Mastios magiska pizzor

Ni vet Sandra Mastio? Tjejen från Malmö som gick och vann Sveriges Mästerkock 2015!

I december månad 2017 öppnade hon Mastio, en pizzeria som inte alls är som andra pizzerior. Bara efter att ha klivit in genom dörren förstår man att detta är något speciellt. Hela stället utstrålar lugn och glädje. Människor sitter och småpratar med varandra vid sina bord över väldoftande pizzor som står på pizzaspadar. Sandra står och bakar pizzor men har ändå tid att hälsa oss välkomna med ett stort leende. Flickorna som tar upp beställningarna kommer ut emellanåt och frågar om det smakar bra. Det känns så himla behagligt att sitta ner vid bordet.

Jag köpte hennes bok; Pizza av Mastio- En kärleksförklaring till den ultimata pizzan när den kom ut förra året. En underbar bok med roliga, goda recept. Tillsammans med en väninna hade vi för ett tag sedan en pizzakväll där vi bakade pizzor ur Sandras bok och pimplade italienska viner hela kvällen. Nu var det alltså dags att smaka dem ”på riktigt” så jag och min syster bokade bord en lördag eftermiddag.

Mastios meny för dagen
Dagens meny

Vi var ganska överens om vilka vi skulle testa; Kol & Kål samt Cissi. Med ett glas rött vin till mig och en flaska Kombucha till Lise så satte vi oss ner och beundrade både utsikt och inredning. Det hade blivit lite missuppfattning på vår order så när pizzorna kom var det en Kol & Kål och en Maggan, men detta löste de på allra bästa sätt genom att Sandra helt enkelt bakade en Cissi också, så det blev 3 pizzor som vi åt och det vi inte orkade fick vi hem i en doggybag.

Vin i Dricksglas hos Mastio
Vin kommer i dricksglas. Funkar utmärkt till pizza!
Kombucha från Roots of Malmö
Kombucha från Roots of Malmö

Hur var då pizzorna? Först måste jag säga att det är något alldeles speciellt med pizzadegen. Den är inte alls som andra pizzadegar, denna är fluffig och lätt och helt i motsats till de pizzor där man skär bort kanterna för att bara äta det mjuka med fyllning. Här skär man definitivt inte bort några kanter! Det är en helt annan dimension.

Maggan hos Mastio
Maggan

Perfekt tomatsås, precis rätt balanserad mellan syra och sötma, Fior di latte och färsk buffelmozzarella och färsk basilika. Mycket god! Men de som överraskade och där Sandra visar sin briljans genom att kombinera smaker som man själv inte kommit på i en livstid, är Kol & Kål och Cissi.

Kol & Kål hos Mastio
Kol & Kål

Hur vacker är den inte? Se på färgerna! Vi hade sådan tur att just denna stod på menyn fredag och lördag, men hade vi kommit 2 timmar senare så hade denna varit slut. Näst gång denna är på menyn så måste ni skynda er dit för att testa! En alldeles kolsvart pizza, inte för att den är bränd utan för att degen är svart av kol.  Det är creme fraiche, fior di latte, citronmarinerad rödkål, flower sprouts, citron, toma blu och rostad havre. Den var så himla god! Så fräsch och så lätt. Vilka smaker!

Cissi hos Mastio
Cissi

Om Kol & Kål var ett mästerverk så är Cissi som en liten bit av himmelen där änglarna sjunger. Oj! Vilken smakexplosion! Cissi består av creme fraiche, scamorza (rökt (??) mozzarella), salciccia från deras kötthjälte Alex, bakad lök, citron & persiljeolja, färska örter, rostade pumpa o fänkålsfrön. Detta är ren och skär magi på en tallrik!

Jag undrar om jag någonsin kan äta pizza någon annanstans nu?…

Vacker pizza vedugn hos Mastio
Ugnen!

Bara titta så vacker ugnen är! Det är där de skapas, de här magiska pizzorna….

Det är svårt att beskriva med ord, man måste testa själv och våga testa även de som kanske har någon ingrediens man inte gillar i vanliga fall. Jag själv gillar inte mögelost precis, men på Kol & Kål var det bara en liten touch som gifte sig med de andra smakerna. Jag kan nästan lova att ni blir lika förälskade som jag blev.

Kram, Lena

 Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *