper 20-25 cm, bred ut smeten till en rektangulär

Smält chokladen i vattenbad, bred ut över  smeten och ställ kallt minst 30 minuter. 

Skär upp och njut!

 

Edward Bloms glögg
Edward Bloms maffiga och mysiga glögg

Varje år är det dessutom funderingar på glöggen –  köpa eller göra själv? Någon gång har vi gjort själv, men oftast kommer vi på det lite för sent eller orken tryter och vi köper istället.  I år fick jag nyss om att Edward Blom har släppt sin glögg – den maffiga och mysiga, men som inte gick att handla direkt i butiken. Vi bestämde oss direkt för att beställa och utmana honom med Per Morbergs glögg…så vilken TV profil kommer ta hem kampen hemma hos oss?

 

Vinkorkarna får trängas med hjärtan och en ängel
Vinkorkarna får trängas med hjärtan och en ängel

Nu ligger vi i startfältet för julbak, bubbel, saffrans doft, julpynt ( till en viss grad), vänner, skratt, dans och det självklara minglet i köket. Inköpslistan håller på att fyllas på och vi ska enas om en lagom mängd att bjuda på….så det är väl bara att tuta och köra. Hur ser det ut hemma hos er – har ni något ni alltid bjuder på?

Kram Kajsa

 

 

 

 Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *