Kap Verde – Salt och fisk

Vi åkte iväg en vecka till sol och värme, närmare bestämt till ön Sal i Kap Verde. Kap Verde är en ögrupp utanför Afrikas Västra kust och enligt sägnen var det när Gud hade skapat världen och torkade av händerna landade några smulor i Atlanten och ögruppen Kap Verde skapades. Ögruppen är självständig, har inga farliga djur eller sjukdomar. De har ett perfekt vatten för att dyka eller surfa i….fast det spanande vi bara in från stranden.

Landet är väldigt fattigt, då det nästan aldrig regnar och nästan inget växer här. Såg endast några kor på hela ön medans vi var där. Istället är det fisket som är stort på ön och i synnerhet tonfisk.


Varje dag i Santa Maria samlas fiskarna runt lunchtid på piren i staden för att rensa, filea och sälja sin fisk. Det myllrar av folk på piren, ribborna fylls med fiskrens, det pratas högljutt , diskuteras, köpslås, skrattas och det är som en liten folkfest där ute på bryggan.




Hade vi haft möjligheten, hade jag gärna köpt fisk för att göra någon god fiskrätt. Vi fick hålla till godo med det vi åt på restaurangerna denna gång. På lunchen beställde vi in Fish & Chips, som gjordes på pinfärsk fisk och som serverades med handgjorda pommes, coleslaw och ärtpuré. De kallade det för starters, men var en fullgod lunch för oss.

Tonfisk har jag aldrig ätit innan. Har fått för mig att det skulle vara lite läskigt bara för att det smakar fisk och konsistens är som en kotlett. En kväll bara beställde mannen in det och döm om min förvåning…inte alls läskigt, bara gott och vällagat. Tro det att Kapverdierna skulle vara bra på tillaga fisk, som lever på fisket. Fisken…eller ska man säga köttet, för konsistensen var ju verkligen som att äta en kotlett fast med fiskfjällen och smaken till, var ju verkligen gott och välsmakande. En ny upplevelse i fiskvärlden för mig och nu måste jag bara hitta några goda tonfisk recept hemma med…har ni några idéer??

Tyvärr smakade vi aldrig på deras nationalrätt Cachupa en gryta som ska innehålla bönor, majs, kassava, sötpotatis, fisk eller kött.
På dryckesfronten blev det mest den inhemska ölen Strela och drinken Chaprihna som blandades på den inhemska spriten Grouge. Grouge påminner lite om en blandning mellan hembränt ( vi som fortfarande kommer ihåg den smaken) och rom. Görs på sockerrör som odlas på ön. De var inte snåla med spriten i sina drinkar och var bättre blandade på vissa ställen än andra. Perfekta stället att landa för en drink, var nere längst stranden i Santa Maria. Vid en liten grön kiosk med färgglada bord finns de godaste drinkarna. Brasilianarna kallades stället och utsikten var stranden och havet. Vid bordet fick man sällskap av en hund eller två. Man kunde också paras ihop med ett annat par för att få plats.Borta i ett av hörnen spelade ett gäng lokalbor på sina instrumenter medans de sjöng och klappade i takt. Fantastiskt mysigt att sitta här på kvällen.



Vin var det inte tal om på ön. De har en vinodling någon ö bort, vid berget/ vulkanen Fogo. Det sägs inte vara någon höjdare att dricka. Vi testade aldrig vinet medans vi var där, då det inte kändes speciellt lockande. Ön som vi bodde på heter Sal, som betyder salt på Portugisiska. salt är deras största naturtillgångar. Det finns flera saltanläggningar att utforska på ön och man kan både får välgörande saltmassage eller flyta tyngdlöst i 26% saltvatten. Själv fick jag ont i halsen ett par dagar och fick nöja mig med att gurgla mig i saltvatten för att bli bra igen.
Vi passade på att sola, njuta, fira mannens 50 års dag, hyra bil och ta oss runt ön. Fascineras av havets vågor och lokalbornas lugna inställning. No stress var deras motto ( förutom säljarna längst promenadstråket) och vi föll in i det lugna tempot direkt. Hit vill vi återvända igen!
Kram Kajsa
Jag får känslan av att ni haft det underbart på er semester. Vilken fantastisk ö. Fina bilder
Ha en fin kväll
Kramar
Lene
Mycket intressant reportage från Kap Verde.
Vilken brygga med fiskförsäljning.
Jag älskar färsk tonfisk. När jag bodde i Göteborg köpt jag det då och då i Feskekörka. I Spanien köper vi det minst en gång i veckan. Steker i stekpanna på hög värme, bara några få minuter på varje sida, så den blir brun utanpå, men fortfarande lite rå inuti. Så gott!
Tack för tipset om tonfisk. Visst var det häftigt med fiskebryggan. Som tur är har vi några guldkorn att köpa fisk hos här i Malmö med.
Kram Kajsa