Mat, vin & bubbel

Man kanske skall börja året med lite skåprensning?

Det är säkert fler än jag som gillar att testa nya recept och när man läser recepten så behövs alltid något som man inte har hemma så då får man springa och köpa det. Eller när man väl står där i affären och tänker: “Undrar om jag har det hemma eller…. ah, jag köper en för säkerhets skull” och helt plötsligt står man där med (som jag) 3 öppnade paket svarta belugalinser.

Så jag bestämde mig helt sonika för att nu jäklar är det dags för lite skåprensning. Både i skafferi, kyl och frys. Först ut var polenta. Även där hade jag 2 öppnade förpackningar med polenta. I frysen hittade jag två väldigt små, tunna kycklingfileér och dagen innan hade jag gjort helstekt ytterlår av hjort som det blev lite kvar av. Mannen fick hjorten, jag själv stekte upp de väldigt små och tunna kycklingfiléerna , kryddade med salt, peppar, basilika och lite vitlök. Mot slutet lade jag i en kvist romantica tomater som fick bli lite varma. Polentan fick lite mer kärlek. Jag älskar polenta! Jag kokar min polenta i mjölk och jag brukar räkna med 1 msk polenta per dl mjölk. En klick smör, salt, peppar och låt polentan koka in i mjölken på låg värme i cirka 10-15 minuter. Vispa ofta så det blir fluffigt! När polentan är mjuk så rör man ner en handfull riven parmesan. Det är så gott!!  Nu har jag iallafall bara en påse polenta kvar…

Polenta- en favorit i köket

När jag tittade in i frysen låg där en massa gott kött, både av vilt och nöt. Jag såg att jag hade ganska mycket nötfärs liggande så vad passar bra en söndag om inte vanlig hederlig pannbiff med lök, sås och potatis? Jag brukar alltid hälla i lite Bong Touch of taste i färsen och nu hade jag en liten skvätt oxfond kvar i en flaska så den åkte med och en flaska fond mindre. Jättebra! Bongs fonder är också en så´n där grej jag brukar köpa på mig för mycket av….

Pannbiff, lök, potatis, sås och lingon.

Hur gick det nu med de här belugalinserna då? Jodå, 3 påsar blev till en så det är på rätt väg. Jag gjorde världens godaste linscurry som verkligen gick hem både hos mannen och J som jobbar hos oss. Det receptet kommer att sparas!

Beluga – Linsernas Rolls Royce

Linscurry med pumpa, kokos och lime

 • 250 g torkade belugalinser
 • 400 g butternutpumpa
 • 3 msk olivolja
 • 1½ tsk salt
 • 5 schalottenlökar
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 röd paprika
 • 1-2 chili
 • 2 tomater
 • 1½ tsk spiskummin
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 tsk malen kanel
 • 1 tsk parikapulver
 • 1 tsk malen koriander
 • 1 förp kokosmjölk
 • 1 msk honung
 • 1 msk tahini (kan uteslutas om man inte råkar ha det hemma)
 • 1 msk färskpressad limejuice
 • 3 msk japansk soya
 • svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka linserna enligt förpackningen. Lägg i en buljongtärning för mer smak.Låt svalna i lagen innan du silar dem. Ställ åt sidan.

Skala och skär pumpan i tärningar. Lägg i en ugnsform och blanda med 1/3 av oljan samt 1/3 av saltet. Ställ in i ugnen 20-30 minuter.

Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i lite grova bitar. Hacka tomaterna. Fräs löken i resterande olja tills den är mjuk. Tillsätt vitlök, kryddor, paprika och tomater. Fräs ytterligare någon minut. Rör i den rostade pumpan, belugalinserna, kokosmjölk, tahini och honung. Låt sjuda på låg värme cirka 5 minuter. Tillsätt limejuice och soya. Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt ris och limeklyftor.

Vansinnigt god linscurry!

Vad kan man mer rensa ut? Lök. Lök odlar vi själva och har massor. Så då blev det en Fransk löksoppa som Julia Child är skyldig till. Det är en fantastiskt god löksoppa, den tar tid att göra men det är så värt den tiden man lägger ner. Istället för att gratinera den så såg jag att jag hade ägg i kylen där bäst före datumet passerat så då passade jag på att göra ett briochebröd att ha till soppan istället. Fylld med västerbottenost, basilika och persilja.

När det gäller denna löksoppan så följer jag receptet slaviskt (för en gångs skull) till punkt och pricka.

Soupe à l´Oignon

 • 7,5 hg eller 12 dl tunt skivad gul lök
 • 1 msk olja
 • 45 g smör

Låt detta puttra i en tjockbottnad kastrull i 15 minuter.

 • 1 tsk salt
 • 1/4 tsk socker

Öka värmen något, häll i socker och salt och bryn i 30-40 minuter tills löken fått fin, mörkt guldbrun färg. Kräver flitig omrörning under tiden!

 • 45 gram mjöl

Strö över löken och rör om i 3 minuter

 • 2 liter kokande oxbuljong
 • 1 dl vitt, torrt vin alternativt torr vermouth
 • Salt och peppar

Sjud under lock på svag värme i 40 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skumma av soppan vid behov. När soppan är färdig, tillsätt 3 msk cognac.

Serveras antingen gratinerad eller med annat bröd till. Viola!

Fransk löksoppa

Brioche med västerbottenost, basilika och persilja blev mitt val av bröd till soppan

Det är så skönt att få rensat ut lite i skåp, kyl och frys så jag tänker fortsätta ett tag till med det. Kanske blir det en fransk lökpaj imorgon?

Kram, Lena3 thoughts on “Man kanske skall börja året med lite skåprensning?”

 • Linscurryn ser så otroligt god ut. Att rensa kyl och frys nu och då är bra och ibland kan det bli den bästa maträtten av just rester 🙂
  Kram och ah en fin helg!

 • Så mycket gott du skapade genom rensandet! Dessutom klimatsmart och plånboksvänligt 🙂 Polenta har jag aldrig provat men såg nyligen ett recept som gjorde mig nyfiken och nu väckte du ytterligare lite nyfikenhet.
  Kram Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *