Mat, vin & bubbel

Livet är en kombination av magi och pasta

För flera år sedan köpte jag en pastamaskin av en tjej som aldrig använde den i sitt kök. Kom hem, ställde den snyggt på kökshyllan och glömde bort den. Tills en dag då jag låg och tittade på ett “Tina på besök”  program där de gjorde pasta. Då blev jag så sugen på att testa på att göra egen pasta i vårt kök.

Jag ringde min kompis Lena för att fråga henne tusen frågor om att göra pasta,  om pastatorkställ och allt därtill. Sen satte jag igång. Mitt första försök var inte helt lyckat, då degen blev lite för fuktig och pastan lite för klumpig. Men skam den som ger sig. Nu har jag hoppat upp i sadeln igen för att fixa hemmagjord pasta, för det är ju verkligen busenkelt, roligt och gott.

450 gram Durumvete

5 Ägg ( 4 hela + 1 Äggula )

1 Tsk Salt

2 Msk Vatten

1 Msk Olivolja

Knåda ihop till en smidig deg, in och vila i kylen i 45 minuter.

 

Pastamaskin
Kavla degen flera gånger i maskinen

 

Först kör man igenom degen i pastamaskinen, med olika tjocklekar inställt, så degen blir tunnare och tunnare. Tills man känner att den är perfekt och smidig.

Sen väljer man vilket utförande man vill ha den i. Denna gången valde jag spagetti.

 

Pastamskin
Degen blir tunnare och tunnare

Spagetti i pastamaskinen

 

Jag har inget torkställ att hänga upp min pasta på, så jag valde att lägga dem på ett bakplåtspapper, det fungerade jättebra. Dessutom kändes degen mer torr denna gången, så inte pastan klibbade fast i varandra hela tiden. Jag tog “rev” av spagettin när jag tyckte de var i rätt längd. och la dem sedan på tork.

Pasta på tork
Pasta på tork

 

Koka sedan i ca 2-3 minuter i en stor kastrull.

 

Denna gången blev det en pastarätt med kantareller och brynt salladsmör och lufttorkad skinka….oh la la vad gott!!

 

pasta med kantareller och brynt salladsmör och lufttorkad skinka
pasta med kantareller och brynt salladsmör och lufttorkad skinka

 

Degen som blev över, sparar jag i en glasburk med tätslutande lock i kylen för nästa pasta kok. Vad det blir den gången, vet jag inte än. Men jag vet att det blir snart pasta igen till middag. Både degen är redo och pastamaskinen likaså.

 

Pastadegen kan man spara i kylen i burk med tätslutande lock
Pastadegen kan man spara i kylen i burk med tätslutande lock

 

Pasta är roligt att göra själv och inte alls jobbigt. Det är dessutom godare med hemmagjord färsk pasta,  det är kärlek! Alla vet vi ju hur Mannens hjärta går genom magen, så här hemma har jag en man som älskar mig, när jag får för mig att göra mat från grunden med goda tillbehör. Så ut i köket, sjung Oh solo mio och gör lite pasta med massor av kärlek i.

Kram Kajsa

 

 



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *