Mat, vin & bubbel

Med en nypa salt runt jorden -Finland

Jag var 14 år och året var 1985 när jag och Satu från Finland började brevväxla. Vi var lika gamla men totalt motsatser till varandra. Hon var lugn skötsam tjej och jag var något mer vild och galen tjej. Hon skrev korta brev och jag skrev flera A4 sidor långa mail om alla mina bravader. När Facebook kom, dalade brevskrivandet och nu följer vi varandra där istället. Ibland saknar jag brevväxlingen och funderar om jag skulle skicka iväg ett för skoj skull. Alla våra brev har jag kvar i en låda på vinden. En dag kanske man skulle läsa dem igen.

Lånad bild

Det var till Satu jag vände mig för att få ett riktigt finskt recept. Hon skrev: When they are well done they are delicious to eat.

Jag har haft lite tvivel över att laga till rätten (jag är ju kräsen), men i helgen tog jag modet till mig. Tre av mina arbetskamrater bedyrade att det var supergott, de kan väl inte ha fel?

Karelska piroger

Karelska Piroger/ Karjalanpiirakat

Fyllning:

2 Dl Grötris ( rundkorningt)

4 Dl Vatten

6 Dl Mjölk

1 Msk Smör

1 Tsk Salt

Koka ris, vatten och smör ca 10 minuter. Späd med mjölken och tillsätt saltet. Koka upp och låt sedan svälla under lock på svag värme ca 40 minuter. ta av och låt svalna. Kan med fördel göras dagen före.

Pirogdeg:

2 Dl Kallt vatten

1 Tsk salt

5 Dl Fullkornsrågmjöl

0,5 Dl Vetemjöl Special

Arbeta samman en smidig deg och forma degen till en 5 cm tjock rulle. Dela upp i 12 lika stora delar. Kavla ut varje del till en tunn rundel ca 14 cm i diameter. Stapla rundlarna på varandra med lite mjöl emellan.

Kavla ut rundlar av degen

Borsta av överflödig mjöl och bred på ca 2 msk grötris i en oval form på mitten, så du lämnar utrymme till kanterna som ska bli pirogernas kanter. Vik sedan upp kanterna mot mitten och vecka dem så att pirogerna får sin karaktäristiska form. Grädda dem i övre/ mitt i ugnen på 275 grader i cirka 10- 15 minuter. 

Hm, nu vet jag att jag vek dem helt fel! De ska inte se ut som en bakad potatis utan lite mer platta och fina med finnare veckade kanter

Smält 1 Dl vatten med 50 gram smör och pensla på pirogerna. Lägg på ett bakplåtspapper och en bakduk och låt svalna och mjukna.

Äggsmör ( serveringstillbehör)

4 st Ägg – hårdkokta

100 Gram Rumsvarmt smör

Hacka äggen och blanda ihop till en äggblandning och servera pirogerna med.

Min fula Karelska pirog med äggsmör . Ole Hyvä!

Det som har burit mig emot, var grötrisen. Nu i efterhand så var den ju inte speciellt farlig att äta, ganska gott. Jag vet att jag vek dem helt fel, de skulle varit mer platta, kanterna mer veckade och fina. Min arbetskamrat gav mig underkänt på utseendet och jag kan inte mer än att hålla med. De blev hur fula som helst. Smaken då? Tja, jag kan inte säga att de lockade mig till att äta dem igen, men det var inte helt fel. Min arbetskollega tror jag gjort helt fel, för han liksom min brevvän säger att det är magiskt att äta en riktig Karelsk pirog.

Ole Hyvä! Nu reser jag vidare i världen för ett nytt spännande recept.

Kram Kajsa



3 thoughts on “Med en nypa salt runt jorden -Finland”

Lämna ett svar till Lena i Wales Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *