Julbordet med sina 7 turer

Julbordet betyder ett festligt dukat bord till julmåltiden på julafton. Oavsett hur vi firar i år så kan vi ju både äta gott och dessutom sitta vid ett fint dukat bord. För julstämning är något vi själv kan skapa. I norden knyts dessutom julbordet till våra hedniska förfader offerfest, midvinterblotet. Traditioner, folktro och religion har utformat vårt julbord men julbordet som vi har i dag kom in i våra hem på 60 talet med kocken Tore Wretman. Julbordets omfattning skiljer sig något i vilken del av Sverige man befinner sig, men vissa maträtter finns ju på allas julbord.

Jul dukning

Julbordet följer en viss ordning, allt ska dessutom ätas i tur och ordning. Julmaten äts i sju turer om man nu orkar sig igenom alla innan man är mätt så man storknar.

Julbordets 7 härligt goda turer

1.Sill & Strömming

Sill, strömming, gubbröra, sillsallad, kokt potatis och brynt smör

Milt kryddad snaps och vill man ta en alkoholfri variant så funkar tranbärsdryck fint till.

Tänkte lägga in sill själva, men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Så i år blev det blev köpesill, kanske jag lyckas nästa år, trots att jag själv inte äter sill.

2. Lax och övrig fisk

Rökt fisk, gravad och kall lax, ål, skaldjur, övrig fisk och ägghalvor. Nu är vi inne på tur nummer två av detta dignande julbord. Vi har ju bara startat.

Rökad ål till andra turen av julbordet

Lax och ål har vi fixat genom en kompis som rökar den själv. Det känns lite lyxigt. Vi kom precis när ålen skulle tas ut ur röken inför jul, så mer färsk än så kan den inte bli. Även laxen är nyrökad och fin.

På andra turen får man äta lax på julbordet.

Dessa små skedar med laxmousse är precis lagom stora och ljuvligt goda att bjuda på. För att göra det dessutom lite roligare att duka fram, så kan man knyta en röd rosett om varje sked. Jag valde en plast sked som man sedan kan slänga, men det går ju dessutom fint att använda en vanlig sked också.

Laxmousse på sked

Ca 15 Skedar

150 Gram Varmrökt lax

1 Dl Crème Fraiche

2 Msk Majonnäs

1 Msk Pressad Citronsaft

Salt & peppar

Topping

1/2 Dl Finriven pepparrot

2 Msk Finskuren Gräslök

1/2 Dl Finhackad rödlök

Olivolja

Dillvippor till garnering

Till laxen och skaldjuren så funkar en Besk eller Citronsnaps och även ett glas Champagne. Dessutom en alkoholfri osötad äpple dryck är också fint till.

3. Kallskuret

Julskinka, leverpastej, kallt kött, pressylta, kalvsylta, fårfiol, grisfötter, rullsylta, äggsallad. Dags för runda nummer tre.

Även om man var fattig förr så kostade man ändå på sig en julgris. Grisen slaktades då på Luciadagens morgon. Både fläsket och skinkan har dessutom haft en stor betydelse för julfirandet. Själv är det jag som står för julskinkan varje år. Jag har testat under åren att göra olika på olika sätt. Det har varit vanlig senaps griljering, Kajsa Vargs örtskinka och så den griljering som dessutom har blivit min favorit Whiskey griljerad skinka.

Whiskey griljerad skinka på julbordet
Whiskey griljerad Julskinka

En färdigkokt Skinka

1 Äggula

En Msk Grov och söt senap

1 Msk Fransk senap

2 Msk Mörk Moscavdosocker

1 Msk Whiskey

1,5 Dl Ströbröd

Skär eventuellt bort svål från skinkan, lägg skinkan på ett galler i en ugnsfast form. Blanda ihop alla ingredienser förutom ströbrödet. Bred på röran på skinkan och strö därefter på ströbröd. Griljera därefter skinkan mitt i ugn på 225 grader i cirka 10-15 minuter tills den fått en fin färg.

Besk och bitter snaps eller en julöl. Alkoholfri julmust, gärna ek lagrad passar dessutom också helt perfekt till. Kanske en snapsvisa till, det är ju faktiskt himla roligt oavsett om man dricker snaps eller inte.

4. Småvarmt

Prinskorv, köttbullar, grillade revben, Jansson frestelse, brunkål, rödkål, lutfisk och dopp i grytan. Ni är väl inte mätta ännu , för vi är endast inne på runda fyra av sju. I år tänkte jag testa ett par juliga revben som vi ska göra själva. Jag hoppas att det blir en riktig fullträff.

5. Osten

Ost och kex, gärna cheddar och stilton, en god ostbricka helt enkelt.

Mindre serveringsbräda

Ingen snaps här inte, för här är det portvin och jag tok gillar portvin. Alkoholfri cider eller alkoholfritt rött vin typ Merlot kan även passa fint till.

6. Dessertbordet

Bärkompott, fruktsallad, risgrynsgröt, ris ala malta, Spettkaka, pepparkaka, klenäter, äpplekaka, punchtårta, ingefärspäron.

När jag växte upp så var det alltid ett stort ståhej runt julen. Vi gjorde marsipanfigurer, bakade klenäter, mandelmusslor och pepparkakor. Det kokades kolor och huset doftade jul. När mina barn var små så testade vi något år att baka pepparkakor hela familjen. En efter en lämnade bordet och själv stod jag kvar med en stor pepparkaksdeg och bakade och bakade. Nu köper jag helst färdiga i burk. Förra året testade jag att baka Skåne pepparkaka och det kommer jag fortsätta med även i år, för de blev ju så bra.

Hembakade skånska pepparkakor

7. Julgodis

Julgodis hör ju dessutom julen till och hemma hos mamma vill man aldrig missa hennes marsipankulor eller hemkokta kolor. Här hittar ni lite olika julgodis att baka till er julafton. Själv brukar vi baka till vår glöggfest och då bakar vi alltid i sällskap av ett glas Champagne eller två. I år har jag endast kokat saffranskolor som jag fått gömma undan. Ja, de är gömda för annars hade jag ätit upp dem i ett nafs.

Julkolor i kristallskålen
Julkulorna dukar vi fram i kristallskålen

Här kan ni dessutom hitta en riktigt bra julchecklista som jag brukar utgå ifrån när det ska fördelas ut mat till julbordet. För i vår familj kör vi lite av knyteskalas.

Ha en riktigt god och underbar jul!

Kram Kajsa



24 thoughts on “Julbordet med sina 7 turer”

  • Jag har faktiskt aldrig varit på ett riktigt julbord med alla de där turerna. Det ända jag tänker är ”hur ska man orka äta så mycket”
    Vi kör trerätters med min familj och ett väldigt enkelt julbord med mannens familj

  • Ja, 7 turer ska det vara enligt traditionen, men det är ju egentligen helt galet att äta så mycket mat med tanke på hur stillasittande vi har blivit.

  • Omg, det känns ju helt omöjligt att lägga upp det på sju rundor. Kommer ihåg hur trist jag tyckte att det var när jag var liten och de vuxna först åt sill & det kalla osv. Själv åt jag typ bara köttbullar & en macka 🙂 Numera äter jag desto mer, men tar gärna lite av allt på tallriken.
    Jag ska också testa att göra juliga revben i år. De ligger u marinad i kylen & imorgon ska de landa i min Crockpot. Spännande! Gillar er inte tjocka revben, har svårt för det feta. Så det ska bli spännande att testa slow cockern.

    Å, de där skånska pepparkakorna hade jag glömt! Bakade dem förra året när du skrev om dem! Goda!
    Kram

  • Det mesta brukar vi ha i vår släkt men dopp i grytan, spettekaka, pressylta är bla några vi inte har, men sill, gavad lax och mycket mer. Man äter så mycket. Sist har vi såklart julgodis 🙂

  • Ja, julstämning är helt klart något man själv kan skapa. Och i år är det ju verkligen läge att skapa sin egen julstämning, precis som man själv vill ha den och inte vara låst vid gamla traditioner. Men hos mig blir det nog ingen större skillnad, förutom att vi bara blir tre, sonen, mannen och jag. För julmat ska vi äta, (men kanske att det ”bara” blir 6 turer, sparar nog ostbrickan till nyår) och den kommer vi äta vid ett fint dukat julbord 🙂
    Önskar dig en fin och fröjdefull jul! Kram Birgitta

  • Mycket smarrigt på det julbordet, vi brukar dock bara ha våra favoriträtter på julbordet hemma, men riktiga julbord har vi också varit på borta och det är trevligt det med. Dukning är viktigt för julkänslan dock tycker jag. fint och lyxigt ska det vara

  • Mums vad gott och så fint du presenterar alla läckerheter.
    Här hemma fejas det för fullt inför morgondagens firande. Jag gillade de där skedarna med laxröra, funderar på att göra något liknande det kan ju som en fin dekoration. Tack för tipset!
    Ha nu en riktigt god julhelg!
    Christian

  • Jag kommer GÄRNA till ditt julbord… Här hemma blir det väldigt avskalat i år. Vi kommer att dela upp det så att vi äter det kalla till lunch och sen resten på kvällen. Du är så himla duktig och inspirerande!!!!

  • Mycket gott på julbordet! Sju turer gör jag inte… men jag skulle lugnt kunna äta enbart sillen och laxen, det är mina favoriter på julbordet! En prinskorv kan det förstås slinka ner också 😉
    Önskar dig fina sista dagar på år 2020.
    Kram/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *