Mat, vin & bubbel

Grillförbud – då behöver man lättlagat i köket

Nu råder det verkligen eldnings förbud och grillförbud överallt i landet. Grillarna står orörda i förråden och värmen gör att matlusten och viljan att stå bakom spisen tryter. Men man kan ju inte leva på pizza, kebab och restaurangbesök varje dag. Det är nu man måste ta till de verkligen enkla recepten som går snabbt i köket.

 

Man tager vad man haver

Man tager vad man haver snabb lagad middag med pasta

Skär korven i slattar, eller ta färdig strimlade skinkan i butiken eller stek kycklingfilé – alltså lite man tager vad man haver. Stek i lite smör med lite lök och kanske en vitlöksklyfta, krydda med just du vill det ska smaka. Smält ner färskost i din favoritsmak och häll på grädde och klipp i lite örter, stek sallad eller rucola och släng ner. Kanske lite buljong / fond för smak eller chilisås för lite sting. Servera med kokt pasta till. Så enkelt, så snabbt och så krämigt gott.

 

Örter från den egna lilla trädgården

Jag kan tycka potatis är otroligt gott och nu på sommaren så tar vi och mixar lite blandade örter från trädgården i lite olja och ört slungar dem – voila! så gott. Men potatis kan även kännas tungt för magen och man vill ha lite lättare till köttet/ fisken då är Ugnsbakad blomkål ett enkelt alternativ att ta till.

Ugnsbakad Blomkål

Ta bort blasten och dela blomkålen i mindre buketter. Sätt ugnen på 200 grader och sprid ut blomkålen i en ugnsform. Krydda med Curry, salt och peppar och häll olja över. In i ugnen ca 20 minuter till de blir mjuka, vänd dem efter cirka 10 minuter och olja lite till. Servera till vad du vill ha just för dagen.

Ugnsrostad blomkål och ugnsrostad potatis till de som vill ha

Jag älskar kyckling i alla former och ett snabbt och smidigt recept, som dessutom är från viktväktarna är något jag gärna lagar här hemma. Speciellt dagar efter jobbet när man vill att det ska gå undan, fast det kan väl även gälla under varma sommardagar.

Kyckling med Franska Örter

4 Kycklingfiléer’

1/2 Liten Purjolök

1/2 Dl Grönsaksbuljong ( eller vatten)

2 Dl Crème Fraiche

Franska Örter ( finns i Santa Marias sortiment) 

Ev. 4 Tsk Parmesan

Dela varje filé i 4 bitar och bryn. Salta och peppra lätt. Strimla och blanda i purjolöken med buljongen. Koka sakta under locka 7-8 minuter. Rör ner Crème fraiche och franska örter och koka i ytterligare 7-8 minuter under lock. 

Servera med kokt pasta 

Njut av sommardagarna och stå inte för länge i köket!

Kram KajsaLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *