Hembakade saffransgifflar och en födelsedag

Så vart det jag som fyllde år i huset och det firades först med frukost på sängen, paket och lite skönsång. Det är ju alltid så mysigt att vakna på sin egna födelsedag och jag är precis nu som då när jag var barn. Jag ligger där i sängen, vaknar tidigt och spetsar öronen och försöker höra vad som försiggår ute i köket. När sen mannen kommer in låtsas jag att sova och ser dessutom alldeles överraskad ut…eller?

Nybakade saffransgifflar
Nybakade Saffransgifflar

Sen var det jobb som vanligt, det kan man ju inte slippa ifrån. Då fick man ju allt bjuda på en födelsedagsfika med goda saffransgifflar och en Nutella gran. Må tro att de blir glada på jobbet. Riktiga gottegrisar är det jag jobbar med och hembakat är ju alltid godast.

Båda saffransgifflar och Nutellagran är perfekta till ett julbak och båda smakar dessutom fantastisk gott.

Saffransgifflar

Mortla 1 Gram ( 2 påsar ) saffran med 1 Tsk Strösocker

Smält smöret, häll på 1 Dl Ljus Sirap och 5 Dl Mjölk och värm till cirka 30 grader.

Smula ner 50 gram jäst och lös upp med det varma degspadet. Tillsätt: 1 Tsk Salt och 13-14 Dl Vetemjöl. Blanda degen så den precis lossnar från kanterna, låt jäsa därefter under bakduk i cirka 30-45 minuter till dubbel storlek.

Deg till saffransgifflar i fyra delar
Dela degen i åtta trekanter med en sporre
Dela degen efter den kavlats ut med hjälp av en sporre till 8 trekanter
Bilder hur man rullar saffransgifflar
Lägg en bit vit choklad på varje trekant och rulla ihop

Dela degen i fyra delar och kavla ut degen till en 1/2 cm tjocka rundlar. Dela sedan rundeln i åtta bitar. Lägg en bit vit choklad ( 200 Gram Vit choklad ) på varje trekant ( på den tjocka delen )och rulla ihop. Böj kanterna något och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Grädda i ugn 7-8 minuter. Låt svalna på galler. Pensla när de svalnat med smält smör ( 50 Gram ) och strö därefter över socker (2 Dl).

Nutellagran på ett silverfat
Nutellagran

Nutellagran

2 Pkt Smördeg

Nutella

1 Uppvispat ägg

Hur man gör en Nutellagran
Hur man gör en Nutellagran, det är ganska enkelt

Lägg smördegen på ett smörgåspapper, Skär ut en triangel. Bre ett lager med Nutella över hela. Lägg över den andra paketen smördeg och tryck till i kanterna så du känner vart du ska skära bort överflödig smördeg. Sporra eller skär jack från båda sidorna och snurra varje bit ett par var. Pensla med ägg. Grädda i ugn ca 190 grader 12 minuter.

En fantastisk födelsedagsmiddag

På kvällen när jag kom hem möttes jag i hallen av en uppklädd man, ljuv musik i högtalarna och tända ljus. Fick ett glas champagne i handen och fick gå in i vardagsrummet där mannen hade dukat fint och satt igång brasan på Tv:n. Så började en dessutom helt amazing kväll med tre rätters middag.

Dukning med linneservett
Vacker dukning dagen till ära
Öppen eld på TV n och ett glas rött
När man inte har en kamin, så kan man fixa den på Tv:n…ganska mysigt ändå

Först bjöds jag på en kall gurksoppa med ett spicy räkspett. Väldigt snygg rätt med mjuka och kryddiga smaker. Till det drack vi ett glas Bollinger Champagne. Vilken fantastisk start.

Gurksoppa med räkspett i ett cocktailglas
Gurksoppa med räkspett till förrätt
Bollinger champagne i ett glas
Lite champagne är aldrig fel

Huvudrätten bestod av Hasselbacksrödbetor med valnötter och fetaost, Entrecote och ett Västerbottenostsmör. Detta avnjöts tillsammans med ett glas rött Valpolicella Ripasso vin – Le Poiane 2017. Wow, det var smaker som exploderade i munnen, verkligen ren fröjd att äta. Efter denna rätten var vi tvungna att pausa lite innan det var dags för avslutningen av middagen.

Entrecote med Hasselabacksrödbetor
Entrecote med Hasselabacksrödbetor med feta ost och valnötter

Eterrätten bestod av en cheesecake i glasburk toppad med hallon, kiwi och valnötter. En god avslutning som inte hade en allt för söt smak. Till detta fick jag ett litet glas portvin serverat. Hur gott som helst och jag var mer än nöjd.

Cheesecake i en glasburk
Smarrig Cheesecake i en liten glasburk

Efter maten, svidade jag om till min nya pyjamas som jag fick av min dotter, sen blev det en lugn kväll framför TV:n. Mån tro att jag dessutom njöt av min födelsedag.

Kram Kajsa



10 thoughts on “Hembakade saffransgifflar och en födelsedag”

  • Men wow alltså! WOW! Vilken man du har! Och grattis i efterskott!! Vilken dag fyller du år?
    Hela menyn låter helt fantastisk och jag skulle tacka ja vilken dag som helst!! Slurp!
    Fick förresten en släng av lite dåligt samvete nu.. har inte bakat något till mina kollegor imorgon.. har varit ledig idag för att fira min egen födelsedag i lugn och ro – lyxigt! Hinner jag baka någon innan jobbet tro…. 😀

  • Stort grattis på din dag. Vilken födelsedag du fick,. Gifflarna såg supergoda ut, och hade jag inte bakat redan hade jag nog testat detta tror jag.

  • Brukar också sätta på film med eld på tvn, ganska trevligt även om det inte är en riktig eld..blir mysigt inne, så mysigt med så god mat, fina bilder och efterätten såg supergod ut, Saffransgifflar har jag inte testat men däremot nutellagranar,,de t är jättegott

  • Nä, lite champagne är verkligen aldrig fel.
    Grattis! Många tillfällen denna månad för fest och fantastiska skapelser från köket. 🙂
    Önskar dig en fin tredje advent!
    Kram Mia

  • Men alltså ååååh… vilket underbart firande! Är man inte nöjd med det, så vet jag då inte …;) =) Grattis i efterskott! Och jag gillar också att fylla år och jag gillar att få paket också 😉 Paket är väl aldrig viktigt med jag får hellre födelsedagspaket än julklappar om jag ska välja 😉
    Mycket godsaker där också!
    Kram och trevlig helg!
    /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *